29 smittede den sidste uge: Her er kortet over de hårdest ramte sogne

29 smittede den sidste uge: Her er kortet over de hårdest ramte sogne
Kilde: Statens Serum Institut. Data er opdateret onsdag den 12. maj kl. 14. Smittede er opgjort på den dato, folk er blevet testet (PCR test). Da det tager tid at analysere og registrere test, betyder det, at data for de seneste to dage ikke er taget med. Grafik: Christina Skovmose
| 12. MAJ 2021 • 16:06
Julia Aka Wille
Journalist

12. MAJ 2021 • 16:06

CORONA

Smittetrykket stiger i Danmark og det samme gælder på Bornholm. Det seneste døgn er der fundet ét nyt tilfælde, og når man kigger en uge tilbage, er der i alt konstateret 29 nye coronatilfælde på Bornholm. Det giver et incidenstal på 73,5, når der måles antal tilfælde per 100.000 indbyggere. Det fremgår af Statens Serum Instituts daglige coronaopgørelse.

Et flertal i Epidemiudvalget valgte i slutningen af april at bakke op om regeringens forslag om at justere modellen for automatisk nedlukning af kommuner og sogne. Kommunalbestyrelsen er forpligtet til at lukke et sogn, når både incidens, antallet af smittetilfælde de sidste syv dage, og positivprocenten overstiger et vis niveau.

Et sogn skal opfylde alle disse tre kriterier, før det nedlukkes:

– Mindst 500 smittede per 100.000 indbyggere de seneste syv dage.

– Mindst 20 smittede personer de seneste syv dage.

– Positivprocent på mindst 2,5 procent de seneste syv dage.

Når man kigger på kortet over coronaramte sogne på Bornholm, opfylder Nylars Sogn to ud af tre kriterier for automatisk nedlukning. Der er fundet syv coronatilfælde i sognet den seneste uge, og det giver et incidenstal på 859, når der måles antal tilfælde per 100.000 indbyggere. 5,83 procent af de testede i Nylars Sogn var positive den seneste uge.

Status er, at Nylars Sogn ikke er nedlukket, da sognet kun opfylder to af de tre krav, der er for automatisk nedlukning.

TV2 skriver på deres hjemmeside, at der for mange sogne er tale om få coronatilfælde - helt ned til en enkelt positiv. Det kan i de mindste og tyndest befolkede områder give nogle meget høje incidenstal, altså smittede per 100.000 indbyggere. Der opfordres derfor til, at tallene læses med varsomhed, da der kan ligge meget få smittede til grund for dem.

Der bor 815 indbyggere i Nylars Sogn.