‘Kvinder der gør noget, som man ikke forventer af dem, er et emne som optager mig’

‘Kvinder der gør noget, som man ikke forventer af dem, er et emne som optager mig’
Privatfoto
| ABONNENT | 16. MAR 2021 • 05:58
Lisbet Holst
Journalist
| ABONNENT
16. MAR 2021 • 05:58

DAGENS NAVN: Micah Leona Carlsen. Den amerikanske spillefilmsinstruktør og dokumentarist har fundet mange ligheder mellem Bornholm og Texas.

Du er spillefilminstruktør og nu skal du lave ungdomsradio. Hvad er din baggrund?

– Jeg voksede op i San Antonio, Texas, tæt på den mexicanske grænse. Jeg tog til Austin i det nordlige Texas for at gå på college. Sammen med nogle venner havde jeg en fantastisk FM 100 watt piratsender, vi lavede radio fra en garage i det østlige Austin. Jeg havde et studiejob i rummet med udstyr i afdelingen for film på skolen, og de studerende i afdelingen for film bad mig om at hjælpe dem med deres afhandling, da jeg kendte al udstyret. Det endte med, at jeg var med til at instruere på en international kortfilm-festival, Cinematexas, og jeg blev virkelig interesseret i international film. Efter jeg havde afsluttet min uddannelse, fik jeg et Fulbright stipendium til læse journalistik i Berlin. Det gav mig igen mulighed for at studere instruktion af spillefilm på den nationale filmskole i Berlin. Jeg lavede en håndfuld kortfilm, som vandt flere priser, for eksempel en Golden Lola, som er en slags tysk Robert. Jeg mødte min danske mand Johan Carlsen, der også laver film, på skolen. Vi etablerede et produktionsselskab sammen med nogle andre instruktører. Det var så heldigt, at min første spillefilm, "Petting Zoo", der handler om en oprørsk teenager fra Texas, blev taget op af Netflix og vist i en række europæiske biografer. Og så har det udviklet sig derfra.

Du underviser på Filmskolen i Ebeltoft og bor på Bornholm. Pendler du, eller hvordan er dit arbejdsliv tilrettelagt?

– Jeg troede, at jeg var vant til lange afstande – vi gør altid grin med, at det tager mere end en dag bare at køre ud af Texas – men at pendle mellem Bornholm og Jylland to gange om ugen er fuldstændig latterligt, så jeg har besluttet mig for at blive på Bornholm fra i sommer og sige farvel til mit arbejde i Ebeltoft. Så hvis der er nogen, der kender nogle dygtige instruktører, der kunne tænke sig at undervise nogle vildt talentfulde unge i Mols Bjerge, så...

Har du nye filmprojekter på vej?

– Lige nu skriver jeg på og laver research til min næste film, der nok kommer til at handle om en energisk kvindelig landmand på Bornholm. Min mand og jeg skiftes til at lave film, vi støtter og hjælper hinanden og hinandens film. Vi har lige afsluttet en spillefilm, som han har instrueret, og jeg har produceret med titlen "Death on the streets", som vi optog i Midtvesten og Atlantic City. Filmen får international premiere til sommer på en kendt filmfestival, vi må endnu ikke fortælle hvilken! Vi krydser i den grad fingre for, at corona ikke er et problem på det tidspunkt, så vi kan dele filmen med andre og fejre den.

Hvilke emner optager dig især i dine film?

– Kvinder, der gør noget, som de ikke må, eller som man ikke forventer af dem.

Hvorfor bosatte du/I dig på Bornholm?

– Bornholm var det første sted, jeg besøgte i Danmark, så i begyndelsen troede jeg, at hele Danmark lignede Bornholm. Min mands familie er fra Listed. Da vi begge begyndte på filmskolen i Berlin og var ved at lære hinanden at kende, inviterede han mig på weekend til Bornholm. På en eller anden måde har vi aldrig rigtig overvejet at flytte eller bo et andet sted i Danmark. Selv da jeg fik tilbudt lærerjobbet i Ebeltoft, stod det hele tiden klart, at dét bare var et skridt på vejen til at bo på Bornholm.

Hvad er det bedste ved at bo på øen?

– Det mærkelige er, at jeg følte mig hjemme med det samme. Granitten bringer mig direkte tilbage til Texas, og stjernerne på himlen er lige så klare, som de er i ørkenen. Det allerbedste ved Bornholm er måske de mennesker, der bor her. Der er usædvanlig mange levende og aktive borgere sammenlignet med andre steder, jeg har været. Det er nemt at finde folk at gøre ting sammen med, og der er kort vej fra idé til handling. Jeg har for eksempel planer om et projekt om regenerativt landbrug (bæredygtig dyrkning af jord, red.) sammen med blandt andet Gaarden, hvor vi vil dyrke en 3,5 hektar mark i keyline design (teknik der udnytter vandressourcerne bedst, red.) Det er jeg meget optaget af. Dét med at der er kort afstand fra ord til handling er noget, jeg kender fra Austin, og som jeg er rigtig glad for, at jeg har genfundet her.

Har du nogle favoritsteder på øen?

– Mine favoritsteder er koblet til dengang, jeg blev forelsket i min mand: Det er stien mellem Listed og Svaneke, området rundt om min mands bedstefars værksted. Så er der også den dramatiske tur fra Hammershus langs havet til solnedgangen i Vang. Jeg er også vild med det levende museum Melstedgård. Jeg har på fornemmelsen, at musikrummet i Rønne, hvor ungdomsradioen har hjemme, snart bliver et af mine favoritsteder. Jeg kan mærke, at det er et helt specielt sted for mange mennesker, der er en rigtig god atmosfære.

 

Micah Leona Carlsen,

født Magee,

42 år

fra San Antonio, Texas

bor i Tejn sammen med sin mand, Johan Carlsen,har fire sønner.