Selvtræningen er blevet lidt sjovere: Unge fodboldspillere har fundet en metode til at holde gejsten oppe

Selvtræningen er blevet lidt sjovere: Unge fodboldspillere har fundet en metode til at holde gejsten oppe
Elite Bornholms spillere har ikke måtte træne sammen under nedlukningen. I stedet træner spillerne for sig selv derhjemme, og nogle har endda indkøbt eget træningsudstyr. Foto: screendump fra U14-holdets facebookgruppe
| ABONNENT | 8. FEB 2021 • 17:33
Jesper Gynther
Journalist
| ABONNENT
8. FEB 2021 • 17:33

FODBOLD

Selvom Elite Bornholms ungdomshold i fodbold ikke har trænet sammen i flere måneder på grund af coronarestriktionerne, har spillerne ikke mistet motivationen for at holde sig i god form.

På U14- og U16-holdenes facebookgrupper kan man således se opslag fra flere forskellige spillere, som har filmet sig selv, mens de selvtræner derhjemme. At spillerne deler fotos og videoer af sig selv, hvor de løbetræner i sneen eller skyder til en bold enten i deres egen have eller på kunstgræsbanen i Rønne, er noget, som trænerne for holdene er meget glade for og også tilskynder til.

Det fortæller træneren for Elite Bornholms U16-drengehold, Kim Thygesen.

– Vi har opfordret spillerne til at gå ud og vise, hvad de laver, så de kan motivere hinanden til at komme ud at træne. Det handler ikke om, at de skal ud at løbe en halv- eller helmaraton, men at de skal undgå at blive helt passive og kun bruge tid på at spille computer og lave lektier, siger træneren.

Kunstgræsbanen i Rønne har været flittigt brugt til selvtræning for Elite Bornholm-spillerne. Foto: screendump fra U14-holdets facebookgruppe 

 

Tror på alle holder sig aktive

Kim Thygesen har også selv nogle gange lagt noget billedmateriale op på facebookgruppen, når han har været ude at løbe. Det har han gjort for at vise spillerne, at også trænerne gør, hvad de kan for at holde formen ved lige. Det er nemlig vigtigt at prøve at gøre noget for at bevare spillernes motivation for at røre sig, da det ikke sker af sig selv i øjeblikket.

Han peger på, at det nu mere end nogensinde før er op til spillerne selv at forblive aktive, da skolerne, lig med idrætsforeningerne, har været lukket på det seneste, og der derfor ikke har været nogen idrætstimer eller frikvarterer, hvor spillerne har kunnet få pulsen op.

Spillerne har dog ikke været helt overladt til sig selv, for Kim Thygesen har givet dem et løbeprogram og et styrkeprogram, som de kan bruge som inspiration til selvtræningerne.

Når man kan se, at det ikke bare er en selv, der løber og træner alene, men at det gør alle holdkammeraterne også, så kan det holde motivationen i gang, fordi det er noget, vi er fælles om.

Michael Mogensen

U14-træner, Elite Bornholm

Det er dog frivilligt, om spillerne vil følge programmerne, ligesom det også er frivilligt, om spillerne vil dele fotos og videoer af dem selv offentligt på facebookgruppen. Nogle spillere er mere generte end andre, så man kan også vælge at vise, at man har trænet derhjemme, ved at sende fotos og videoer direkte til træneren i en privatbesked.

– Det er rart for os trænere at kunne se, hvad der sker, men der er selvfølgelig også nogle, jeg ikke hører fra overhovedet. Jeg vælger dog at lade tvivlen komme dem til gode, for alle drengene på holdet er så vilde med at spille fodbold, at de alle sammen nok holder sig i gang på en eller anden måde, siger han.

Savner fællesskabet ved træningspassene

Hos Elite Bornholms U14-hold forsøger spillerne ligeledes at holde gejsten oppe ved at dele træningsvideoer af dem selv på holdets facebookgruppe, og det vækker glæde hos træner Michael Mogensen.

– Jeg har også rost dem før for at have en rigtig god træningskultur. De holder sig jo virkeligt i gang og arbejder stenhårdt. En af vores spillere har lige været ude at løbe fem kilometer med en gennemsnitsfart på fem minutter pr. kilometer, og det er jo ret godt gået af en dreng på 12 år i snevejr, siger han som eksempel på den store træningsiver.

Den megen sne har ikke kunne forhindre spillerne i få rørt sig. Foto: screendump fra U14-holdets facebookgruppe

 

Michael Mogensen fortæller, at nogle af spillerne også selvtræner sammen i mindre grupper, men at der ikke bliver trænet i grupper af mere end fem, så restriktionerne bliver overholdt.

Selvtræningen kan dog ikke helt erstatte fordelene ved den normale holdtræning. Træneren har således hørt, at mange af spillerne savner fællesskabet på holdet, og selvom delingen af fotos og videoer hjælper lidt på sammenholdet, så er det ikke det samme, som når alle spillerne mødes sammen fysisk til et træningspas.

