Budgetdrama i dag – her er de to forslag

NYHED | ABONNENT | 14. SEP 2022 • 07:47
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
14. SEP 2022 • 07:47

Borgmester Jacob Trøst (K) kommer på en stor prøve, når han i økonomi- og klimaudvalget skal prøve at overbevise et flertal af EL, S og V om, at hans budgetforslag er bedre end deres. Her kan du for første gang sammenligne centrale dele af de to forslag, der vil ligge på bordet.


Enighed om en hel del, men særligt om ting af mindre betydning. Og fortsat uenighed om en hel del af de emner, der for alvor delte kommunalbestyrelsen, da forrige uges forhandlinger om næste års kommunebudget endte med et forlig mellem Enhedslisten, Venstre og Socialdemokratiet – og med borgmester Jacob Trøst (K) udenfor budgetaftalen.

Det er situationen, når Trøst onsdag lægger et nyt budgetforslag frem i økonomiudvalget. Her har EL, S og V tilsammen et flertal, der matcher det flertal, som de i forrige uge lagde bag et budget uden borgmesterens deltagelse.

Oversigten over de to forskellige forslag til Bornholms næste kommunebudget her på denne side er langt fra komplet. Men oversigten viser en lang række emner, der er oppe at vende i arbejdet med budgettet.

 

Det er samtidig første gang, at offentligheden ser de store træk i Jacob Trøsts budgetforslag. Trøsts første borgmesterforslag fra forhandlingernes anden dag den 2. september, hvor borgmesteren endte med at suspendere forhandlingerne, har aldrig været lagt offentligt frem.

Efter suspenderingen arbejdede EL, S og V videre og blev enige om et samlet forslag. I sidste weekend reviderede Jacob Trøst så sit eget forslag til det, der bliver gengivet fra her på siden.

Klar og synlig uenighed

Borgmesteren og de tre budgetpartier er enige om en lang række ting. På nogle punkter vil de begge enten spare, bruge flere penge eller generere nye indtægter – men gøre det med forskellige beløb.

Men ud af andre dele af oversigten træder også store og klare uenigheder frem.

Jacob Trøst vil for eksempel aflyse den planlagte nye hal i Snogebæk. Det vil EL, S og V ikke. De tre budgetpartier vil derimod gøre Dams Gaard i Rønne til ungdomshus, men det vil Jacob Trøst ikke.

Eller for at tage forhandlingernes helt store knast, der i sig selv gjorde et bredt forlig umuligt: EL, S og V vil helst købe de 20 nye elbusser til en samlet pris på 102 millioner (eller lease dem, hvis det bliver klart, at et køb bliver for dyrt). Jacob Trøst opererer ikke med muligheden af at købe elbusserne, men foreslår udelukkende at lease dem.

Hvis du selv lader øjet gå på opdagelse, vil du gøre det i de vigtigste dele af det materiale, der meget vel kan gøre onsdagens møde i økonomiudvalget til et af de virkelig langvarige. Og måske også til et helt afgørende moment for Jacob Trøsts manøvrerum og muligheder i hans næste års tid som borgmester på Bornholm.