18-årige Gustav har været juniorjobber på plejehjem: 'Jeg har lært, hvor vigtig den sociale kontakt er'

18-årige Gustav har været juniorjobber på plejehjem: 'Jeg har lært, hvor vigtig den sociale kontakt er'
Gustav Gude var en af regionskommunens fire juniorjobbere, der i et pilotprojekt på Plejecenter Lunden og Snorrebakken skulle tilbringe tid med beboerne. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 3. JAN 2021 • 10:43
Af:
marie-hofman
| ABONNENT
3. JAN 2021 • 10:43
ÆLDRE

Da 18-årige Gustav Gude stoppede som juniorjobber på plejehjemmet Lunden i november, var flere af plejehjemmets beboere rørt til tårer.

– Da jeg skulle gå hjem på min sidste dag, kom alle strømmende ud på gangen, mange begyndte og græde og flere tilbød, at jeg kunne flytte ind hos dem, så jeg ikke behøvede at gå hjem. Det var meget rørende, fortæller Gustav Gude med et smil i stemmen. Siden januar har han været en del af pilotprojektet Junior Jobber under Bornholms Regionskommune, der har ansat fire ungmedarbejdere i alderen 13 til 17 år til at tilbringe tid med beboerne på plejehjemmene Lunden og Snorrebakken i Rønne. Tanken bag er, at der i relationen mellem de unge og ældre kunne bygges bro og måske endda give de unge smag for at uddanne sig i plejesektoren.

Og for Gustav Gude har jobbet, som han desværre har måttet sige farvel til efter sin 18-års fødselsdag, da også givet ham mere end bare løn.

– For mig har det føltes som at få en række ekstra bedsteforældre. Hver person er jo unik og jeg fascineres af alle de historier, de havde at fortælle mig. En ældre kvinde kendte min farfar, fordi hun havde været stuepige i min oldefars hus og passet ham som lille. Andre havde fascinerende historier fra besættelsestiden under krigen. Det er bare vildt at høre fortællinger fra barndomme på en tid, der er så anderledes fra min egen, siger Gustav Gude.

Lyspunkt midt i en coronatid

Gustav Gude startede som juniorjobber tilbage i 2019. Da coronakrisen ramte i marts, betød det for ham både en hjemsendelse fra studiet og jobbet på plejecenter Lunden.

– Lige pludselig var alt bare lukket ned, det var meget deprimerende, og man kom virkelig til at savne al det sociale. Så jeg glædede mig virkelig til at vende tilbage, fortæller Gustav Gude, der til daglig går på virksomhedslinjen på HHX.

I august kunne han, ustyret med mundbind, håndsprit og god afstand, atter vende tilbage til sit job på Plejecenter Lunden, hvor gensynsglæden var stor.

– Der gik det op for mig, hvor meget jeg havde savnet det sociale aspekt med beboerne. Her havde jeg jo også mærket selv, hvor meget det egentlig betyder, og sådan er det jo også for de ældre, jeg har besøgt. Man hører tit i medier og sådan, hvor vigtigt det er, at beboerne på plejehjem får social kontakt og man tænker; ja, det lyder jo meget indlysende. Men når jeg ser tilbage er det virkelig gået op for mig. Også efter jeg oplevede deres reaktion, da jeg stoppede, fortæller Gustav Gude.

Vil udvikle løsninger til de ældre

Juniorjobberen har arbejdet fire timer om ugen, hvor han har lavet en lang række aktiviteter med beboerne. Henover det år, han har været ansat, har han haft skiftende grupper af beboere, han har været tilknyttet. Sammen har de spillet spil, gået ture og haft lange samtaler. Og Gustav Gude ser selv nu, at han har lært meget af jobbet.

– Jeg føler, at det har gjort mig meget mere åben. Du skal turde spørge ind til ting og tage initiativ på at starte en samtale eller lave en aktivitet. Her er jeg blevet meget mere selvsikker på mig selv om, hvad jeg gør og siger, siger Gustav Gude.

Om projektets sigte om at give flere unge lyst til at uddanne sig inden for plejesektoren har virket hos ham, er Gustav Gude ikke helt sikker på. Til gengæld har han fået øjnene op for at tage hans erfaringer fra plejesektoren med ind i erhvervslivet.

– Jeg studerer jo på virksomhedslinjen på handelsskolen, og jeg har virkelig fået blod på tanden i forhold til at udvikle, der også kunne gavne beboere på plejehjem. Eksempelvis var jeg tilknyttet en beboer, der havde en såkaldt victor reader (teknologisk udstyr til højtlæsning red.). Her kan man justere på hastigheden for oplæsningen, og det var bare rigtig dårligt kommunikeret i brugen, så beboeren blev let forvirret over, hvordan man betjente det. Så i den retning ønsker jeg at arbejde videre med, hvad jeg har lært igennem mit job, siger Gustav Gude.