Dropper Bornholm efter møde med boligmarkedet

Dropper Bornholm efter møde med boligmarkedet
Sofie Hjortdal og kæresten Mikkel Thy drømmer om at flytte til Bornholm. Og besøger ofte øen. Som her. Privatfoto
BOLIG | Søndag 1. september 2024 • 19:00
BOLIG | Søndag 1. september 2024 • 19:00

Manglen på lejeboliger skaber store problemer. Den nye eskadron kan få vanskeligheder ved at skaffe soldater, og det vil være hårdt for kommunekassen.

Ja tak til Bornholm. Hvis vi kan finde en lejebolig. Ellers bliver det et nej tak. Sådan lyder det fra en række kilder, der gerne vil prøve Bornholm af. Men de vil også gerne være helt sikre på, at Bornholm er noget for dem, inden de tager springet og køber en bolig.

Derfor vil de gerne starte med at bo til leje, men det er mere end svært. For Bornholm mangler ganske enkelt lejeboliger.

– Det er rigtig mange, som kommer og gerne vil starte med en lejebolig, hvis de skal flytte hertil. For et ungt par er det ikke det første, de gør; altså købe en bolig og sige, ”her vil vi gerne bo de næste 20 år”, siger tilflytningskonsulent Rune Holm.

Og det er ikke kun almindelige borgere, der er ramt af Bornholms pauvre lejeboligmarked. Det kan også få konsekvenser for militæret. Mere om det senere.

Demotiverende at se Facebook

Sofie Hjortdal og hendes kæreste står med et vanskeligt valg. De vil gerne flytte til Bornholm, men den drøm kan ikke blive til virkelighed nu.

– Vi har ikke kunnet finde en lejebolig, og det bliver ekstrasvært af, at vi har to katte, der skal med. Det er demotiverende at følge med i de Facebookgrupper med boliger og se, hvor mange der er om buddet, og hvor få lejligheder der er, siger hun.

De vil helst starte med lige at tage en bid af Bornholm, inden der bliver slået permanentet rødder på øen. Men selv tanken om at købe at hus er ikke mulig at realisere på grund af et enkelt forhold: Opsparing eller mangel på samme.

– Hvis vi kunne finde en lejelejlighed, vil vi efter et år eller to have kunnet spare op til udbetaling på en bolig, siger Sofie Hjortdal.

Hendes situation er lidt af et paradoks. For faktisk arbejder hun allerede en del af sin tid på Bornholm som kommunikationsansvarlig hos Book Bornholm. Men det meste arbejde foregår hjemmefra i Roskilde, hvor parret bor lige nu. Så selvom hun næsten hver uge er på øen for at tage billeder og være på kontoret, rejser hun hjem igen uden at lægge en eneste skattekrone i den slunkne kommunekasse.

Job på Bornholm, men ingen bolig

Marie har lige fået job på Bornholm. Hun vil helst bare kaldes ved fornavn i avisen, men redaktionen kender hendes fulde navn.

Hun lavede et opslag for halvanden måned siden og fik en del henvendelser. Men det var alle sammen midlertidige boliger, hvor hun kunne bo i efteråret og vinteren. Nu skal hun ud at se på et lille hus i Svaneke, men inklusive forbrug når det op på 11.000 kroner om måneden, og det er meget, når man er alene og ikke sidder i en toplønnet stilling.

– Jeg ved, at mange private husejere gerne vil leje deres huse ud i sommermånederne og under Folkemødet, og jeg har opgivet at finde en almen bolig. Der er ventelisten alt for lang, siger hun.

Det sidste kan Sofie Hjortdal i den grad tilslutte sig. Hun har rendt alle foreningerne på dørene og fået svaret, at der er en ventetid på mindst 1–4 år, og så er kæledyrshold heller ikke tilladt i mange af boligerne.

Vanskelighederne ved at finde en almen bolig har en mulig årsag. Der er ganske enkelt markant færre almene boliger på Bornholm end i resten af landet.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at der i gennemsnit er 54,75 procent flere almene boliger ovre, når man ser tallet på landsplan. For det samlede antal lejeboliger – altså private, virksomhedsejede og almene boliger – er der 36,47 procent flere boliger ovre end på Bornholm.