– Når man kan se, at det ikke bare er en selv, der løber og træner alene, men at det gør alle holdkammeraterne også, så kan det holde motivationen i gang, fordi det er noget, vi er fælles om. Så vi prøver at holde gang i den og holde fast i det fællesskab, der er.

– Men når jeg får tilbagemeldinger over telefonen fra drengene og forældrene, så hører jeg jo også, at drengene er lidt frustrerede, for de savner det fællesskab, der er, når man træner fodbold sammen. Nu bliver det jo mere muskelprogrammer og løbetræning, og så går spillerne op på boldbanerne og skyder på mål hver for sig, når der er plads. Jo mere tid der går med dette, jo mere mentalt trætte kan de jo også ende med at blive af denne træningsform, siger han. 

Han fortæller desuden, at hvis restriktionerne forlænges, vil han overveje at lave nogle korte træningspas på 20-30 minutter med spillerne ved hjælp af videogruppeopkald.

Kan blive svært at ramme topniveauet

Michael Mogensen håber dog selvfølgelig på, at restriktionerne snart ophører, og udsigten til det er da også noget, som holder spillernes motivation oppe. Der er nemlig ved at være lys for enden af tunellen, og i lyset kan spillerne spotte sæsonens første turneringskamp.

Den er allerede programsat til den 13. marts, og modstanden bliver i foråret en del sværere, end den var i efteråret, hvor holdet vandt en masse sejre og blev nummer to i sin pulje. I foråret skal U14-holdet således spille i en række højere, og det er også med til at holde motivationen oppe, fortæller Michael Mogensen.

– De arbejder alle sammen stenhårdt, og det gør de for at være så klar som muligt til den kommende sæson. De er jo spændte på og glæder sig til at møde nogle af de skrappe drenge, siger han.

Jeg prøver også at sige til spillerne, at vi skal da satse på, at spillerne fra de andre hold sidder hjemme på sofaen, mens vi andre tager en løbetur, for det betyder, at vi træner en smule mere end dem.

Kim Thygesen

U16-træner, Elite Bornholm

På grund af den lange træningspause og den manglende mulighed for at spille træningskampe tror træneren, at det nok vil tage fire-fem kampe, før holdet er kommet op i tempo.

Han forventer desuden, at turneringen bliver forkortet, så holdene kun skal møde hinanden én gang. Det vil betyde, at der kun vil være syv kampe i sæsonen, så det kan godt gå hen og blive svært at nå at ramme topniveauet.

– Men de vil det virkelig drengene og har hjertet med i alt, hvad de laver, så det kan måske hjælpe meget på udfordringer i de første kampe. Og udfordringer er jo ens for alle. Jeg tror kun, Køge har lidt gang i noget træning med grupper af fem inklusiv træneren. Men vi holder os selv til selvtræningen. Vi har jo også drenge fra hele øen, så vi vil jo ikke være årsagen til, at smitten springer fra Rønne til Nexø eller andre steder hen, siger han.

For at holde motivationen oppe under den første nedlukning i foråret lavede U16-holdet i Elite Bornholm en konkurrence om, hvem der kunne lave flest jongleringer med en toiletrulle, og ifølge træner Kim Thygesen var der nogle, der var 'skræmmende gode til det'. Foto: screendump fra video på holdets facebookgruppe

 

Satser på modstanderne sidder på sofaen

U16-træneren Kim Thygesen forventer også, at det bliver en udfordrende sæson. Han kan dog glæde sig over, at holdets første kamp er programsat til den 10. april, så han har lidt længere tid til at få holdet i topform.

Her håber han, at selvtræningerne under nedlukningen kan give holdet en fordel på sigt.

– Det bliver spændende at se, hvad de andre hold har lavet. Har de holdt sig lidt i gang eller ikke? Jeg prøver også at sige til spillerne, at vi skal da satse på, at spillerne fra de andre hold sidder hjemme på sofaen, mens vi andre tager en løbetur, for det betyder, at vi træner en smule mere end dem, siger Kim Thygesen, som dog godt er klar over, at selvtræningerne, som mest består af løb, ikke er en mirakelkur.

Han forklarer, at løb ikke kan erstatte fodboldtræning, men at løb kan gøre, at man får noget bevægelse i kroppen, og det kan hjælpe med at løfte ens bundniveau. Og uanset hvad, så tror han på, at spillerne nok skal vise sig flot frem i forårssæsonen.

– Der er så meget krudt i de unge gutter, at de skal nok komme ud på banerne og have en vis form, det er jeg ikke i tvivl om. Og om ikke andet så må vi holde et fokus på, at det skal være sjovt, for det er derfor, vi spiller fodbold, siger han.

 

 

Frivilligt træningsprogram for U16-holdet

200 meter x 12 mandag - opvarmning 3 km

150 meter x 12 onsdag - opvarmning 3 km

100 meter x 12 fredag  - opvarmning 3 km

Husk styrke minimum hver anden aften eller helst hver aften.