– Vi har altid haft gode relationer. Vi har også haft diskussioner om, hvad der kunne gøres anderledes, og vi har nogle gange også været efter ham. Han havde jo sin særlige måde at gøre tingene på. For ham var det vigtigt, at det var linjebustrafik. Han ville ikke køre med store dobbeltdækkere, rejsebusser med toilet og alt det der. Mange mennesker syntes ikke, at man kunne stå op i en bus fra København til Ystad. Men busserne var jo godkendt til ståpladser. Der var det Jørgens holdning, at hvis man ikke syntes om det, var der jo andre tilbud, siger Ann Hartl.
– Jeg har altid sagt, at det var et ærligt tilbud, og Bornholmerbussen er et vigtigt tilbud til bornholmerne. Bornholmerbussen har ikke fået den passagerfremgang, som der måske var håb om med de lavere billetpriser, men man har fastholdt sine passagerer. Så der er et passagergrundlag, og det er flot. Det ville være ganske bedrøveligt, hvis Bornholmerbussen pludselig ikke var der mere, siger Ann Hartl.
Mange kampe
Jørgen Andersen drev busselskab i cirka 55 år, og også med en del succes, selv om han i stort set alle årene havde kontroverser med myndigheder og konkurrenter.
– Jørgen var en trafikkens "frihedskæmper" og systemkritiker. Han kæmpede mange kampe, og det kostede ham dyrt, siger Søren Brorsen, der også mener, at Jørgen Andersen ofte er blevet dårligt behandlet.