S er bag rattet i forhandlinger om busserne

S er bag rattet i forhandlinger om busserne
Borgmester Jacob Trøst (K) på vej ind til samtale med Karen Lynn Jacobsen (S). Foto: William Sonne Kaalø
TOPNYHED | ABONNENT | 5. SEP 2023 • 10:44
Jakob Marschner
Journalist
TOPNYHED | ABONNENT
5. SEP 2023 • 10:44

Opdateret klokken 11.05:
Borgmester Jacob Trøst holder møde med partiernes gruppeformænd.

Opdateret klokken 11.30:
Konservative og Socialdemokratiet taler sammen alene. Alle øvrige partier er udenfor deres forhandlingslokale.

Opdateret klokken 12.10:
K, S og først både Morten Riis (EL) og Linda Kofoed Persson (DF) taler alene sammen i et forhandlingslokale, dernæst kun K, S og Morten Riis – dernæst igen kun K, S og Linda Kofoed Persson.

Socialdemokratiet er omdrejningspunktet og leder ret tydeligt og synligt kommunalbestyrelsens forhandlinger om busserne.

Der sker tirsdag formiddag en klar bevægelse i kommunalbestyrelsens forhandlinger om busserne, en meget central post i arbejdet med at skabe næste års kommunebudget.

Det centrale parti er Socialdemokratiet, og den centrale skikkelse er Karen Lynn Jacobsen (S), der bekræfter, at busserne er sat i bevægelse i forhold til forhandlingernes start klokken 9.

Sker der en bevægelse omkring busserne?

– Ja, siger Karen Lynn Jacobsen.

Socialdemokratiet har meldt offentligt ud, at partiet fortsat går ind for at erstatte BAT's dieselbusser med elbusser – men at skiftet skal foregå i et langsommere og økonomisk mindre belastende tempo, end S for et år siden aftalte med Enhedslisten og det daværende Venstre.

I minutterne omkring klokken 10 kaldte Socialdemokratiet først borgmester Jacob Trøst (K) og dernæst gruppeforperson Morten Riis (EL) ind i et lokale, hvor Karen Lynn Jacobsen (S) talte med dem enkeltvist.

Samtalerne førte hen til, at partiernes gruppeformænd dernæst trådte sammen. Kort før klokken 11.30 var kun Jacob Trøst, de to øvrige Konservative samt Socialdemokratiets forhandlere samlet i et forhandlingslokale.

Da de øvrige partier samlede sig om frokosten, begyndte Konservative og Socialdemokratiet dernæst at forhandle til begge sider samtidig – med både Enhedslisten og Dansk Folkeparti, der står hver sit meget forskellige sted i spørgsmålet om busserne.

Klokken 12 kaldte Konservative og Socialdemokratiet gruppeformændene Morten Riis (EL) og Linda Kofoed Persson (DF) ind i lokalet. Klokken 12.06 forlod Linda Kofoed Persson rummet igen. Seks minutter senere blev hun klokken 12.12 kaldt tilbage i – i stedet for Morten Riis, der forlod lokalet samtidig.

S startede med separate møder

Den synlige del af bevægelsen om busserne begyndte klokken 9.45, hvor Karen Lynn Jacobsen var alene i forhandlingslokale 2. De andre partier gik ud fra, at Karen Lynn Jacobsen var gået i enrum for at tale med partiets normale gruppeformand Claus Larsen-Jensen, der er fraværende fra forhandlingerne.

Som de to socialdemokratiske forhandlere har Karen Lynn Jacobsen og Maria Fromseier Kjærgaard den aftale med Claus Larsen-Jensen, at de kontakter ham på Grønland, hvis S kan få brug for at afvige fra den plan, som partiet har lagt for forhandlingerne.

Fra klokken 9.53 trak Karen Lynn Jacobsen en efter en andre af forhandlingerne i lokale 2, hvor hun hidtil havde befundet sig alene, sandsynligvis på en telefonlinje til Grønland.

Borgmester Jacob Trøst (K) blev kaldt ind klokken 9.53. Efter en meget kort samtale blev han 9.54 afløst i lokale 2 af Maria Fromseier Kjærgaard (S).


Borgmesteren gik i stedet ind i lokale 3 for at tale med Lillian Rasch Madsen, direktør for kommunens tekniske områder. Deres samtale varede cirka fem minutter.

Klokken 9.56 inviterede Karen Lynn Jacobsen så gruppeforperson Morten Riis (EL) ind i sit lokale. Med fem minutter i rummet indtil klokken 10.01 var Morten Riis den person, som Karen Lynn Jacobsen brugte længst tid på.


Klokken 10.02 kaldte Karen Lynn Jacobsen så slutteligt Maria Fromseier Kjærgaard kortvarigt ind i lokale 2 igen.


Klokken 10.10 gik de to socialdemokrater dernæst tilbage til det store forhandlingslokale, hvor alle kommunalbestyrelsens øvrige medlemmer ventede på dem.

Forhandlingerne fortsatte herefter bag den lukkede dør. Partiernes gruppeformænd trådte herefter sammen klokken cirka 10.45.

Det blev starten på det videre forløb, hvor Konservative og Socialdemokratiet først talte alene sammen og dernæst sammen talte med Dansk Folkeparti og Enhedslisten.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT