Flot pris til rønnebo: Emil er årets ildsjæl

Flot pris til rønnebo: Emil er årets ildsjæl
Emil Løhr Skafte Nielsen flankeret af næstformand Jonathan Josva Schou og John Joyce fra landsforeningen Bifrost, der har udnævnt rønneboen til årets ildsjæl i det danske rollespilsmiljø. Privatfoto
DAGENS NAVN | ABONNENT | 27. FEB 2024 • 05:30
Henrik Nielsen
Journalist
DAGENS NAVN | ABONNENT
27. FEB 2024 • 05:30

Emil Løhr Skafte Nielsen modtager prisen for sit store arbejde for rollespil i foreningen Kompagni Gottheim. I nomineringen bliver han entusiasme og gåpåmod fremhævet.

Hvad er det for en pris, du har fået?

– Det er en pris som Årets ildsjæl 2023 inden for foreningerne i landsforeningen Bifrost, der er landsforening for kreativ udvikling af børn og unge.

Hvordan er det at modtage en sådan pris?

– Det er meget beærende og rørende. Jeg havde ikke regnet med det. Det er et meget stort skulderklap fra det danske rollespilsmiljø og dem omkring mig, som har nomineret mig. Det er ret vildt og næsten svært at beskrive.

Hvem nominerede dig?

– Jeg ved ikke præcis, hvem der nominerede mig. Jeg kan forstå, at der er mange forskellige, der har skrevet ind og nomineret mig, både fra Jylland, lidt fra Sjælland og især her fra Bornholm.

Hvad betyder det, at det kommer fra miljøet selv?

– Det betyder rigtig meget. For mig betyder det også, at Bornholm bliver set. Når man kigger på, hvor mange mennesker vi er på Bornholm sammenlignet med andre steder, så har vi ret store arrangementer. Det er også noget af det, der er blevet bemærket.

Hvad synes du om nomineringsteksten?

– Den beskriver det meget godt. De sendte også teksten til mig inden og spurgte, om det var OK, at de lagde den op. Jeg var helt benovet. Det er nogle meget flotte og smukke ord og fine formuleringer.

Hvordan kom du ind i rollespil?

– Det var tilbage i slutningen af 1990'erne, da den store "Ringenes Herre"-bølge ramte, og alle gjorde det. Det var mere mærkeligt, hvis man ikke gik til rollespil. For mig var det også, fordi mine skolekammerater trak mig med.

Hvorfor er rollespil så fedt?

– Især her på Bornholm giver det et frirum for mange børn og unge, som måske ikke kommer ud og bevæger sig på andre måder. Vi har måske en overrepræsentation af folk, der er lidt akavede i deres hverdag, og de får et frirum til at komme ud og udfolde sig. Når man spiller rollespil, kan man prøve forskellige roller og personligheder af og se, hvad der virker, og hvad der ikke virker; få nogle reaktioner. Man kan leve sig ind i fantasien, og når det er liverollespil, kommer man meget ud og bevæge sig. Det er fedt at bruge naturen, bruge sin fantasi og få brudt nogle grænser. Mange af de unge lærer en masse sociale kompetencer, som de tager med sig til skolen eller arbejdslivet længere fremme. Det er også rigtig fedt i forhold til den udvikling, der sker, både med sociale kompetencer og problemløsning. Det synes jeg, vi er gode til, fordi der ikke rigtig er vindere og tabere, som der måske er i holdsport.

Hvilken slags rollespil kan du bedst lide?

– Jeg har en forkærlighed for at lave og arrangere liverollespil. Det er ikke nødvendigvis den oplevelse, jeg selv får, men når jeg ser nogle på 10-12 år, tænker jeg på dengang, jeg selv var 10-12 år. Det er vildt fedt at se den glæde, der bliver skabt for mange mennesker. Men at spille brætspil eller bordrollespil giver også en mulighed for at udvide sin fantasi og komme med løsninger, man måske ikke kan gøre i virkeligheden. Man kan gøre nogle ting i fantasiens verden, hvor man ikke er fysisk begrænset.

Hvad er den største misforståelse om rollespil?

– Det er blevet meget normaliseret i forhold til i 00'erne. Hvis man snakker om bordrollespil er der måske en misforståelse af, at det er folk, der sidder nede i deres mors kælder. Men vi har mange unge mennesker, og vi er bredt fordelt på køn, og til vores liverollespil har vi også fem-ti udlændinge med. Der er måske en fordom om, at det kun er for nørder, men der er større diversitet, end man lige tror. Der er folk fra alle sociale lag. Nogle kommer i brugte biler, der nærmest ikke kan køre, og andre kommer i Teslaer.

Hvad laver du, når du ikke spiller rollespil?

– Jeg har lige færdiggjort en uddannelse i digital marketing, så lige nu er jeg jobsøgende. Jeg har nogle enkelte timer om ugen, hvor jeg arbejder som klubmedarbejder i Ungdomsskolen i Klemensker.

 

Emil Løhr Skafte Nielsen

32 år

Har en kæreste

Oprindeligt fra København, kom til Bornholm som 12-årig, bor i dag i Rønne

Næstformand i rollespilsforeningen Kompagni Gottheim, der både laver liverollespil, bordrollespil og brætspil



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT