'Landmændene får ikke den anerkendelse, som de fortjener'

'Landmændene får ikke den anerkendelse, som de fortjener'
Jesper Blem Kofoed. Foto: Jacob Jepsen
DAGENS NAVN | BORNHOLM | ABONNENT | 12. JAN 2022 • 07:30
Berit Hvassum
Journalist
DAGENS NAVN | BORNHOLM | ABONNENT
12. JAN 2022 • 07:30

Jesper Blem Kofoed er vokset op på Ringebygaard i Vestermarie i et aktivt landbrug. Det klassiske landbrugsjob var dog ikke tillokkende. I stedet blev han uddannet finansøkonom. Nu er han ansat i Bornholms Landbrug med fokus på at hjælpe den ældre generation i landbruget med generationsskifte.


Hvor stammer din interesse for landbrug fra?

– Min far har været selvstændig landmand i mere end 30 år, og landbruget har derfor været en stor del af min hverdag. ALT derhjemme handlede om landbrug på godt og ondt.

Er dine forældre stadig aktive i landbruget?

– Mine forældre er skilt. Min mor har tidligere været ansat i landbruget, men har skiftet branche og kører i dag bus. Min far driver forsat landbrug og udlejer sin egen arbejdskraft. Han solgte sine malkekøer for cirka seks år siden.

Hvad er det i jobbet som landmand, der ikke tiltrak dig?

– Der er et erhverv, hvor man knokler altid, og i højsæsonerne er det arbejdet, som er det vigtigste. Jeg havde lyst til en anden hverdag. En mere ”normal” hverdag end den jeg er opvokset i. Yderligere synes jeg ikke, at landmændene får den anerkendelse fra samfundet, som de fortjener, og jeg tror mine muligheder for at ændre den opfattelse er større ved at arbejde i BLF.

I København bliver du uddannet finansøkonom. Hvad bragte det med sig efterfølgende?

– Uddannelsen tog to år, og under næsten hele uddannelsen arbejdede jeg i Nykredits kundeservice og i forbindelse med, at jeg blev færdig, startede jeg som Finans Trainee i Nykredits afdeling i Køge (Nutidens Bankelev). Trainee-forløbet varer et år. En måned efter jeg blev færdiguddannet som privat bankrådgiver i september 2020, fik jeg muligheden for at rykke til Nykredits landbrugsafdeling, hvor jeg startede i oktober 2020.

Hvad fascinerer dig i arbejdet med landbrug med den finansielle side?

– Landbrug i dag er blevet så store og omstændige, at små ændringer kan have stor betydning for den enkelte landmandsøkonomi. Samtidig er det blevet mere kompliceret at fremskaffe finansiering til større udvidelser både ved køb af ejendomme, samt opførelse af nye stalde.

Hvordan gik det til, at du kom tilbage til Bornholm?

– Jeg ringede til Thomas Bay og spurgte ind til et stillingsopslag som driftsøkonom. Vi aftalte et møde, og efterfølgende gik det rigtig stærkt. Vi havde møde i slutningen af september, og 1. december startede jeg på Kannikkegård i Aakirkeby.

Hvilke udfordringer har bornholmsk landbrug?

– Gennemsnitsalderen er stigende år for år, og derfor er det vigtigt at få sat gang i en række generationsskifter, så der kan fortsætte med at være landbrug på Bornholm. Yderligere er landbrug hårdt belastet af dårlig omtale, hvor jeg ikke synes, at det er den rigtige historie, som bliver fortalt. Det skal landmændene og BLF være med til at ændre på.

Hvad skal der til for at skabe et vellykket generationsskifte?

– De unge landmænd og de ”gamle” skal gøre opmærksom på udfordringer ved at få finansieret et generationsskifte, og det kræver ofte en længere proces og nogle strategiske valg fra landmanden, som skal sælge.

Hvad er forhindringerne?

– Den største forhindring er økonomien. Det kræver som regel, at sælger kan og vil være med til at finansiere købet.

Hvordan kan BLF hjælpe?

– Vi har et stort rådgivning/oplysningsansvar. Vi skal opfordre landmændene til at tage stilling til, hvordan deres bedrift skal fortsætte, når de ikke selv kan passe den mere samt tage stilling til, hvordan de ønsker deres pensionstilværelse skal være.

Hvad ønsker du at bidrage med i BLF?

– BLF skal også i gang med et generationsskifte, hvor jeg satser på at komme med en evne til at udfordre og udvikle BLF, så Bornholm kan fortsætte med at have en rådgivningshus med fokus på landbrug og fødevarer samt en stor påvirkning på lokalsamfundet.

Hvad laver du i din fritid?

– Min fritid går primært på at være sammen med min familie.

Har du nogle hobbyer?

– Jeg er meget glad for fodbold og satser på at skulle i gang med spille fodbold igen i løbet af foråret.

 


Jesper Blem Kofoed

24 år

Kæresten er på barsel

Bor i Nexø