Færre penge på møder og rejser: 'Vi skal udvise mådehold'

Færre penge på møder og rejser: 'Vi skal udvise mådehold'
Det er helt naturligt, at der bruges flere penge på møder og kurser i det første år, forklarer Jacob Trøst om kommunalbestyrelsens forbrug. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 27. FEB 2024 • 05:30
NYHED | ABONNENT
27. FEB 2024 • 05:30

Kommunalbestyrelsen brugte godt 150.000 kroner mindre på møder og forplejning sidste år end i 2022. Helt naturligt at der bruges markant flere penge i det første år af valgperioden, forklarer Jacob Trøst og understreger samtidig, at man er opmærksom på at spare på de kommunale udgifter.

Forbruget på møder, rejser og uddannelse i kommunalbestyrelsen var markant mindre i 2023 end året forinden.

Det fremgår af den årlige opgørelse, der først blev lagt frem for økonomi- og klimaudvalget i sidste uge, og på torsdag er på dagsorden, når den samlede kommunalbestyrelse mødes. Sidste år brugte man 183.073 kroner på rejser og uddannelse samt 109.691 kroner på det, der kaldes møder og repræsentation.

Og det er en stor nedgang fra 2022, hvor forbruget lå på henholdsvis 270.239 kroner til rejser og uddannelse og 256.889 kroner til møder. For begge poster gælder det, at der lægges et budget for den fireårige periode, som den valgte kommunalbestyrelse sidder i, og særligt for posten, der drejer sig om møder og repræsentation, var og er der behov for at vise lidt mådehold, hvis man skal overholde det samlede budget for perioden på 858.297 kroner. Regner man samtlige udvalgs forbrug sammen med kommunalbestyrelsens, fremgår det nemlig, at forbruget for de første to år har hugget 64 procent af det samlede budget.

"Hvilket indebærer, at hvis ikke der sker en reduktion af forbruget eller en tilførsel af midler, vil det afsatte beløb være brugt medio 2025 og dermed et halvt års tid inden valgperiodens udløb," lyder det i sagsfremstillingen.

Det skal være til at arbejde i

Ifølge borgmester og formanden for økonomiudvalget Jacob Trøst (K) er der dog en ret simpel forklaring på, hvorfor man tidligt har brugt en stor del af det samlede budget.

– Der er helt naturligt et større forbrug det første år, hvor nye politikere skal på kurser og så videre. Så vi regner med at se kurven flade ud, og vi tror derfor på, vi kan holde budgettet, siger Jacob Trøst.

Derudover er de afsatte midler til henholdsvis rejser, uddannelse, møder og repræsentation i princippet én konto, så der er ikke noget til hinder for, at midler til rejser og uddannelse bruges til møder og repræsentation. Derfor besluttede økonomiudvalget at indstille, at man fastholder niveauet for forplejning, da der forventes et overskud på forbruget til rejser og uddannelse.

Borgmesteren tilføjer, at der generelt er bevidsthed om at holde møderne billigst muligt, men der er dog også en nedre grænse, mener han.

– Det er noget, vi løbende holder øje med, og der er opmærksomhed på, at vi ikke bruger flere midler end nødvendigt. men jeg synes for eksempel, det er rimeligt, at der serveres kaffe til møderne. Det skal også være, så det er til at arbejde i.

Hvordan finder man den balance?

– Vi går helt lavpraktisk ind og kigger på, hvor mange der deltager, og hvor mange der for eksempel spiser med til kommunalbestyrelsesmøderne. Vi læner os op ad, hvad erfaringen siger, og hvad det koster for sådan en fireårig periode for en kommunalbestyrelse, siger Jacob Trøst.

Det er ingen hemmelighed, at kommunens økonomi har set bedre dage, og selvom midlerne til kommunalbestyrelsens møder og forplejning på papiret udgør en nærmest ubetydelig del i det store billede, så er man bevidst om, at der skal spares på de kommunale udgifter, fortæller Trøst.

– Vi har faktisk lige fra starten af den her periode talt om, at vi skal spare på de kommunale udgifter. Det skal ikke være helt uudholdeligt, men vi skal udvise mådehold i den måde, vi anvender vores ressourcer på. Det har været italesat lige fra starten, da den nuværende kommunalbestyrelse satte sig sammen.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT