Midt i kontraktstrid: Affaldsplan godkendt

NYHED | ABONNENT | 28. SEP 2022 • 20:50
NYHED | ABONNENT
28. SEP 2022 • 20:50
Jesper Gynther
Journalist

Natur-, Miljø- og Planudvalget besluttede onsdag at godkende kommunens affaldsplan for 2022-2034, selvom det pt. er usikkert, om HCS fortsat skal stå for skraldeindsamlingen. DF-profil kritiserer beslutningen, men Enhedslistens forperson for udvalget afviser kritikken.

De fleste har nok bemærket, at der lige nu er stor usikkerhed om, hvem der skal indsamle vores affald i fremtiden. Alligevel besluttede Natur-, Miljø- og Planudvalget onsdag at godkende kommunens affaldsplan for de kommende 12 år, som dermed nu skal sendes til endelig godkendelse i kommunalbestyrelsen.

Det undrer udvalgsmedlem René Danielsson fra Dansk Folkeparti, som stemte imod.

– Svaret var, at planen er rammesættende. Men jeg synes jo, at når jeg læser den, står der HCS så meget på den, at jeg ikke kan se meningen i at godkende. Men den blev stemt igennem tre mod en, siger han og fortæller, at han fik indskrevet i en mindretalsudtalelse, at han ikke kan medvirke, da han vil afvente udfaldet af den retslige uoverensstemmelse, der er med den eksterne leverandør.

Hvis René Danielsson havde været udvalgsformand, havde han udskudt behandlingen af punktet.

– Jeg har prøvet at tænke det igennem nogle gange og overveje, om det bare er fordi, jeg har nej-hatten på, men det synes jeg faktisk ikke, siger han.

Er planen stadig, at man snart begynder at grave huller til de her miljøøer?

– Det har vi ikke drøftet. Men jeg synes, at man som minimum skal afvente, at striden med HCS er færdigbehandlet, inden du begynder at bore dig ned i Rønnes gamle bydel. Det giver ingen mening at grave det her ned, hvis vi ender med at lave udbuddet om, og det bliver en anden løsning.

Afviser: Affaldsplan afhænger ikke af HCS

Forperson for udvalget Helle Munk Ravnborg fra Enhedslisten afviser kritikken. Hun forklarer, at affaldsplanen er en rammeplan, hvor en del af rammerne er givet på forhånd. Og det er uanset om HCS kommer til at stå for indsamlingen af skraldet eller ej.

– Der er jo ikke noget, der er ændret. Vi skal stadig samle ind i et stort antal fraktioner, og vi skal lade være med at brænde vores affald af fra 2032, og vi skal i det hele taget fremme genanvendelsen, og det er lige meget, om det er HCS, der henter vores husholdsningsaffald eller nogle andre, siger hun.

Derudover påpeger hun, at affaldsplanen ikke kun omhandler husholdningsaffaldet, som HCS eller en anden leverandør skal hente. Affaldsplanen drejer sig også om affaldet, som borgere og erhvervslivet afleverer på genbrugspladserne, og om hvordan dette affald kan genanvendes bedre end i dag.

– Vores kontrakt med HCS, som vi indgik sidste år, og affaldsplanen er to forskellige ting. Og skulle det ske, at vi skal samle affaldet med nogle andre end HCS, eller skulle vi finde ud af på et tidspunkt, at endnu flere borgere skal bruge miljøøer, eller at ministeren laver om på hvilke fraktioner, der skal samles ind i, så skal det jo også kun rummes i den her affaldsplan, og det kan det heldigvis også. Så der er ikke noget i affaldsplanen, der forudsætter, at det er HCS, der henter vores affald, siger forpersonen for udvalget.

Beslutning om moms-tilbagebetaling

På udvalgsmødet blev det også diskuteret, hvordan borgerne på Bornholm skal få tilbagebetalt deres momsbetalinger for affaldsindsamling. Det har nemlig vist sig, at det ikke er lovligt at opkræve moms for affaldsindsamling.

Her besluttede et enigt udvalg at bede administrationen om at genberegne taksterne med virkning fra den 1. januar 2023, så der bliver rettet ind efter den nye momspraksis, så borgerne ikke fortsat skal betale for ulovlige momsopkrævninger.

I forhold til tilbagebetaling af moms til borgerne valgte Enhedslisten og Venstre at afvente styresignal fra SKAT, mens Dansk Folkeparti stemte imod.

– For det er på ingen måde en simpel sag at gøre det. Vi ved ikke, hvor lang tid tilbage vi skal gøre det, eller hvordan det skal beregnes, fortæller forperson for udvalget Helle Munk Ravnborg (EL).