S taler kun med meget få om tabt politisk nøglepost

S taler kun med meget få om tabt politisk nøglepost
Enhedslisten har talt med Socialdemokratiet både torsdag og fredag, oplyser gruppeformand Morten Riis (EL). Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 21. JAN 2023 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
21. JAN 2023 • 05:30

Enhedslisten bekræfter at have talt med Socialdemokratiet om muligheden for, at S får plads i økonomiudvalget. Men Dansk Folkeparti, Venstre, Bornholmerlisten og Kristendemokraterne siger, at de ikke er blevet kontaktet.

 

Hvem er de andre partier, som Socialdemokratiet torsdag og fredag har talt med om muligheden for alligevel at have plads i økonomiudvalget og socialudvalget, også efter tidligere gruppeformand Jonna Nielsens farvel til partiet?

Som ny gruppeformand vil Claus Larsen-Jensen (S) ikke oplyse det. Men blandt kommunalbestyrelsens seks andre partier fortæller kun Enhedslisten, at man har talt om den sag med Socialdemokratiet.

Det har Enhedslisten til gengæld gjort både torsdag og fredag, oplyser gruppeformand Morten Riis (EL).

Hele fire af de seks andre partier fortæller derimod, at de ikke har været i kontakt med Socialdemokratiet: Dansk Folkeparti, Venstre, Bornholmerlisten og Kristendemokraterne. Om borgmesterpartiet Konservative er blevet kontaktet af Socialdemokratiet er uvist, for det var fredag ikke muligt at få en kommentar fra borgmester Jacob Trøst (K).

– Jeg har ikke talt med Socialdemokratiet, men jeg har også været rimelig meget væk fra min mail og telefon. Så jeg ved ikke, om de har prøvet at få fat i mig, siger gruppeformand Kirstine van Sabben (BL).

– Men jeg kan kun se to scenarier: Enten accepterer Socialdemokratiet status quo efter Jonnas afgang med Socialdemokratiet udenfor økonomiudvalget. Eller også kaster man alle brikkerne op i luften igen og konstituerer forfra, siger hun.

– Det er i hvert fald ikke os. Jeg har ikke haft snakket med Claus Larsen-Jensen eller andre i Socialdemokratiet. Jeg kan sende min opkaldsliste, siger gruppeformand Linda Kofoed Persson (DF).

– Som jeg ser det, er det et internt anliggende i valggruppe 2, altså Socialdemokratiet, Venstre, Bornholmerlisten og Jonna. De har tilsammen to pladser i økonomiudvalget, og Jonna har den ene. Så hvis Søren Schow ikke vil afgive Venstres plads, kan jeg ikke se, hvor pladsen i økonomiudvalget skulle komme fra, siger hun.

Det er Venstre dog ikke blevet kontaktet om, siger Søren Schow.

– Nej. Vi er slet ikke med. Vi har taget til efterretning, at Jonna bliver løsgænger og beholder sine poster. Vi har ikke haft samtaler med Socialdemokratiet, siger han.

Åben dør hos KD

Hos Kristendemokraterne kan Socialdemokratiet få at vide, at Bjarne Hartung Kirkegaard (KD) endda meget gerne ser Claus Larsen-Jensen og Socialdemokratiet få plads i økonomiudvalget. Det har Hartung dog ikke haft lejlighed til selv at fortælle Socialdemokratiet, for han oplyser, at heller ikke han er blevet kontaktet.

– Nej, jeg har ikke talt med Claus Larsen-Jensen eller Socialdemokratiet. Men jeg vil synes, at det er fint, hvis Claus og Socialdemokratiet får en plads i økonomiudvalget. Det er godt for Bornholm, at Socialdemokratiet også har plads der, siger Bjarne Hartung Kirkegaard.

Enhedslisten er dermed det eneste parti, som Socialdemokratiet med sikkerhed har talt med om situationen efter Jonna Nielsens farvel og partiets ønske om fortsat at have plads i økonomiudvalget.

– Vi har talt med Socialdemokratiet både torsdag og fredag. Selvfølgelig er vi da interesserede i at høre, hvad der ligger bag Jonnas beslutning, fortæller gruppeformand Morten Riis.

– Vi har ikke nogen planer eller noget ønske om at omkonstituere os. Men hvis der er en anden måde, som kunne give Socialdemokratiet en plads i økonomiudvalget, vil vi da godt snakke om det, siger han.

Kan du se nogen anden måde end at omkonstituere kommunalbestyrelsen?

– Nej, ikke sådan lige på stående fod, siger Morten Riis.