Oberstløjtnant Kenneth Kim Nielsen fra Almegårds Kaserne frygter, at manglen på lejeboliger kan få konsekvenser for tredje eskadron. Arkivfoto

 

Militæret kan blive hårdt ramt

Den store mangel på lejeboliger kan få alvorlige konsekvenser, hvis forsvaret realiserer sine planer om at oprette en tredje eskadron på Almegårds Kaserne. Det betyder 120 ekstra konstabler og andet militært personel på øen, hvor mange skal bruge en lejebolig. Hvis de altså skal blive hængende. Ellers kan det blive vanskeligt at få ført planerne om en tredje eskadron ud i livet.

– Hvis vi ikke kan skabe den boligmasse, der er nødvendig for at ansætte folk, bliver det svært at opstille den enhed, siger Kenneth Kim Nielsen.

Han er oberstløjtnant og garnisonskommandant på Almegårds Kaserne. Samt i lidt af en kattepine.

– Skal forsvaret vokse her, er der behov for en boligmasse, de kan flytte ind i. Der bliver brug for 60–80 boliger i et eller andet omfang, men størrelsen er ikke vigtig, siger han.

Hvad der til gengæld er vigtigt for Bornholm, er skatteindtægter. Og dem kan borgmester Trøst skyde en hvid pind efter uden nye permanente lejeboliger. For nok har Almegårds Kaserne mulighed for at indkvartere nogle af sine soldater på kasernen. Men udover at værelserne ikke er boliger, man har lyst til at tage permanent ophold i, er det samtidig heller ikke muligt at få cpr–adresse der. Hvilket vil sige nul skattekroner pr. soldat.

Ifølge Kenneth Kim Nielsen bliver det mere end svært at holde på de nye medlemmer af eskadronen, hvis de ikke kan få en lejebolig.

– Det er unge mennesker, der lige har afsluttet deres værnepligt, så det er nok begrænset, hvor mange penge de har stående på bogen. Og en konstabelløn er heller ikke noget, der gør dem i stand til at købe en bolig her og nu. Vi forsøger at arbejde med at skabe en boligmasse, men det er en politisk beslutning, hvad man vil, og hvad man ikke vil, siger han.

Borgmesteren har kørt rundt og set det hele

Manden med borgmesterkæden vil gerne gøre en indsats. Men hans værktøjskasse til formålet rummer ikke muligheder for et quickfix.

– Det er ikke kommunen, der sikrer et boligmarked, men vi kan sætte rammerne for det. Det har vi gjort ved at afsætte penge til almene boliger, siger borgmester Jacob Trøst (K).

Det handler om at finde grunde. Få dem byggemodnet. Lægge veje. Kloakering. Og meget mere.

– Jeg startede min borgmesterperiode med at køre rundt og kigge på alle vores byggegrunde – både dem, der er sat i gang og dem, der er potentiale for. Det ligger meget højt for mig personligt, for jeg kan se, det er nødvendigt for at kunne udvikle Bornholm, hvis vi skal tiltrække tilflyttere, som skal besætte de ledige jobs herovre, siger Jacob Trøst.


Efter tre flytninger på mindre end et halvt år fik Nicolai Randsøe og hans familie nok af Bornhnolm. Men kun på grund af boligsituationen; øen vil de gerne tilbage til. Privatfoto

 

Tilbage til Sjælland

Men det går langsomt. Alt for langsomt. Flere personer har skrevet på Facebook, at de har givet op og forladt øen igen. Én af dem er Nicolai Randsøe. Han flyttede til Bornholm med sin hustru og deres tre børn i december 2023 efter at have fået arbejde på et snedkeri i Østerlars.

Hustruen hedder Maria, og de har børnene Samuel på 16, Vitus på 12 og Ellanor på 6. Deres bornholmerliv var et rakkerliv, hvor de i løbet af knap et halvt år måtte springe fra boligtue til boligtue. Indtil de gav op og rejste hjem til Herlev i maj 2024, da sommerhussæsonen pressede priserne op på et niveau, hvor de ikke kunne være med.

– Først fandt vi en midlertidig bolig i Nexø, hvor nogen skulle ud at rejse. Derefter boede vi i Sandvig i kort tid og endte til sidst i et sommerhus ved Sose, hvor vi heller ikke kunne blive boende, siger Nicolai Randsøe.

Den korte periode på Bornholm var hård for familien.

