Bastian optræder til folkefest i Østermarie: Musik har altid gennemsyret mit liv

Bastian optræder til folkefest i Østermarie: Musik har altid gennemsyret mit liv
Siden Bastian Neumann Bak flyttede tilbage til Bornholm, har han kastet en del af sine kræfter i kulturelle projekter, både en musikforening, et musikalsk samlingssted og en folkefest. Foto: Jacob Jepsen
DAGENS NAVN | ABONNENT | 25. JUL 2022 • 05:30
Henrik Nielsen
Journalist
DAGENS NAVN | ABONNENT
25. JUL 2022 • 05:30

Bastian Neumann Bak er en af de frivillige kræfter bag foreningen Østersø Sonics, det musikalske kraftcenter Balladen og folkefesten Østpaa, som foregår på Kjøllergaard i Østermarie i denne uge.


Hvordan opstod idéen til Østersø Sonics?

– Sammen med musikproduceren Esben 'Es' Thornhal og Roald Bergmann, som ejer Kjøllergaard, talte vi om, hvordan der mangler et samlende musikfællesskab, som både er drevet af frivillige lokale kræfter, men også er attraktivt for den professionelle etablerede danske musikbranche. Det blev til den almennyttige musikforening Østersø Sonics.

Og hvad med kontakten til Roald og Kjøllergaard?

– Roald, som også er min svoger, og jeg har arbejdet sammen på kryds og tværs gennem mange år. Jeg har lavet lyd og musik til mange af hans projekter, da han til daglig arbejder i tv-branchen. Så da han og min søster Miriam købte Kjøllergaard, var det oplagt at bruge det som et nyt samlingspunkt for sjove musik-initiativer.

Hvad forventer du dig af Østpaa?

– At det bliver vores forenings og hele Kjøllergaard-projektets startskud. Østpaa skal gerne være et to dages hyggeligt fællesskab for kreative og kunstneriske mennesker på tværs af brancher og interesser.

Hvad glæder du dig selv mest til?

– At se stedet befolket med mennesker i og omkring de gamle bygninger, spise en af Bos pølser og høre Rågafnat. Torsdag aften laver jeg også selv et show, som bliver et trafikuheld mellem instrumenter, jeg har samplet fra tunesisk jazz, housemusik og Mike Oldfield.

Østersø Sonics er også involveret i Balladen. Hvilke forventninger har du til det projekt?

– Balladen er en af Kjøllergaards gamle lader, som vores forening ombygger til et musikalsk forsamlingshus. Vi har modtaget støtte fra forskellige fonde og skal gøre det til et sted, som bruges som øvelokale, spillested, lydstudie og fælleslokale. Vi regner med at begynde byggeriet til foråret.

Hvor stammer din interesse for musik fra?

– Musik har altid ganske naturlig gennemsyret mit liv. Både gennem mine mange venskaber, min familie – hvor vi altid havde musik i hjemmet – og senere gennem mit eget virke som komponist og min uddannelse som lyddesigner.

Hvad laver du, når du ikke arbejder med at etablere et musikalsk samlingssted i Østermarie?

– Jeg hjælper med at drive en familieejet rengøringsvirksomhed. Derudover driver jeg også ferieudlejning fra min gård lidt udenfor Gudhjem.

Du flyttede tilbage til Bornholm for et par år side. Hvorfor?

– Det var blot et spørgsmål om tid, før jeg ville nå det punkt, hvor Bornholm kaldte mig hjem. Jeg elsker naturen og nyder livet med højt til loftet, så da stjernerne i både familielivet og arbejdslivet pludselig stod helt rigtigt, tog jeg springet.


Bastian Neumann Bak

31 år

Har en søn på fire år

Oprindeligt fra Østermarie, bor i dag på Gudhjemvej