Ivar Lærkesen fylder 75 år: 'Han er en klassisk, intellektuel grundtvigianer'

Ivar Lærkesen fylder 75 år: 'Han er en klassisk, intellektuel grundtvigianer'
Ivar Lærkesen fylder 75 år i dag. Privatfoto
NYHED | ABONNENT | 24. JUL 2022 • 13:07
NYHED | ABONNENT
24. JUL 2022 • 13:07

Han er en klassisk, intellektuel grundtvigianer, siger tidligere forstander for Bornholms Højskole.


Tidligere gymnasielærer Ivar Lærkesen, Nylars, fylder 75 år søndag den 24. juli. Ivar Lærkesen, der er cand. mag. i dansk fra Københavns Universitet, var lektor på Bornholms Gymnasium fra 1979 til 2016.

Ivar Lærkesen er inkarneret grundtvigianer og har hele sit liv været aktiv i højskolebevægelsen. Fra 2007 til 2018 sad han i bestyrelsen på Bornholms Højskole.

Det er en tid, Lillian Hjorth-Westh tænker tilbage på med stor glæde.

– Ivar arbejdede altid konstruktivt, med benene på jorden. Han er en klassisk, intellektuel grundtvigianer, der arbejdede for at holde højskolens ånd intakt. Ikke var fordi han var imod udvikling. Han så ikke højskolen som et museum. Men udviklingen skulle være i tråd med skolens ånd, siger Lillian Hjorth-Westh, der stoppede som forstander på Bornholms Højskole i 2017.

En dygtig og engageret lærer

Ivar Lærkesens fokus- og forskningsområder er humaniora, og hans viden og forskning har gavnet flere fakulteter i Norden, blandt andet var Ivar Lærkesen lektor i dansk sprog og litteratur ved Stockholms Universitet fra 1979-82 og ved Universitetet i Oslo fra 1992-95.

En tidligere elev på Bornholms Gymansium husker Ivar Lærkesen som en dygtig lærer, men også som et engageret menneske.

– Han er typen, der husker alle sine elever og klasser. Han var vellidt af alle, og har stadig kontakt med flere af sine tidligere elever. Man kan altid spørge om faglig hjælp og sparring, og han er en meget inspirerende samtalepartner, siger Zanna Pauck, der havde Ivar Lærkesen i dansk og religion på Bornholms Gymnasium.

Ivar Lærkesen har ved siden af undervisningen arbejdet som translatør, anmelder og forfatter, og har skrevet flere bøger og artikler om litteratur og poesi. Han har gennem årene siddet i en lang række fagråd, foreninger og bestyrelser, og har været formand for Foreningen Norden fra 1987 til 1992 og for Grundtvigsk Forum frem til 2021.

De seneste år har Ivar Lærkesen engageret sig som frivillig i Alex Speed Kjeldsens store ordbogsprojekt, Den Bornholmske Ordbog.