Som den første på Bornholm: Campingplads får grønt certifikat

Som den første på Bornholm: Campingplads får grønt certifikat
Lyngholt Camping har fået Green Stay-certifikatet for at arbejde i en bæredygtig retning. Arkivfoto: Allan Rieck
| ABONNENT | 7. APR 2021 • 11:10
Af:
Marie Hofman
| ABONNENT
7. APR 2021 • 11:10

MILJØ

Lyngholt Familie Camping er kommet i fint, grønt selskab.

Som den første campingplads på Bornholm er de nemlig blevet certificeret med det såkaldte Green Stay certifkat.

Et certifikat udarbejdet af Camping Outdoor Danmark, der gives til danske campingpladser med særligt fokus på bæredygtighed.

Og det bringer brede smil frem hos ejer Sanna Nielsen, der overtog campingpladsen med sin mand Michael Andersen forrige år.

– Allerede fra de tidligere ejere har der været et sigte om at arbejde bæredygtig, og det har vi ønsket at videreføre. Og da jeg fik kendskab til Camping Outdoor Danmark, rettede jeg henvendelse for at høre, om det var noget, vi kunne gøre brug af. De udarbejdede en rapport på baggrund af de oplysninger, vi kunne opgive om vores nuværende tiltag. Den konkluderede, at vi var rigtig godt med, så det er vi da rigtig stolte af. Man må gerne prale lidt, når man er first-mover her på Bornholm, lyder det med et smil fra Sanna Nielsen. Ud fra hendes kendskab er der endnu kun 13 campingpladser i Danmark, der har fået certifikatet.

En langsigtet forpligtelse

Green Stay ceritifkatet har til formål dels at synliggøre bæredygtige campingpladser overfor forbrugerne, og dels at få campingpladserne til løbende at arbejde i en bæredygtig retning.

Den er udarbejdet efter FN's 17 verdensmål, hvoraf særligt fem af målene har certifikatets fokus. Her gælder blandt andet målet om bæredygtig energi og ansvarlig forbrug og produktion.

Det første år en campingplads bliver skænket certifikatet, forventes det, at man opfylder 50 procent af kriterierne. Det næste år år stiger kravet til 80 procent, og man forpligtes til løbende at lave handleplaner for, hvordan man vil indfrie målene. Og det glæder ejer, Sanna Nielsen.

– Det er ikke bare et skilt, vi kan hænge op, men man forpligter sig også til at arbejde bevidst. Hvert år skal vi så udarbejde en rapport, der går status over, hvor langt vi er, og det bliver fulgt op af et årligt kontrollantbesøg, fortæller Sanna Nielsen, der understreger vigtigheden af at have et bæredygtigt fokus et sted som Bornholm.

– Vi ligger lige midt i mekka, og vi bryster os af at være en grøn ø - men vi kan hele tiden blive bedre. Derfor prøver vi også at danne et godt eksempel her på campingpladsen for vores gæster. Her vil vi gerne hjælpe dem med at opføre sig miljøvenligt med eksempel affaldssortering og at spare på energi med korte bade, så de måske også får en lille læring med hjem om at huske at passe på vores naturskønne omgivelser, siger Sanna Nielsen.