Se tallene: Så få bliver syge

Se tallene: Så få bliver syge
Skovflåten er kun lille, men kan give sundhedsproblemer, hvis man er uheldig. Arkivfoto
BAGGRUND | SUNDHED | Fredag 19. april 2024 • 05:30
BAGGRUND | SUNDHED | Fredag 19. april 2024 • 05:30

I disse dage mødes forskere til en konference i Nyborg om flåter. Men hvordan har antallet smittetilfælde med TBE-virus udviklet sig på Bornholm?

Flåten er ganske, ganske lille, og kan være svær at få øje på. Ikke desto mindre er miden centrum for en konference i Nyborg i disse dage, hvor blandt andet mere end 163 forskere for fjerde gang mødes til faglige diskussioner om flåten, skriver DR.

Udgangspunktet for konferencen er ny forskning om flåter. Den viser blandt andet, at flere og flere bliver smittet med TBE-virus, skriver mediet videre. Omvendt er det ikke nyt, at Bornholm er et kendt risikoområde for smitte med TBE-virus, der i værste fald kan udvikle TBE-hjernebetændelse hos mennesker.

Men hvor mange er de seneste år egentlig blevet smittet med TBE på Bornholm? Det har Tidende spurgt Statens Serum Institut om, og svaret viser, at kun ganske få er blevet konstateret smittet siden 2020.

I 2020, 2021 og 2022 blev der kun registreret ét smittetilfælde om året – altså i alt tre. I 2023 skete der dog noget af et spring i statistikken, da der blev registreret hele fem smittetilfælde. I år er der endnu ikke registreret nogle smittetilfælde.

I alt var der i 2023 11 tilfælde af virussen i Danmark. For ti år siden var der et til to tilfælde om året.

– Så der er sket en stigning, men det er meget små tal. Men det er helt klart noget, vi skal holde øje med, for hvis det bliver ved, skal man overveje, om flere mennesker skal vaccineres, sagde Nanna Skaarup Andersen, der er afdelingslæge på OUH og lektor ved SDU den 8. april ifølge Ritzau.

‘Enormt’ mørketal

Ifølge formanden for Praktiserende Lægers Organisation på Bornholm, Rikke Hjorth Westh, er der et stort mørketal af smitte med TBE-virus.

– Enormt! Når vi tager TBE-prøven på folk, er det fordi, de er indlagt. Langt de fleste får – hvis overhovedet – influenzalignende symptomer, og så går det over igen, siger hun og tilføjer:

– Der blev lavet en undersøgelse i 90’erne, hvor man målte på skovarbejderne på Bornholm. De havde næsten alle sammen antistoffer mod TBE. Men der var ingen, der var syge.

Man skal dog ikke være bange for at bevæge sig ud i naturen, selvom risikoen for at blive syg af et flåtbid stiger, siger Nanna Skaarup Andersen til DR i forbindelse med konferencen i Nyborg.

– Man skal gå lige så meget i skoven, som man altid har gjort. Men det er vigtigt at tjekke efter flåter, når man kommer ind og pille dem af så hurtigt som muligt, siger hun.

Rikke Hjorth Westh tilføjer, at flåtsygdomme ‘jo ikke er ret farlige’.

– Det er jo ganske, ganske få, der får betændelse i hjernen og bliver rigtig syge af det. Der er ikke nogen kur, og man kan ikke blive helbredt, siger hun og tilføjer:

– Du kan forebygge at få sygdommen med en vaccine. Det er ligesom med coronavirus. Men man kan ikke behandle virus.

Overvej vaccine

Tidligere på måneden anbefalede Nanna Skaarup Andersen ligeledes folk, der kommer i skoven på Bornholm, at overveje, om de bør blive vaccineret mod TBE-virus.

– Man skal komme en hel del i skoven. Det kan være sådan noget som orienteringsløbere, jægere eller skovarbejdere, sagde hun.

Rikke Hjorth Westh er enig.

– Hvis man er sådan en, der bevæger sig meget i naturen, er vaccinen nok en god idé. Ellers er det en dyr vaccine til en lillebitte sygdom, siger hun og tilføjer:

– Der er ikke nogen grund til, at folk går ud og bruger mange penge på vacciner, de ikke har brug for. Vaccinen er yderst effektiv, men det er ikke sådan, at alle skal vaccineres – for så havde staten betalt for det.

‘Mange’ tilfælde af borrelia

Tidende har ligeledes spurgt seruminstituttet, hvordan udviklingen har været for borrelia på Bornholm.

Men borrelia anmeldes imidlertid kun som neuroborreliose (lammelser efter flåtbid) som ifølge instituttet kan forekomme i andet stadie af infektionen. I 2020, 2021 og 2022 var der henholdsvis tre, et og to registrerede tilfælde af sygdommen, mens der i 2023 ikke blev registreret tilfælde af sygdommen på Bornholm. Det samme gælder i år – indtil videre.

Her gør Rikke Hjorth Westh ligeledes opmærksom på, at tallene ikke afspejler, hvor mange der får borrelia.

– Vi ser tit borrelia. Vi behandler mange på Bornholm. Borrelia viser sig som et stort udslæt, og det kan vi behandle med penicillin, da det er en bakterie. Vi behandler så også nogle udslæt, hvor det måske ikke er borrelia, men hvor vi tror, det er.

 

Skovflåt

Skovflåten er en mide, idet den har 8 ben, hvorimod tæger er insekter med 6 ben.

Flåten er i familie med edderkopperne og tilhører en meget gammel familie, der sikkert har suget blod på dinosaurerne.

Skovflåten er udbredt overalt i landet og er de fleste steder meget almindelig. Den betegnes ofte som et af skovens farligste dyr, fordi den kan overføre flere alvorlige sygdomme til mennesker.

Der findes pt. 12 arter af flåter i Danmark, heraf er skovflåten den mest kendte. Flere af arterne er indslæbte, fx med importerede hunde, katte og fugle.

Kilde: Naturhistorisk Museum

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT