Enhedslisten om forslag fra K: De er sent ude

Enhedslisten om forslag fra K: De er sent ude
Morten Riis: Det er jo lidt svært at gå i gang med de forhandlinger, når de egentlige forhandlinger er overstået for snart tre uger siden. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 23. SEP 2022 • 15:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
23. SEP 2022 • 15:30
Af:
Jesper D. Merved

Morten Riis mener, at det bliver for dyrt at indføre fritidsklubber på alle seks folkeskoler, og påpeger samtidig, at Konservative burde have fremlagt ideen under budgetforhandlingerne.


Enhedslisten er ikke meget for at ændre budgetaftalen og afsætte to millioner kroner til fritidsklubber på de bornholmske folkeskoler, sådan som Konservative foreslår. Torsdag aften varslede borgmesterpartiet under en debat om budgettet, at de i oktober vil fremsætte et ændringsforslag, hvor driften af de nye klubber i 2023 finansieres med besparelser på normeringer i daginstitutioner og et lavere grundkapitalstilskud til boligselskaber.

Morten Riis (EL) mener, at denne idé burde være bragt på bordet under selve forhandlingerne i begyndelsen af september.

– Kommunalpolitik er noget med at sige, at du kan ikke få det hele, så man må vurdere, hvad man synes er vigtigst. Jeg synes, det havde klædt Konservative at have sådan et forslag med til budgetforhandlingerne. Der var i hvert fald ikke mig bekendt et forslag på bordet dengang. Det er jo lidt svært at gå i gang med de forhandlinger, når de egentlige forhandlinger er overstået for snart tre uger siden.

Du synes, de er sent ude?

– Ja, det synes jeg, de er, siger Morten Riis.

Det bakkes op af Venstres gruppeformand Søren Schow, som samtidig fortæller, at man vil lytte til de forslag, der kommer fra de forskellige partier.

– De skulle helst være kommet med det, da vi sad til budgetforhandlingerne, men i Venstre tænker vi at se debatten igennem og vurdere, hvad de forskellige foreslår. Det er ikke sådan, at budgettet bliver åbnet, og så kommer de ind, men vi lytter selvfølgelig til, hvad de kommer med, siger Søren Schow.

Iben Busch (K) forklarer, at forslaget ikke blev fremsat under forhandlingerne, fordi Konservative ikke havde haft nok tid til at regne på, hvad det ville koste at åbne klubber. Op til forhandlingerne havde partiet spurgt kommunens administrationen, hvor meget man skulle afsætte for at drive klubtilbud fra 4.-6. klasse på alle seks folkeskoler. Svaret lød på 7-8 millioner kroner om året, og det skønnede partiet ville blive for dyrt.

– Vi fik svar på spørgsmålet den 25. august, og vi havde ganske enkelt ikke tid til at regne på det. Og oplægget fra administrationen mente vi ikke umiddelbart, at vi kunne implementere, siger Iben Busch.

Efterfølgende har Konservative udarbejdet en væsentligt billigere version, der mere end halverer både forældrebetalingen og kommunens andel af udgifterne. Ifølge Konservatives egne beregninger vil det koste to millioner kroner i år 1 og derefter cirka tre millioner kroner om året at drive klubber tre timer om dagen efter skoletid på samtlige seks skoler. Morten Riis mener fortsat, at Konservatives billigere model med ferielukkede klubber vil blive for dyr at sætte i værk på alle seks skoler.

– Jeg vil rigtig gerne prøve at rulle klubtilbud ud på Bornholm. Problemet er, at hvis man ruller sådan noget ud, synes jeg, det skal være tilbud, man har på alle skoler. Det bliver noget af en udskrivning, og når jeg kigger ind i vores budget, er der ikke plads til voldsomt mange driftsudvidelser, hvor man år efter år har de samme eller større udgifter. Øvelsen bestod jo faktisk lidt i at skære ned på driftsudvidelserne, siger Morten Riis (EL).

Iben Busch er enig i, at det vil være problematisk at indføre klubber på enkelte skoler.

– Det skal man være varsom med. Madskolen var et projekt, som skulle udbredes til flere skoler, men som blev standset midtvejs, siger Iben Busch.

Administrationen skal i de kommende uger gennemregne den model, som Konservative ønsker for klubtilbuddene, oplyser Jacob Trøst (K).

 


Budgetpartierne om klubtilbud under valgkampen

I Tidendes valgdækning stillede vi alle partier på stemmesedlen dette spørgsmål: "Skal regionskommunen på bekostning af andre indsatser sætte penge af til at tilbyde fritidsklub til skoleelever fra 4. klasse og op?"

Her er svarene fra de tre partier, der har indgået en budgetaftale, og som i oktober skal forholde sig til et konservativt ændringsforslag:

Enhedslisten: "Det ville helt sikkert være et godt initiativ, men hvis vi skal prioritere, vil vi hellere udbygge vores ungdomsskoletilbud, så det er ødækkende og knyttet til hver enkelt folkeskole. Vi tror, at den præventive gevinst i forhold til unge og mistrivsel er større her.

Socialdemokratiet: "Vi ville meget gerne kunne tilbyde fritidsklubber til skoleelever fra 4. klasse og op, men vi har ikke midlerne."

Venstre: "Vi hører i al fald jævnligt, at vi mangler fritidsklub tilbud til de unge. Det bliver nævnt, når talen kommer på tilflyttere, og det er nok et generelt ønske hos børn og forældre. Venstre ønsker at indføre fritidsklub fra 4.-6. klassestilbud på alle folkeskoler på Bornholm. For at opnå økonomisk råderum til dette vil vi først iværksætte vores udviklingsplaner. Og når vi kan se, at det giver den forventede luft i økonomien, er fritidsklub en af vores topprioriteter på børneområdet på Bornholm."

Kilde: Bornholms Tidende, 29. oktober 2021