Bornholm i hård kamp: Læger er en mangelvare

Bornholm i hård kamp: Læger er en mangelvare
Praktiserende læger er en mangelvare på Bornholm. Det er også tilfældet andre steder, og det kan gøre det sværere at løse problemet her på øen. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 26. FEB 2024 • 11:00
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
26. FEB 2024 • 11:00

Der mangler praktiserende læger mange steder. Det kan gøre det sværere at løse netop det problem på Bornholm.

Det er velkendt, at der mangler praktiserende læger på Bornholm.

Faktisk er øen det, man kalder et lægedækningstruet område, og det er blandt andet svært at gøre noget ved, fordi Bornholm ikke er alene. Bare i Region Hovedstaden er der 12 lægedækningstruede områder.

– Essensen er, at Bornholm sammen med en række andre områder i Region Hovedstaden og for den sags skyld i resten af Danmark har for få praktiserende læger i forhold til det antal, vi ideelt set kunne have, siger regionsrådsmedlem Carsten Scheibye (V).

Han er medlem af to af de udvalg, som arbejder med problematikken, blandt andet Samarbejdsudvalget vedrørende almen praksis i Region Hovedstaden, hvor regionen og de praktiserende læger samarbejder om at løse en række problemer.

Der er møde i udvalget i denne uge, og medlemmerne skal blandt andet drøfte lægedækningstruede områder. Bornholm står på listen, men det betyder ikke, at vi er mere truede end for et halvt år siden. Dermed ikke sagt, at det er udramatisk at stå på listen. Det er det ikke, fortæller Carsten Scheibye.

– Det er grundlæggende uheldigt, at det er sådan på Bornholm og andre steder i Danmark, alene af den årsag at vi har et sundhedsvæsen, som blandt andet forudsætter en stærk praksissektor. Vi har utroligt gode praktiserende læger på Bornholm, men vi kunne godt tænke os, at vi havde nogle flere, siger venstremanden.

Flest point til Bornholm

Set med bornholmske øjne kan det ifølge regionspolitikeren være en ekstra udfordring, at det ikke kun er her på øen, der er mangel på praktiserende læger.

– Det er i virkeligheden lidt træls, at det ikke er et isoleret bornholmsk fænomen. Hvis det var det, kunne man måske løse det på en eller anden mærkelig måde, eller det gav måske nogle andre muligheder. Men det er det altså ikke, siger Carsten Scheibye.

For at blive betragtet som lægedækningstruet område skal man leve op til nogle kriterier, der er aftalt mellem kommuner, de praktiserende læger og regionen. Det handler blandt andet om ledige kapaciteter, andelen af læger over 65 år og andelen af lukkede praksis.

Af et bilag fremgår det, at 72 procent af de praktiserende læger på Bornholm havde lukket for tilgang i 2023. 15 procent af lægekapaciteterne var ubesatte, og otte procent af lægerne var over 65 år. Der bliver også kigget på, hvor stor en andel af befolkninger, der er over 65 år. På Bornholm gælder det 32 procent. Samlet set opnår Bornholm den højeste score, hvilket betyder, at øen lever op til flest af de kriterier, der afgør, om et område er lægedækningstruet.

Af overenskomsten for almen praksis fremgår det, at lægedækningstruede områder har en række udvidede muligheder for mere fleksible rammer for ansættelse af læger og adgang til etablering af delepraksis.

 

Lægedækningstruede områder

I Region Hovedstaden er der 12 områder, der lever op til kriterierne for at være lægedækningstruet.

Det er Amager, Bispebjerg, Bornholm, Brøndby, Egedal, Gribskov, Hvidovre, Høje-Taastrup, Nørrebro, Ishøj, Rødovre og Vallensbæk.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT