Undrer sig over afbud: 'Spøjst det altid er, når de skal til Bornholm'

Undrer sig over afbud: 'Spøjst det altid er, når de skal til Bornholm'
De zebrastribede fra Viking har spillet tre hjemmekampe indtil videre, men skulle egentlig have spillet seks. Arkivfoto: Jesper Gynther
NYHED | ABONNENT | 27. FEB 2023 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
27. FEB 2023 • 05:30

Søndag skulle Vikings herrehold have spillet i Rønne Idrætshal, men kampen blev aflyst, da modstanderen fra København ikke kunne stille hold. Det er langt fra første gang, at det er sket i løbet af sæsonen, og det frustrerer bornholmerne.

Fredag morgen tikkede en mail ind i indbakken hos Viking Rønne Håndbold. Formanden fra KSI skrev, at herreholdet ikke kunne stille hold, og derfor måtte melde afbud til søndagens kamp i Rønne Idrætshal.

– Jeg var selv rasende, da vi fik den mail, for vi har brugt en masse tid på at skaffe dommere og haltid og få nogle til at sidde ved dommerbordet og få fat i alle spillerne og høre, om de kan spille i vinterferien, siger bestyrelsesmedlem Brian Frost, som har haft en længere dialog med KSI i de seneste uger, som har resulteret i, at det var tredje gang, at kampen blev rykket.

– Man bruger en masse tid i baglokalet for at få flyttet kampen, og så ender det alligevel med et afbud. Så bliver man lidt harm.

Det er ikke unaturligt, at der kan være skader og sygdom i en trup, men afbuddet frustrerer alligevel hos Viking, som begynder at opleve en tendens. Tre ud af holdets seks hjemmekampe indtil videre i denne sæson er blevet aflyst, fordi udeholdet melder afbud.

– Det er møgærgerligt, for vi vil rigtig gerne spille de kampe i rønnehallen, siger Brian Frost, som har kigget i kampprogrammet og set, at det pudsigt nok kun er til kampene på Bornholm, at de københavnske hold ikke kan stille hold.

– Det er spøjst, at det altid er, når de skal til Bornholm, at de ikke kan stille hold. For de har jo ikke meldt afbud til nogen kampe på Sjælland. Der kan de godt stille hold, konstaterer han.

Forventet mere seriøsitet

Sidste år blev Viking også ramt af afbud, da holdet spillede i Serie 1, men efter oprykningen til Kvalifikationsrækken i sommers havde klubben håbet på, at der ville komme færre afbud. Men det er altså ikke sket.

– Vi har snakket om det flere år i træk, at vi ved den kommer. Men vi havde ikke forventet, at der var tre afbud i år i den række, som er et niveau højere, og hvor man må tænke, at der er nogle lidt mere seriøse hold.

Det går specielt hårdt udover spillerne, at hjemmekampene bliver aflyst.

– De render jo og træner to gange om ugen og ser frem til de her kampe, og vi ligger jo overraskende pænt oppe i rækken, og de glæder sig netop til de der lidt tætte kampe. Og specielt på hjemmebane i rønnehallen.

– Jeg synes også, vi har formået at skabe en god atmosfære omkring de kampe, og folk glæder sig, og bestyrelsen og spillerne glæder sig. Vi får hypet kampen ugen op til, og så når vi lige til 11. time, og så kommer der sådan en - undskyld udtrykket - dødssyg mail på én linje.

Foreslår økonomisk straf

Han har svært ved at se, hvad løsningen er på problemet, for lige nu er der ingen konsekvens ved at melde afbud til en kamp. Hverken økonomiske eller i form af forbud mod at rykke op.

Brian Frost har prøvet at forklare de københavnske hold, at det kun er én gang i sæsonen, at de skal rejse over vandet, mens Viking skal rejse over 10 gange, men det møder begrænset forståelse.

– Der er også nogle hold, som prøver at rykke begge kampe, så begge bliver spillet i København, når vi alligevel er der. Så er de fri for at tage til Bornholm. Men nej, det gør vi ikke, for vi vil også gerne spille på hjemmebane. Selvfølgelig vil vi det.

Viking vil dog forsøge at arbejde på, at Håndbold Region Øst kan give hold, der melder afbud, en økonomisk straf, men hvad straffen skal være er svært at sige.

– Man skal også passe på at straffe hold for hårdt, for det kan jo ske, at man ikke kan stille hold på grund af sygdom og skader. Vi kunne også have stået i samme situation. Så det er en balancegang, siger Brian Frost.

– Jeg har ikke opskriften på, hvad løsningen er, må jeg nok erkende, siger han.

Dog peger han på, at det kan være, kampene på Bornholm fremover skal spilles om lørdagen i stedet for om søndagen, for så kan det måske give nogle hold lyst til at gøre turen til Bornholm til en weekendtur, så de ankommer fredag aften, spiller lørdag og tager hjem søndag.

Eller også skal I bare rykke op igen, så I møder hold, som er endnu mere seriøse?

– Ja, men så skal vi nok til at træne tre gange om ugen pludselig.

Vikings næste kamp spilles - forhåbentlig - på søndag mod VHC/Vidar klokken 12 i Rønne Idrætshal.

Ingen afbud hos damerne

Vikings damehold har indtil videre ikke oplevet, at udehold har meldt afbud til kampe, og det glæder træner Tonni Mogensen.

– Heldigvis har vi været meget heldige i år angående det, og det sætter vi stor pris på, for vi træner to gange om ugen. Om man taber eller vinder er ikke det vigtigste pt., bare man får spillet kampene, siger træneren, som lørdag tog med damerne til Hafniahallen for at spille bundkamp mod Ajax.

Det blev en meget tæt og spændende kamp, hvor holdene skiftevis førte undervejs. Ajax førte 12-10 ved pausen, men Viking kom stærkt tilbage og førte med et mål med fire minutter tilbage af opgøret. Et par dumme angrebsfejl og lidt ukoncentreret forsvarsspil betød dog, at Ajax kunne løbe med sejren med cifrene 21-19.

– Det var småting, som gør, at den ikke lige hælder til vores fordel, siger Tonni Mogensen, som kun havde en udskifter på bænken.

– Det er klart, at i sådan en lige kamp bliver der brugt kræfter, hvis vi havde kunnet skifte lidt mere ud, havde det helt klart gavnet.

På søndag klokken 15.10 spiller Viking i Rønne Idrætshal mod Furesø, der ligger i midten af rækken. Her er der brug for en sejr, hvis bornholmerne ikke skal hænge fast i bunden af tabellen.

– Jeg er født optimist. Vi ligger i bunden, men jeg mener selv, at vi burde ligge midt i rækken uden problemer, og jeg er ret sikker på, vi bliver i rækken. Så vi skal spille lige op med Furesø, men det kræver, at vi stepper op og forbedrer os, og at vi er klar fra start, siger han.