'Jeg elsker at svømme og være ude på vandet'

'Jeg elsker at svømme og være ude på vandet'
Foto: Jacob Jepsen
DAGENS NAVN | BORNHOLM | ABONNENT | 16. JUL 2021 • 05:50
DAGENS NAVN | BORNHOLM | ABONNENT
16. JUL 2021 • 05:50

DAGENS NAVN Nikolaj Frederik Broner Jensen er 26 år har gennem seks år haft sommerarbejde som livredder på de danske strande. I år er første gang på Bornholm, hvor han i denne uge passer på badegæsterne på Balka Strand. Han nyder allermest at være tæt på vandet i sit job – og så føles det ekstra meget som ferie, når man er på Bornholm, fortæller han.

Du er på din sjette sæson som livredder, men det er første gang på Bornholm, hvordan er det?

– Vi er meget heldige med vejret i år, og lige da jeg kom herover, der følte jeg, at det var helt ligesom at være på rigtig ferie, fordi øen er så anderledes fra resten af Danmark. Det er mange år siden, jeg har været her, hvor jeg sejlede rundt omkring Bornholm med min far og brødre, derfor har jeg egentlig kun set kysterne. Så det har været rigtig lækkert at komme herover.

Du arbejder som livredder for Trygfondens Kystlivredning, hvordan fungerer det?

– Vi får tildelt vagter på en uge af gangen forskellige steder i Danmark, som vi selv laver ønsker til. Jeg har fire uger i denne sæson, hvor jeg de andre uger har stået ved Vestkysten ved Vejers Strand, i Kerteminde og så skal jeg tilbage til Vestkysten i uge 30.

Hvorfor valgte du at arbejde som livredder?

– Jeg er gammel svømmer og så elsker jeg bare at være ved vandet. Jeg er snart færdiguddannet, men her under mit studie har det været et godt studiejob, hvor man får mulighed for at komme rundt i Danmark, og se en masse. Selvom man arbejder, så føles det stadig lidt som ferie.

Har du været ude for nogle deciderede redningsaktioner?

– Jeg har heldigvis aldrig oplevet nogle nødredningsaktioner, men vi har haft, hvad vi kalder 'røde aktioner', som potentielt kunne udvikle sig farligt, hvis vi ikke havde været der. Det har handlet om nogle, der har været fanget på et badedyr i fralandsvind, som jeg måtte ud og hente. Det skete sidste sæson, men det var heldigvis noget, vi opdagede hurtigt.

Hvad består dit arbejde som livredder primært i?

– Det primære er at holde øje og overvåge, særligt på de dage med godt vejr, hvor der er mange mennesker i vandet. Derudover er det at give oplysninger omkring fare på stranden og komme ud og snakke med badegæster og fortælle dem, hvad de skal være opmærksomme på. Så gælder det selvfølgelig også om, at folk skal være glade for, at vi er her, så det er også at være imødekommende over for badegæsterne og især børnene, som vi også uddeler nogle forskellige aktiviteter som malebøger ud til.

Hvad er det bedste og det værste ved jobbet?

– Det bedste er nok, at jeg elsker at svømme og være ude på vandet. Så de dage, der er mere stille, kan man jo gå i vandet og træne. Når vi har meget varme dage, som vi har haft en del af denne sommer, er det også bare fedt at være så tæt på vandet. Det værste er nok, hvis der kommer de rigtige kolde sommerdage, hvor der ingen mennesker er på stranden. Jeg prøvede en gang at sidde inde i tårnet i nærmest vintertøj. Så er det lidt sjovere at have sådan en sommer som i år.

Hvad består dine ferieplaner ellers i?

Jeg har aftalt med nogle venner fra studiet, at vi skal ud og sejle i to uger i starten af august.

Hvad laver du i din fritid?

Jeg går til svømning, og så cykler jeg om efteråret og foråret. Her på det seneste er jeg også begyndt at undervandsjage med harpun. Og om sommeren har min familie en båd i vandet, og så er jeg ude at sejle med den.

 

Nikolaj Frederik Broner Jensen

– 26 år

– Født og opvokset i Kerteminde. Bor i Odense.

– Studerer biomedicinsk informatik på SDU - på sidste år

– Single