Da sygedagpengene ophørte startede Sten Andersen eget firma: I dag har han syv ansatte i Nexø

Da sygedagpengene ophørte startede Sten Andersen eget firma: I dag har han syv ansatte i Nexø
Sten Andersen. Foto: Jacob Jepsen.
| ABONNENT | 26. JUL 2020 • 14:15
Af:
elisabeth-krogh
| ABONNENT
26. JUL 2020 • 14:15
Dagens navn

Sygdom fik Sten Andersen til at starte eget firma. Det er gået over al forventning. På 11 år er han gået fra nul ansatte til nu at beskæftige syv i sit firma SA-Service i Nexø.

Hvorfor startede du egen virksomhed?

– Det gjorde jeg, fordi jeg havde gået sygemeldt en længere periode på grund af en diskoprolaps i ryggen. Da mine sygedagpenge ophørte, var finanskrisen startet, og der var ikke mange jobs at søge med en knap så rask ryg, så derfor valgte jeg at springe ud og stå på egen ben.

Hvordan har det været at blive selvstændig?

– I starten gjaldt det om at være tålmodig og lave andre opgaver end kun hvidevarer, så jeg klippede lidt græs og hække og malede lidt småopgaver. Efterhånden var der kun tid til salg og service af hvidevarer. Det er rigtig godt at være selvstændig, fordi jeg selv kan tilrettelægge min egen arbejdsdag.

Hvordan er det i dag at sidde med en virksomhed med nu syv ansatte?

– Det er dejligt at have fantastiske medarbejdere omkring sig, der brænder for deres arbejde, hvor vi alle kan løfte i fælles flok. Vi er nærmest som en lille familie.

Du startede virksomhed på et tidspunkt, hvor I som familie kæmpede med sygdom. Hvordan klarede I den udfordring?

– Det var egentlig ikke så svært at beslutte at starte på det tidspunkt. Det gav mig mere tid, fordi jeg ikke hele tiden blev ”jaget” af kommunen og fagforeningen, fordi mine sygedagpenge stoppede, og jeg skulle søge job hele tiden. Så der kom mere ro på familien, da vi havde taget beslutningen om at prøve at starte egen virksomhed. Økonomisk lånte vi penge i banken til at give det en chance i 10 måneder, og så lykkedes det heldigvis. Det er jeg meget glad for i dag.

Hvad er de vigtigste egenskaber til at få succes som selvstændig efter din mening?

– Stædighed og gå på mod - og blive ved i de svære tider. Det er vigtigt at yde en god service og sætte pris på sine meget trofaste kunder.

En tak til alle dem på Bornholm, som har støttet mig og troet på mit projekt.

Hvad bruger du helst din fritid på?

– Der er ikke meget fritid lige nu. Men på sigt vil jeg gerne nyde haven hjemme om sommeren.

Hvad giver dig overskud og glæde?

– Når dagen er omme, og alting bare har kørt i butikken og ude i marken, og alle kunder er glade og tilfredse, og jeg kan komme hjem til familien og sidde på terrassen og nyde solens sidste stråler her om sommeren.

Hvor på Bornholm vil du helst tilbringe en fridag?

– Jeg kan godt lide rolige steder efter en hektisk arbejdsdag, så enten på havet eller til fodboldgolf i Bodilsker eller bare derhjemme i haven.

Hvis du kunne vælge, er der så noget i dit liv, du ville gøre om?

– Så havde jeg måske kunnet ønske mig at have startet som selvstændig nogle år tidligere, men set i bakspejlet var det nok et fint tidspunkt at starte på. For havde jeg startet ti år før, havde jeg nærmest ikke set mine børn vokse op, da det kræver temmelig mange arbejdstimer at starte en virksomhed op.

Hvad betyder familie for dig?

– Familien er min trygge base, som jeg kan komme hjem til og slappe af efter en ofte lidt hektisk arbejdsdag.
Sten Andersen

52 år

Gift med Jane Pihl Andersen. Har en datter på 24, der er pædagog og bor i Glostrup med sin kæreste og en søn på 21, der bor hjemme og er i lære som elektriker hos Axel Sørensen i Rønne.

Udlært elektriker i Poulsker El i 1989.

Sidder i bestyrelsen for Østlandet (Tidligere Erhvervsgruppe Øst).