– Det var ikke særlig sjovt for børnene. Bestemt ikke. De havde hele tiden haft følelsen af ”hvor længe, kan vi være her?”, siger han.

Nicolai Randsøe gjorde en kæmpeindsats for at finde permanent tag over hovedet til alle fem.

– Jeg brugte virkelig, virkelig lang tid på at ringe rundt og søge på nettet. Vi ville gerne have været blevet boende på Bornholm. Absolut, siger han.

De var også klar til at købe noget, men banken sagde nej. En snedkerløn og en hjemmegående samt ingen større opsparing, og så er det ikke muligt at købe egne mure med tilhørende tag.

– Vi kunne godt finde på at komme tilbage igen, hvis det bliver muligt at finde en lejebolig, siger Nicolai Randsøe.

Janus Tobias Madsen og hans partner vil gerne til Bornholm. De er jævnt trætte af spekulanter, der spekulerer lejepriserne i vejret. Privatfoto

 

Lidt for smarte rige

Janus Tobias Madsen har også kontaktet avisen og klaget sin bolignød.

– Vi vil faktisk meget gerne flytte til øen, men kan jo se, en god bolig er lig med at købe noget. Det er ikke helt optimalt, når man gerne vil starte med lige at se, om Bornholm er noget, siger han.

De bor i øjeblikket på Fyn, hvorfor det at rykke rødderne op kræver mere end blot en enkelt overvejelse.

– Det er en megastor beslutning, så at binde sig i et køb er helt klart noget, der har afholdt os fra at flytte. Vi er ellers meget godt uddannede og ville formentlig uden problemer få arbejde, siger Janus Tobias Madsen.

Han har researchet grundigt på boligmarkedet og er temmelig irriteret over en tendens, som søgningerne viser.

– Vi kan se, at der er sneget en vis trend ind, hvor ældre rige borgere fra Nordsjælland laver lejeprojekter. Eksempelvis i Svaneke hvor en lille lejlighed uden køkken reelt kostede 7.000 kr. i ren leje. Det er helt skørt. Min pointe er, at det er de få antal lejeboliger, der presser prisen i vejret. Det tror jeg er helt klart skadeligt for Bornholm på alle leder og kanter, siger Janus Tobias Madsen.

Boligerne skrumper

For tilflytterkonsulent Rune Holm er det hårdt at se, hvad boligmanglen gør for de bornholmerinteresserede.

– Det største problem er familierne. For de fleste af de få ledige boliger er ét- eller toværelseslejligheder, og der kan de ikke bo. De vil naturligvis ikke stilles dårligere end der, hvor de kommer fra, siger han.

Netop hvad familieboliger angår, er Bornholm havnet i en ond cirkel. Priserne på lejeboliger er eksploderet, og det gør, at ejerne skalerer størrelserne ned.

– I Svaneke laver de familieboliger om til etværelsesboliger, fordi de har svært ved at udleje til de høje priser. Det er måske tre eller fire boliger med en lille have, vi kan hjælpe med at udleje permanent om året. Det er nødløsninger, vi kæmper for at finde, så vi kan holde på folk, men det er også dyrt at skulle flytte hele tiden. Så uden nye boliger får vi ikke mulighed for at tiltrække nye beboere, og så længe der ikke bliver bygget nyt, er det sindssygt svært, siger Rune Holm.

Kun én lejlighed i Rønne

Når det kommer til at opføre nye boliger, er Bornholm ramt af endnu et træls fænomen. For det er ikke billigere at bygge på Bornholm end på Sjælland; nærmere tværtimod i forhold til ekstraomkostninger ved at sejle materialer til øen. Men omvendt ligger lønniveauet på Bornholm temmelig meget under niveauet i Hovedstadsområdet, og så er der sjældent penge til en dyr lejebolig. Desuden vil der blive mangel på folk til at bygge. Og det er svært at tiltrække nogen ovrefra til at opføre nye boliger, hvis de ikke selv kan finde et sted at bo, mens arbejdet står på.

Søndag den 1. september var der ifølge boligsiden.dk 359 boliger til salg på Bornholm.

Søndag den 1. september var der ifølge lejebolig.dk én ledig lejebolig i Rønne. En lejlighed til 10.295 kroner om måneden. Plus forbrug. Og de almene boligforeninger – de har ventelister på seriøse længder.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT