Kærligheden bragte Gert til Bornholm for 29 år siden

Kærligheden bragte Gert til Bornholm for 29 år siden
Gert Johansson. Foto: Jacob Jepsen
DAGENS NAVN | RØNNE | ABONNENT | 21. OKT 2021 • 07:30
Holger Larsen
Journalist
DAGENS NAVN | RØNNE | ABONNENT
21. OKT 2021 • 07:30

Det var kærlighed ved første blik, da Gert Johansson fra Karlskrona mødte bornholmske Annette, og for 29 år siden flyttede han til Bornholm.


Gert Johansson er en af fem nye medlemmer af Bornholms Ældreråd efter valget forleden. Han blev valgt med 325 stemmer. Gert Johanssson flyttede fra Karlskrona i Blekinge til Bornholm for 29 år siden. Han kommer oprindelig fra Malmø.

Hvordan gik det til, at du kom til Bornholm?

– Det skyldtes jo en kvinde. Jeg blev gift med en bornholmer.

Hvordan gik det til, at I mødtes?

– Jeg var politiker i Karlskrona Kommune, hvor jeg i 10 år havde været valgt ind for Socialdemokratiet. Vi var 40 svenske politikere til en konference på Hotel Hoffmann i Rønne. Om aftenen skulle vi have fest. Annette var der i et andet selskab, til en fødselsdagsfest.

– Jeg sad ved bordenden og fik øje på Annette, og så sagde jeg til min sidemand: "Hende der skal jeg have". Vi dansede et par gange og sad og snakkede, og ugen efter vendte jeg tilbage til Bornholm, og siden har vi været sammen. Til næste år har vi sølvbryllup.

Hvordan var det at flytte til Bornholm?

– Det var svært at få et arbejde på Bornholm dengang. Jeg pendlede i det første år, hvor jeg arbejdede i Sverige, indtil jeg fik arbejde hos Nyboes Auto i Rønne. Jeg blev egentlig kun ansat for et halvt år. Da tiden var gået, gik jeg ind til direktøren, Henning Nyboe, og sagde, at jeg lige skulle have styr på, om jeg fortsat var ansat i firmaet.

– Henning Nyboe spurgte: "Trives du ikke?". "Jo, det gør jeg", svarede jeg. "Jamen, så er der ingen problemer. Så er du ansat", svarede han.

– Der var jeg i 23 et halvt år, indtil jeg gik på pension som 65-årig.

– Jeg var i den periode også tillidsmand og arbejdsmiljørepræsentant – opgaver, jeg også havde arbejdet med på mine arbejdspladser i Sverige.

Hvordan gik det for dig med at falde til på Bornholm?

– Jeg følte lidt i starten, at Bornholm er et lukket samfund. Men jeg er en person, der er meget aktiv og snakker meget, så jeg har ikke oplevet store problemer.

– Jeg har en stor berøringsflade. Jeg er distriktsformand for Faglige Seniorer Bornholm, næstformand for Faglige Seniorer Rønne, og jeg er formand for Metal Bornholms seniorklub i havnesmedjen i Rønne.

– Jeg tror, at jeg i dag kender flere mennesker på Bornholm, end min kone gør.

Hvorfor ville du gerne ind i Bornholms Ældreråd?

– Jeg blev opfordret til at stille op af blandt andre Verner Landin. Jeg er meget interesseret i at hjælpe andre mennesker, og det har jeg også gjort gennem mange år som tillidsmand.

– Jeg har tre punkter, som jeg synes er de vigtigste: Jeg vil gerne arbejde for, at de ældre får et så værdigt og indholdsrigt liv som muligt. Jeg vil også gerne arbejde for nye boligformer, som er til at betale med en pensionistindtægt. Vi bliver jo flere og flere ældre, og det går hurtigere på Bornholm end andre steder i landet. Det tredje er, at jeg vil arbejde for en mere effektiv transportpolitik, hvor taksterne er til at betale for de ældre.

Hvad laver du i din fritid?

– Fritiden går med børn og børnebørn. Annette har to børn, og jeg har tre. Vi har 12 børnebørn i alt.

– Jeg tager gerne på lange vandreture i naturen for at holde mig rask og frisk. Det er vigtigt med motion.

 


Gert Johansson

68 år.

Bor i Rønne.

Pensionist, udlært mekaniker og tømrer.

Gift med Annette Johansson (der har arbejdet på bornholmerfærgerne, i dag Bornholmslinjen, i mange år).