Efter ulykken: Tillidsmand kritiserer trafikforhold
Årsagen til den alvorlige færdselsulykke ved Rønne Havn mandag er stadig ukendt. BAT-chaufførernes tillidsmand, Stig Lodberg, fortæller, at køreforholdene ikke er optimale i øjeblikket.
Da der tidligt mandag morgen skete en alvorlig færdselsulykke på Vesthavnsvej ved krydset med Finlandsvej i Rønne, var det på et tidspunkt med et omfattende vejarbejde i området.
En 26-årig kvinde fra Rønne kom alvorligt til skade, da hun ifølge Bornholms Politis beskrivelse trådte ud på Vesthavnsvej ved fodgængerfeltet og blev ramt af en svingende bus.
Onsdag eftermiddag lyder det fra Bornholms Politi, at man endnu ikke kan sige noget om årsagen til ulykken, da man ikke har de sidste undersøgelser på plads, samt at ingen er sigtet i sagen.
Bornholms Politi oplyser dog, at der ikke var tale om en rutebus. Men tillidsrepræsentanten for trafikselskabet BATs chauffører, Stig Lodberg, der også selv er chauffør, fortæller til Tidende, at køreforholdene ikke er optimale.
– Det har vist sig, at der er nogle trafikale problemer, fordi vi skal bruge meget plads til at komme rundt. Der er rigtig meget at holde øje med: kegler, hegn, betonklodser, fodgængerfeltet og modkørende bilister. Trafikalt giver det sig selv: Selvfølgelig er det ikke godt, udtaler Stig Lodberg.
Fodgængere i retning mod Rønne Centrum bliver henvist til modsatte fortov på grund af vejarbejdet. Ved vejarbejdets afslutning i den anden ende er der dog ikke et fodgængerfelt til at krydse tilbage over vejen. Foto: William Sonne Kaalø
Kan lade sig gøre - uden trafik
Selve vejarbejdet, der finder sted som følge af udvidelsen af opmarcharealet til hurtigfærgerne, er på Finlandsvej mellem BATs busstoppested ved færgeterminalen og den nyanlagte Vesthavnsvej. Det betyder, at trafikken til og fra færgeterminalen er skubbet ind på en midlertidig kørevej, anlagt i den vestligste del af opmarcharealet.
Bornholms Politi har tidligere oplyst, at bussen er kommet kørende på denne midlertidige vej i nordgående retning og er drejet til højre ud på Finlandsvej og derefter igen til højre ad Vesthavnsvej. Fodgængeren er kommet gående ad Finlandsvej i nordgående retning i venstre side af vejen. Først er hun krydset hen over Finlandsvej og er derefter trådt ud på Vesthavnsvej ved fodgængerfeltet, hvor hun bliver ramt af den svingende bus.
Da vejarbejdet og omkørslen blev etableret, var Stig Lodberg faktisk ude at prøvekøre ruten med en kollega fra værkstedet.
– Der siger jeg: "Det kan godt lade sig gøre - når der ikke er trafik." For vi prøvekørte den uden trafik. Derfor var det med det forbehold, jeg sagde, det godt kunne lade sig gøre, lyder det fra Stig Lodberg.
– Selvfølgelig er det et område, som kræver ekstra meget opmærksomhed, og det er belastet, når færgerne ankommer.
Der er rigtig meget at holde øje med: kegler, hegn, betonklodser, fodgængerfeltet og modkørende bilister. Trafikalt giver det sig selv: Selvfølgelig er det ikke godt, udtaler Stig Lodberg. Foto: William Sonne Kaalø
'Der er rigtig meget at holde øje med'
Når busserne kører fra stoppestedet ved færgeterminalen og hen ad den midlertidige kørevej, skal chaufføren foretage, hvad der nærmest svarer til et 180 grader-sving, hvis vedkommende skal videre ad Vesthavnsvej.
– Vi er nødt til at skulle bruge et ordentligt sving, og der skal vi ud at låne noget af de andres plads, så vi kommer ordentligt rundt. Der er rigtig meget at holde øje med i de perioder, hvor der er trafik, forklarer Stig Lodberg.
Kunne du tænke dig, der blev lavet nogle ændringer?
– Vi talte om, at der kunne sættes trafiklys op. Men det var om en situation, hvor vi kunne mærke, at folk ikke gav os plads. Det har jeg ikke belæg for at sige er nødvendigt. Men det kunne være en løsning, at der blev sat trafiklys op, så det er retningsbestemt.
Bornholms Politi har tidligere oplyst, at vejarbejdet er vurderet trafiksikkerhedsmæssigt og godkendt af politiet, som det skal. Mandag blev en bilinspektør fra Midt- og Vestsjællands Politi kaldt til Bornholm for at undersøge ulykkesstedet samt vurdere de trafiksikkerhedsmæssige foranstaltninger i området. Politiet oplyser, at der kommer til at gå noget tid, før en endelig rapport ligger klar.
Havnen er meget berørt
Tidende har spurgt Rønne Havn, hvorvidt ulykken har givet anledning til, at havnen gennemgår foranstaltningerne ved vejarbejdet igen.
Kommunikationschef Jesper Jürgensen har sendt følgende skriftlige svar:
– Vi er meget berørte af mandagens ulykke ved Ny Vesthavnsvej. Vi håber, at den forulykkede kvinde kommer sig. Politiet er i gang med en undersøgelse af hændelsen, og så længe den foregår, kan vi ikke bidrage med yderligere til sagen.
Stig Lodbergs anbefaling om, hvad der kan ske indtil da, er dog klar:
– Min anbefaling er, at man kigger på det igen - også med afsæt i det, der er sket. For at sikre alle trafikanter, siger han.
Den 26-årige kvinde involveret i færdselsulykken blev mandag morgen fløjet til Rigshospitalet. Siden da har det ikke været muligt at få yderligere information om hendes tilstand.
Skolesagen fra start til slut

Farlige vaner starter i stilhed
NYT JOB
MEST LÆSTE


En sijllavitta
‘Sijllagjæl’ (indvolde fra sild) som man klaskede op på en væg i forskellige figurer, fx et ansigt, for at forskrække folk om natten, idet det lyste (fosforescerede). Teinnæs illustrerer ordet med følgende citat: ‘Pass du på, ønte varr så vikti, æjlla kajn du tro jâ ska lawa dai en sijllavitta’.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration