S fører hemmelige samtaler for at beholde vigtige poster

S fører hemmelige samtaler for at beholde vigtige poster
Claus Larsen-Jensen ønsker hverken at fortælle, hvem S taler med, eller om S inddrager alle de seks andre partier i kommunalbestyrelsen. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 20. JAN 2023 • 18:14
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
20. JAN 2023 • 18:14

Efter Jonna Nielsens afgang har Socialdemokratiet siden torsdag talt med andre partier med et mål om stadig at have plads i først og fremmest økonomiudvalget. S afviser ikke, at en omkonstituering kan blive resultatet.

 

Tidligere gruppeformand Jonna Nielsens farvel til Socialdemokratiet har bragt partiet ud i en kamp for stadig at have plads i ikke mindst kommunalbestyrelsens økonomiudvalg, hvor Jonna Nielsen beholder sin plads, også som løsgænger.

Socialdemokratiet har torsdag og fredag ført samtaler med andre af kommunalbestyrelsens partier. Socialdemokratiet fører samtalerne med et mål om stadig at kunne sidde i ikke bare økonomiudvalget, men også socialudvalget, hvor Jonna Nielsen også bliver siddende.

Som partiets nyvalgte gruppeformand udsendte Claus Larsen-Jensen fredag morgen klokken 7.32 en pressemeddelelse, hvor Socialdemokratiet siger tre ting:

S accepterer på den ene side, at udvalgsposterne tilhører Jonna Nielsen, og at det følger af kommunernes styrelseslov. S melder desuden ud, at "der selvfølgelig kan laves en helt ny konstituering", hvor alle poster på nær Jacob Trøsts (K) borgmesterpost vil kunne bringes i spil og fordeles forfra.

"Med den splid og ballade, som det medfører", fortsætter Claus Larsen-Jensen i pressemeddelelsen.

"Vi vælger i den socialdemokratiske gruppe at gå andre veje, for at se, hvordan det kan være muligt, at Socialdemokratiet får en plads i centrale udvalg. For det er selvfølgelig uholdbart, at vi er udenfor en række udvalg. Så vi vil da kæmpe for dette, men må for nuværende tage til efterretning, hvad der er gældende jura på området", skriver Claus Larsen-Jensen dernæst.

S ser vej som ingen ser

Dermed oplyste Socialdemokratiet fredag morgen, at partiet ser og søger en tredje vej ud af den situation, som Jonna Nielsens afgang har udløst for partiet. Også selvom både styrelsesloven, eksperter, kommunens jurister, medlemmer af kommunalbestyrelsen og i øvrigt flere domme slår fast, at der kun er to veje at gå:

Enten accepterer Socialdemokratiet, at posterne tilhører Jonna Nielsen, og at S med hendes farvel ikke længere har plads i økonomiudvalget og socialudvalget. Eller også søger Socialdemokratiet at blive en del af et nyt flertal, der potentielt kan fordele alle poster forfra på nær borgmesterposten, som om vi stadig var på valgaftenen.

Men Claus Larsen-Jensen holder fast i, at Socialdemokratiet ser en tredje mulig vej – og at den vej går over de samtaler, som S torsdag og fredag har ført med andre partier. Han ønsker hverken at fortælle, hvem S taler med, eller om S inddrager alle de seks andre partier i kommunalbestyrelsen.

Du skriver, at der er en tredje mulighed ud over enten en omkonstituering eller at acceptere, at Jonna Nielsens poster er hendes, og at Socialdemokratiet dermed står udenfor økonomiudvalget. Hvad er det for en tredje mulighed?

– Det kan jeg ikke sige noget om nu. Vi er i gang med at undersøge nogle muligheder. Der er sat noget i gang, men det er ikke noget, som jeg kan tale om, fordi vi må have mulighed for at operere, siger Claus Larsen-Jensen.

Forsøger I at lave en omkonstituering?

– Det kan jeg ikke svare på juridisk. Hvis det er den store omkonstituering, hvor alle poster bliver fordelt forfra, så nej. Det er ikke det, vi tænker på.

Hvornår gik I i gang med at undersøge de muligheder, som du taler om, at I undersøger nu?

– Det begyndte vi på i går (torsdag, red.).

Hvor mange partier er inddraget i de samtaler, som I har?

– Det vil jeg ikke svare på.

Er der nogen partier, der ikke er inddraget?

– Det vil jeg heller ikke svare på. Det har ikke været muligt at ringe rundt til alle, men det er heller ikke sådan, at der er nogen, som vi ikke vil inddrage, siger Claus Larsen-Jensen.

Udvalg kan udvides

At udvide både økonomiudvalget og socialudvalget med to medlemmer kan skaffe Socialdemokratiet plads begge steder.

Ved i så fald at give den ene plads til den gruppe af partier (K, EL, DF og KD), der gjorde Jacob Trøst til borgmester, og den anden plads til de tre partier, der stod udenfor konstitueringen efter valget (S, V og BL) kan det – måske – også gøres, uden at nogen bliver vrede. For det vil Socialdemokratiet ifølge Claus Larsen-Jensen også helst undgå.

Er en idé om at udvide økonomiudvalget, så Socialdemokratiet også får en plads, en del af de samtaler, som I fører?

– Det vil jeg ikke sige noget om, siger Claus Larsen-Jensen.

Er det en mulighed for jer at udvide de udvalg, som Jonna Nielsen sidder i?

– Det er en teoretisk mulighed. Men så skal der gives noget til begge valggrupperne.

Går I efter en løsning, der ikke gør nogen vrede?

– Grundlæggende, ja.

Går I efter en løsning, hvor der ikke er nogen, der må afgive noget?

– Det kan jeg ikke sige. Men vi ønsker ikke at gøre det her til en krigserklæring mod nogen. Det spiller også en rolle, hvordan samarbejdet skal være i den her kommunalbestyrelse. Med de opgaver, som Bornholm står over for med først og fremmest energiøen, nytter det ikke, at samarbejdet bliver ved at være, som det har været indtil nu.

Hvornår vil der komme noget konkret ud af de samtaler, som I har nu?

– Det kan jeg simpelthen ikke svare på. Så hurtigt som muligt. Men vi satte først det her arbejde i gang i går, siger Claus Larsen-Jensen.