Trøst til skæbnemøde med EL, S og V: Jeg har strakt mig så langt jeg kan

Trøst til skæbnemøde med EL, S og V: Jeg har strakt mig så langt jeg kan
Borgmester Jacob Trøst er på en meget svær opgave onsdag eftermiddag. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 14. SEP 2022 • 13:44
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
14. SEP 2022 • 13:44

Borgmester Jacob Trøst (K) er ikke indstillet på at ændre i sit budgetforslag, når han onsdag eftermiddag mødes i økonomiudvalget med Enhedslisten, Venstre og Socialdemokratiet. Heller ikke selvom de tre partier kan mønstre et flertal for deres eget budgetforslag.

Ikke flere kompromiser. Ikke flere forslag pillet ud. Ikke mere, der bliver ændret.

Med den indstilling går borgmester Jacob Trøst (K) onsdag klokken 13.30 i møde med økonomiudvalget. Hvad han ikke vil ændre mere på og opgive mere i er sit seneste forslag til næste års kommunebudget, som han har med sig til mødet.

I mødelokalet på Ullasvej i Rønne vil han komme op mod Enhedslisten, Venstre og Socialdemokratiet. De tre partier har flertal i økonomiudvalget, ligesom de med i alt 13 mandater har det i kommunalbestyrelsen – og den 2. september blev de enige om et fælles forslag til kommunebudgettet, som også kommer på bordet i dag.

Så oddsene er svære for Jacob Trøst.

– Jeg er da spændt på mødet, men med de udmeldinger, der har været i pressen, virker det som om, at der er lukket en aftale, siger han.

Selvom han altså er oppe mod et flertal, fortæller Jacob Trøst, at han ikke regner med at kunne give mange flere indrømmelser til de tre aftalepartier end dem, som han allerede har givet.

I sit seneste budgetforslag sætter Trøst penge af til minimumsnormeringer i daginstitutionerne, ligesom han ikke længere vil opsige aftalen om lærernes arbejdstid, så lærerne kan undervise mere.

Sammen med en enighed om de kommende elbusser var det i høj grad enigheden om lærerne og pædagogerne, der fredag den 2. september bragte Enhedslisten, Venstre og Socialdemokratiet til enighed om næste års kommunebudget.

I alle tre tilfælde blev de tre partier enige om noget andet end hvad Jacob Trøst havde spillet ud. Nu imødekommer Trøsts nye forslag så EL, S og V omkring lærerne og pædagogerne – men fortsat ikke om elbusserne, som Jacob Trøst udelukkende vil lease, ikke også åbne op for at købe.

Desuden afviger Jacob Trøsts nye budgetforslag på en længere række andre punkter også fra hvad EL, S og V blev enige om først på måneden, men selvom han gerne vil med i budgetaftalen, kan Trøst ikke se sig selv gå meget længere for at komme det.

– Det har jeg svært ved at se. Jeg synes, at mit forslag er meget imødekommende over for de tre partier. Hvis de mener noget andet, må de jo sige det på mødet, men det er hverken lykkedes mig at komme i kontakt med Venstre eller Socialdemokratiet på forhånd, siger han.

Handler det også om noget pres fra dit konservative bagland, når du siger, at du ikke kan ændre flere dele af dit budgetforslag nu?

– Ja. Det er klart, at vi har haft nogle drøftelser. Men jeg har også svært ved at se, hvorfor Enhedslisten, Venstre og Socialdemokratiet ikke skulle kunne gå med på mit budgetforslag, som det ligger nu, siger Jacob Trøst