Må ikke opføre sommerhus: Nævn giver kommunen ret

Må ikke opføre sommerhus: Nævn giver kommunen ret
Boderne er kendt for at være et område med mange sommerhuse. Husene på billedet har ikke noget med byggesagen at gøre. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 29. DEC 2023 • 19:00
NYHED | ABONNENT
29. DEC 2023 • 19:00

Ejerne af en ejendom i Boderne har fået endeligt afslag på en landzonetilladelse til at opføre et nyt sommerhus. Planklagenævnet har nemlig stadfæstet kommunens afslag.

Først gav kommunen afslag på en landzonetilladelse til at opføre et nyt sommerhus i Boderne. Det klagede ejerne af ejendommen over. Nu har Planklagenævnet så stadfæstet kommunens afgørelse - og giver altså kommunen ret.

Det fremgår af afgørelsen af klagesagen på Nævnenes Hus' hjemmeside.

På en udefineret adresse omfattet af kommuneplanrammen "Boderne Øst" vil ejerne af en ejendom opføre et nyt sommerhus på 55,6 kvadratmeter med en overdækning på 9,5 kvadratmeter. Der vil være tale om en erstatning af et sommerhus på 33 kvadratmeter, som ifølge kommunen ligger på en ejendom med 'væsentlige landskabelige og naturmæssige interesser'. Ejendommen ligger inden for kystnærhedszonen i en afstand af cirka 68 meter fra matrikelskellet til kysten - i såkaldt 'anden række' til havet uden væsentlig bebyggelse mellem ejendommen og havet.

Derfor gav kommunen afslag

Men den 17. april gav Bornholms Regionskommune afslag på landzonetilladelse til at opføre sommerhuset. Kommunen begrundede blandt andet afslaget med, at området ikke er et sommerhusområde i planlovens forstand, og at området dels har karakter af sommerhusområde og dels karakter af et 'særligt værdifuldt område' i et kystnært område.

Størrelsen havde angiveligt også en betydning. Kommunen vurderer nemlig, at der kun ville kunne gives tilladelse til en genopførelse af et sommerhus på op til 41 kvadratmeter.

"Kommunen lagde vægt på, at det ansøgtes areal er for stort, og at det ansøgte strider mod de hensyn, der skal varetages med landzonebestemmelserne, herunder hensynet til landskabelige interesser og kystnærhedszonen, samt hensynet til, at der ikke sker større udvidelser af sommerhuse uden for sommerhusområderne. Kommunen har desuden lagt vægt på, at det ansøgte ville kunne påføre naboerne gener samt hensynet til at undgå præcedens", fremgår det af sagen.

Ejerne: Kommunen fejlvurderer

Men den afgørelse klagede ejerne af ejendommen over. Ejerne mener, at kommunen har 'fejlvurderet' sagen.

"Klageren anfører, at det umiddelbare nærområde først og fremmest bærer præg af at være et sommerhusområde, og at næsten alle sommerhusene i umiddelbar nærhed er væsentligt større end det ansøgte. Klageren anfører, at det er usandsynligt, at det ansøgte vil kunne medføre nabogener, idet det ansøgte lever op til deklarationens krav om afstand til naboskel", fremgår det af afgørelsen.

"Endvidere anfører klageren, at kommunens beskrivelse af størrelsen på sommerhusene i området er vildledende, da den giver det indtryk, at der er mange små sommerhuse i området. Klageren påpeger i den forbindelse, at næsten alle nabohusene til [A1] (adressen, red.) er større end 60 m2", står der videre om klagen.

Men Planklagenævnet lægger til grund for sin afgørelse - som stadfæster kommunens afslag - at området ikke er et sommerhusområde i planlovens forstand, da området ligger i landzone, og at det efter planloven ikke har betydning, at området er udlagt som et sommerhusområde i kommuneplanens rammer.

"Planklagenævnet finder efter en samlet vurdering, at der ikke er grundlag for at tilsidesætte kommunens vurdering af, at det ansøgte strider mod de hensyn, der skal varetages med landzonebestemmelserne, herunder hensynet til landskabelige interesser og kystnærhedszonen, samt hensynet til, at der ikke sker større udvidelser af sommerhuse uden for sommerhusområderne", fremgår det af afgørelsen, hvor der blandt andet også står:

"Nævnet lægger herved vægt på, at der er tale om erstatning af et sommerhus på 33 m2 med et nyt sommerhus på 55,6 m2 og en overdækning på 9,5m2. Sommerhuset størrelse med overdækningen er ca. dobbelt så stort som det eksisterende sommerhus på en ejendom, der ligger meget tæt på kysten og beskyttet natur".

Afgørelsen er endelig og kan ikke bringes ind for andre administrative myndigheder, fremgår det afslutningsvist. Ejerne kan dog vælge af få afgørelsen prøvet i retten.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT