En bornholmer på Cypern: Joel laver kristent tv til Iran og Afganistan

En bornholmer på Cypern: Joel laver kristent tv til Iran og Afganistan
Joel Zakarias Dam rejste i 2018 til Cypern, og han planlægger ikke at rejse hjem til Danmark lige foreløbig. Privatfoto
DAGENS NAVN | ABONNENT | 29. NOV 2022 • 07:08
DAGENS NAVN | ABONNENT
29. NOV 2022 • 07:08

Joel Zakarias Dam rejste i 2018 til Cypern for at lave tv, hvor formålet er at sprede det kristne budskab i lande, der ikke normalt har den store adgang til kristendommen. Her snart fem år senere stortrives den 29-årige rønnebo på øen i Middelhavet, hvor han ser flere lighedstegn mellem Cypern og Bornholm.

 

Hvorfor var det, at du gerne ville afsted til Cypern?

– Det var en kombination af, at jeg på det tidspunkt læste på universitetet og havde brug for en pause fra mit studie, så jeg tog afsted som frivillig til at starte med. Jeg valgte at tage kontakt til Mission Afrika, fordi jeg tidligere har været udsendt i Sierra Leone gennem organisationen og var rigtig glad for det. Jeg er glad for at kunne kombinere at rejse og opleve en anden kultur med også at kunne bidrage og hjælpe til med noget kristent arbejde, som jeg brænder for.

 

Nu er du så endt med snart at have været der i fem år. Hvordan kan det være?

– Der er flere ting i det. Først og fremmest har jeg været megaglad for at se den betydning, som SAT-7 (tv-stationen Joel arbejder for, red.) har i Mellemøsten og Nordafrika. At kunne dele evangeliet og den kristne tro med mennesker, der ellers ikke har så mange muligheder for at høre om det, gør meget for mig. Samtidig passer måden, vi arbejder på også rigtig godt til mig. Jeg arbejder med redigering og kameraarbejde, og det at finde ud af, hvordan man bedst får fortalt en historie ved hjælp af videomediet sammen med det tekniske arbejde, synes jeg er rigtig spændende. Derudover fandt jeg ret hurtigt et netværk hernede, hvilket jeg tror er enormt vigtigt, når man skal være her i længere tid. Jeg fandt en international kirke, hvor jeg er faldet rigtig godt til og har en stor vennegruppe. Det er blevet min familie væk fra familien.

 

Det er ikke så ofte, at man hører om, at danskere rejser til Cypern for at bo der. Hvordan har det været?

– Overraskende nemt, og jeg tror, at det her kirkefællesskab har spillet en stor rolle i det. Da jeg kom til Cypern, flyttede jeg ind med nogle, som alle kom i samme kirke, og det var nemt at koble mig på der. Jeg tror nogle gange, at man som kristen har en fordel, når man rejser ud i verden, fordi der er kirker i hele verden, og det er en fantastisk måde at komme ind i et netværk på. Det har gjort det meget nemmere for mig at falde til. Det betyder også meget for mig, at jeg har fundet et sted, hvor jeg kan dele min tro med andre og samtidig bidrage til kirkefællesskabet.

 

Kan man sammenligne Bornholm og Cypern på nogen måde?

– Ja, det kan man godt. Der er flere ligheder, synes jeg. Jeg kan for eksempel godt fornemme, at mange, der bor på Cypern, føler det er et lidt lukket samfund. For mange kan det godt være klaustrofobisk, men det er meget normalt for mig. Både fordi Danmark er et lille land, men også fordi jeg er vokset op på Bornholm, hvor man kan sige, at hvis man skal længere ud end Bornholm, så skal man med et transportmiddel, der ikke bare lige er en cykel eller en bil. Også det her med, at hvis noget tager over en halv time at køre til, så er der langt. Mange cyprioter synes, det er lidt uoverskueligt, hvis man skal køre 40 minutter et sted hen. Det er nok lidt det samme på Bornholm.

 

I sender jeres udsendelser til nogle områder, hvor kristendommen ikke er så udbredt. Kan du prøve at sætte nogle ord på det?

– Jo, altså den kanal jeg arbejder på sender til Iran, Afghanistan og Tajikistan, og man kan sige særligt i Iran, er situationen lige nu ret betændt i forhold til, hvordan folket gerne vil have et opgør med det nuværende regime. Det tror jeg er meget sigende i forhold til de lande, vi sender til. Der er en del mennesker, som gerne vil noget andet, end den måde som regeringen vil det. Og der har vi muligheden for at tilbyde noget andet. I Iran siges det, at man lige nu ser verdens hurtigst voksende kristne kirke, så der er nogen, der gerne vil noget andet, end man har været vant til, og det giver vi inputs til.

 

Har I oplevet forsøg på at blive censureret?

– Man kan ikke censurere det satellit-tv, som vi sender, men vi har oplevet, at de telefonnumre, man kan ringe til i vores liveshows, bliver blokeret. Det er nemmere at komme igennem på forskellige sociale medier, og der har vi ikke oplevet at blive blokeret på samme måde. Vi prøver at benytte os af de muligheder, der er, og så forsøger vi at omgå de eventuelle censureringer, der måtte være.

 

Hvor længe forestiller du dig, at du vil blive på Cypern?

– Tilbage i slutningen af august blev jeg faktisk gift på Bornholm med en fantastisk kvinde fra Costa Rica, så på den måde er det heller ikke bare naturligt at sige, hvis jeg ikke skulle være her, skulle jeg tilbage til Danmark. Men jeg føler mig også meget hjemme her, og vores nærmeste fokus er, at vi skal blive på Cypern. Jeg kan nok ikke sætte et præcist antal år på, men det bliver nok i hvert fald to-tre år som minimum.

 

Kan du savne Danmark en gang imellem?

– Jeg savner venner, familie og de her forskellige ting. Jeg kan også godt savne noget planlægningskultur fra Danmark, men på den anden side tror jeg også, det kunne være lidt af et kulturchok, hvis jeg kom tilbage til Danmark lige nu. Der er noget, jeg kan savne, men jeg tror også, at der er så meget andet, jeg får ved at være på Cypern, som er med til at opveje det. Jeg vil i hvert fald ikke sige, at jeg har hjemve.

 

Joel Zakarias Dam

29 år

Opvokset i Rønne

Tog til Cypern i 2018

Arbejder for den kristne satellitkanal SAT-7, der laver tv til kristne mindretal i Mellemøsten og Nordafrika