Dette område kræves friholdt fra at spare

NYHED | ABONNENT | 10. AUG 2022 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
10. AUG 2022 • 05:30

Regionskommunen skal spare over 100 millioner kroner, men Ældrerådet anbefaler, at ældreplejen går helt fri og ønsker også de 15 millioner kroner tilbage, der i foråret blev ført over for at dække et kæmpe underskud på flere anbragte unge end ventet.

 

Den ældre del af Bornholms befolkning bør helt fritages, selvom kommunalbestyrelsen den 1. og 2. september skal finde besparelser på over 100 millioner kroner på næste års kommunebudget.

Det mener Bornholms Ældreråd, der tirsdag holdt møde og her blev enig om sit høringssvar om kommunens første sparekatalog, der nu får følgeskab af endnu et.

"Bornholms Ældreråd skal generelt anbefale, at ældreområdet friholdes for besparelser, der vil påvirke den enkelte borger. På trods af, at vi i første omgang er kommet rimeligt igennem corona-krisen, så er der stadig mange ældre såvel på plejecentre og -hjem som i hjemmeplejen, der føler sig ensomme og mentalt har det skidt", skriver Bornholms Ældreråd i en pressemeddelelse.

Ældrerådet ønsker desuden de penge tilbage, som kommunalbestyrelsen i foråret brugte på at lukke et hul på 15 millioner kroner i Center for Børn og Familie, afledt af at uforudset mange unge var blevet anbragt udenfor Bornholm. De overførte penge var penge, som kommunens Center for Ældre havde i overskud og havde været ude af stand til at bruge på grund af problemerne med at rekruttere sosu-personale.

"Ældrerådet er bekendt med, at det er svært at rekruttere personale til området. Dette medførte i 2022, at regionskommunen tilbageførte et større beløb uforbrugte lønkroner fra ældreområdet til andre formål. Ældrerådet forventer, at disse lønkroner tilbageføres området i budget 2023, således at der kan ansættes flere varme hænder på plejeområdet", hedder det i Ældrerådets pressemeddelelse.

Ældrerådet ønsker desuden, at ældreplejen bruger færre penge på dokumentation og flere penge på direkte hjælp til de ældre. Megen dokumentation er dog lovpligtig og kan ikke fjernes.

"Desværre er det stadig et kendt problem, at ansatte i hjemmeplejen løber meget hurtigt, har alt for mange besøg på en vagt hvilket giver et dårligt arbejdsmiljø og tiltagende sygdom blandt personalet. Konsekvensen heraf er ringere service over for de borgere, der har behov for hjælp", skriver Ældrerådet.

"Det omfattende krav vedrørende dokumentation bør analyseres og den anvendte tid bør konverteres til såkaldte varme hænder. Arbejdsopgaverne er der jo stadig."