Magnus Cort vinder i Giroen

Magnus Cort vinder i Giroen
Foto: Jennifer Lorenzini/Reuters/Ritzau Scanpix
TOPNYHED | 16. MAJ 2023 • 17:13
Tommy Kaas
Digital chef
TOPNYHED
16. MAJ 2023 • 17:13

Magnus Cort vandt tirsdagens etape i Giro d'Italia og bliver den kun tredje dansker til at vinde i alle de tre grand tours.

I december måned lancerede cykelrytteren Magnus Cort ambitionen om at snuppe en etapesejr i det italienske cykelløb Giro d'Italia.

Tirsdag førte han det ud i livet og tog sejren på en regnfuld 10. etape. Dermed bliver han den kun tredje dansker til at vinde etaper i de tre største etapeløb, Tour de France, Vuelta a Espana og Giro d'Italia.

Den 30-årige bornholmer kom til opløbningsstrækningen i byen Viareggio sammen med canadiske Derek Gee (Israel Premier-Tech) og Alessandro De Marchi (Jayco Alula).

Dagen igennem havde regnen væltet ned, og temperaturen var heller ikke med rytterne. Derfor kørte alle mand med regnjakker og handsker, og i Magnus Corts tilfælde blev handskerne skiftet ud flere gange i løbet af dagen.

Opløbsstrækningen blev for bornholmerens vedkommende også klaret i lange bukser, men det stoppede altså ikke Magnus Cort, som efterlod sine konkurrencer chanceløse, da der skulle spurtes på de sidste meter.

Over stregen kunne han knytte næven for niende gang i grand tour-sammenhæng – og altså for første gang i Giroen.

I sidste uge blev Mads Pedersen den anden dansker til at vinde etaper i de tre største etapeløb, da han vandt 6. etape.

Men at landsmanden skrev sig ind i dansk cykelsports historiebøger lidt før, betyder ikke ret meget for Cort, der på tirsdagens etape kæmpede med både dårligt vejr, højt tempo og en defekt radio.

– Jeg er utrolig glad for sejren, og for mig er det meget vigtigere at gøre det, end hvem af os, der gjorde det først, siger Cort i vinderinterviewet efter etapen.

– Det var en af de hårdeste etaper, jeg har kørt på en cykel. Min radio virkede ikke, så jeg fik ikke meget information.

– Jeg kan ikke huske en etape, hvor jeg har presset på hele tiden i fire-fem timer. Det var en meget hård dag.

Ni etapesejre

Magnus Cort kom første gang på tavlen i grand tour-sammenhæng, da han vandt to etaper i Vuelta a Espana i 2016. I Tour de France vandt han første gang i 2018, og nu kan han altså også kalde sig Giro-etapevinder.

I alt har Magnus Cort vundet ni etaper i grand tour-løb.

Jesper Skibby var i øvrigt den første til at vinde etaper i verdens tre største etapeløb.

 

Klasseforskel på stregen

Alessandro De Marchi og Derek Gee åbnede festen på tirsdagens etape og kom afsted i et udbrud.

Ret hurtigt besluttede Magnus Cort sig for, at også han ville på togt, så han tog Davide Bais (Eolo-Kometa) under armen og kørte op til De Marchi og Gee.

I det regnfulde vejr kørte feltets ryttere i pendulfart mellem kortegen og den gruppe, de sad i, og derfor var der også flere styrt foranlediget af det kaos, der opstod.

Særligt da rytterne kørte nedad efter den kuperede etapes sidste rigtige stigning var der flere uheldige episoder. Alberto Bettiol (EF) måtte en tur i asfalten, fordi en mekaniker fra et andet hold gik lige ud foran ham.

Helt i front var udbrudskvartetten reduceret til en trio. Med 70 kilometer til mål havde Cort, De Marchi og Gee et forspring på mellem to og tre minutter ned til et meget decimeret felt, hvor sprinterholdene havde sat jagten ind.

Afstanden til trioen i front kom ned på cirka 45 sekunder, men til sidst måtte Mads Pedersen og de tilbageværende sprintere i feltet se i øjnene, at de ikke skulle køre om sejren.

På de sidste kilometer kunne trioen i front derfor begynde at se hinanden an, og da det skulle afgøres, var Magnus Cort overlegen. /Ritzau/DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 27-02-2024 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Tirsdag: Det variable timepris-produkt er denne tirsdag i gennemsnit 17% billigere end det kvartalsfastsatte produkt. Tørretumblertesten afslører, at du sparer yderligere 4,41 kr. ved at tørre dit tøj kl. 23 i stedet for kl. 18. Opdateret kl. 00.14. Næste opdatering kl. 13.14.

Bornholms energi og forsyning