Bedemanden har fundet sit nye match

Bedemanden har fundet sit nye match
Jeanette Baunkjær rykker snart ind i Søndergade 2 i Rønne med Bornholms Begravelsesforretning, som hun overtog for seks et halvt år siden. Dengang hed virksomheden Nordbornholms Begravelsesforretning. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 29. MAJ 2021 • 14:22
Holger Larsen
Journalist
| ABONNENT
29. MAJ 2021 • 14:22

ERHVERV

Jeanette Baunkjær har taget en trøje på, som matcher den nye farve på ejendommen Søndergade 2 ved Lille Torv i Rønne. Det er lidt tilfældigt, bedyrer hun. Men det illustrerer ganske godt, at Jeanette Baunkjær med lejemålet af ejendommens stueetage håber at have fundet det rigtige match for sin virksomhed, Bornholms Begravelsesforretning.

– Jeg kommer på hele øen, men i og med, at Rønne er den største by, kommer jeg ofte herude. Her ligger også det største kapel, så jeg har ofte bisættelser herude. Derfor kunne det være rart at få et kontor i Rønne, og jeg har kigget efter det i de seneste to-tre år, siger Jeanette Baunkjær.

Noget har været for stort, andet for småt. Men nu mener hun at have fundet det rigtige match.

– Jeg har ikke brug for et stort lokale, for jeg har mit lager med kister og urner og begge biler oppe på Nordbornholm. Det er der ingen grund til at skulle have midt inde i Rønne by, siger Jeanette Baunkjær.

Måske flere kunder

Ejeren har malet ejendommen udvendigt, og nu skal den nye lejer også male og indrette sig indvendigt, så bedemanden regner med at kunne åbne i juli. Indtil da bliver virksomheden som hidtil passet fra hjemmet i Sandvig.

Bornholms Begravelsesforretning får med placeringen ved Lille Torv et ansigt udadtil:

– Det går fint, men jeg håber selvfølgelig også at kunne udvide – måske så jeg kan ansætte en medarbejder på nogle timer, så jeg også kan holde lidt fri, siger Jeanette Baunkjær.

Bedemanden er i dag alene i virksomheden, men har et par medhjælpere, der hyres ind efter behov.

Havde lyst til at prøve

Jeanette Baunkjær siger, at hun har været glad for, at hun for seks et halvt år siden tog springet fra arbejde i socialpsykiatrien til at blive bedemand.

– Det sprang jeg ud i. Jeg havde lyst til at prøve det, og da Nordbornholms Begravelsesforretning kom til salg, gik det pludselig stærkt. Jeg er rigtig glad for det, selv om man er "på" næsten døgnet rundt, hvor telefonen hele tiden er tændt. Det er også hårdt fysisk arbejde.

– Jeg har været på uddannelse, men der er så mange uskrevne ting, man skal vide. Jeg var så heldig, at der var en medarbejder, der havde arbejdet i Nordbornholms Begravelsesforretning i 15 år, og han fortsatte hos mig. Han kunne lære mig en masse små fif – som for eksempel at tage sidespejlene ind, når man skal køre ind ad de smalle porte på kirkegårdene. Der dukker stadig ting op, som er nye for mig, og som man ikke altid kan læse sig til.

Åbent efter aftale

Jeanette Baunkjær oplyser, at der vil være åbent på kontoret efter aftale, men at døren også er åben, når hun er til stede for at lave kontorarbejde. Det kan for eksempel være, hvis man ønsker rådgivning i forbindelse med udfyldelse af et sidste vilje-dokument med ønsker i forhold til begravelse eller bisættelse.

– Jeg tilbyder at komme ud til folk og skriver "sidste vilje", eller man kan komme ind til mig. Jeg oplever, at mange gerne vil have råd til, hvordan man udfylder dokumentet, og information om forskellige muligheder. Det er noget, som er svært at klare over en telefon, men meget nemmere at snakke om, når man sidder overfor hinanden, slutter Jeanette Baunkjær.