Gennembrud: Saunaprojekt på Galløkken

Gennembrud: Saunaprojekt på Galløkken
Helene Rask Grøn og Lasse Ipsen (forrest) fremviste for to år siden den høfde, som de ønskede at belægge med et trædæk og omdanne til badebro. Siden har det vist sig ikke at være muligt, og i stedet for er planen at bygge en fritstående badebro tættere på stranden. Arkivfoto: Jakob Nørmark
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 16. JUN 2022 • 05:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | RØNNE | ABONNENT
16. JUN 2022 • 05:30

Flere hindringer hos Kystdirektoratet og kommunen er skubbet til side, og Rønne Havbad har nu fået lovning på at komme på den politiske dagsorden i september, fortæller formand Helene Rask Grøn. Foreningen har rundet 400 medlemmer og sigter efter at kunne åbne saunaen om halvandet år.

En sauna og en badebro ved Galløkken Strand er inden for den seneste måned kommet tættere på at blive til virkelighed. Det vurderer formanden for foreningen Rønne Havbad, Helene Rask Grøn.

Tidligere har der været flere tilbageskridt, men i løbet af foråret har folkene bag havbadet haft en konstruktiv dialog med regionskommunen, og drøftelserne er mundet ud i en fælles køreplan. Til september bliver saunaprojektet præsenteret for kommunalbestyrelsen, der skal tage stilling til, om der skal laves en ny lokalplan. Den ventes at kunne være endelig på plads i foråret 2023.

Initiativtagerne til saunaprojektet har snart været i gang i en håndfuld år, og i perioder har kontakten med Kystdirektoratet og kommunen været præget af træghed.

Siden sidste efterår, hvor foreningen afholdt den stiftende generalforsamling, er flere ting faldet på plads. Saunaen er blevet reduceret i størrelse for at kunne opnå statslig godkendelse.

– Kystdirektoratet ville ikke godkende en sauna på 72 kvadratmeter, fordi den skæmmede landskabet, siger Helene Rask Grøn, som kan undre og more sig over, hvordan en saunabygning kan være så problematisk, når der er et stenkast væk ligger kæmpemæssige vindmølledele på havnearealet.

Arkitekterne får nu til opgave at tegne en lidt mindre bygning på 50 kvadratmeter. Krav fra myndighederne har også fået Rønne Havbad til at droppe idéen med at bruge en høfde som badebro. Idéen var at lægge et badedæk af træ oven på høfden, men da det ville forhindre havnens adgang til at vedligeholde høfden, fik Rønne Havbad nej.

– Så sagde Kystdirektoratet, at vi bare kunne lægge en badebro ved siden af, siger Helene Rask Grøn.

Badebroen bliver formentlig formet som et L med et badedæk ude for enden. Der bliver offentlig adgang til den fritstående bro, som skal stå mellem stranden og høfden.

Rønne Havbad skal placeres for enden af stranden på Galløkken, der blev anlagt i forbindelse med den store havneudvidelse i 2018-19. Cirka samtidig opstod idéen om et havbad. For tiden er havnen i gang med at udvide i Kanondalen, og i forbindelse med anlægsarbejdet får sauna-foreningen en hjælpende hånd af havnen, som lægger rør til havbadet. Illustration: Steenbergs Tegnestue

Vinterbadning i 2023

Med de nye fremskridt tror Helene Rask Grøn mere på, at havbadet bliver bygget. I et interview med Tidende for et år siden sigtede hun efter at kunne hoppe i vandet og gå i sauna inden julen i år. Denne målsætning er nu justeret til julen 2023 – blandt andet fordi det nu ligger fast, at der bliver brug for en ny lokalplan.

– Kommunen har jo også brug for, at der skal laves en lokalplan, for der skal laves et offentligt toilet på stranden. Vi har 432 medlemmer og sidder med 3,2 millioner kroner fra fonde, så jeg tror, at det nok skal lade sig gøre, siger Helene Rask Grøn.

Rønne Havbad opererer med et budget på 7,2 millioner kroner. Budgettet skal revideres, hvis kommunalbestyrelsen støtter planerne, og med ændringerne er det sandsynligt, at den endelige pris bliver lavere, vurderer Helene Rask Grøn.

Rønne Havbad søger ikke kommunal medfinansiering, men har til byggeudgifterne brug for mellemfinansiering, som vil blive modregnet, når fondsmidlerne bliver frigivet.

Hvis kommunalbestyrelsen sætter gang i lokalplanprocessen, vil Rønne Havbad genoptage arbejdet med at søge fondsmidler, der ud over saunaen skal gå til den offentlige badebro og en trappe i terræn mellem saunaen og broen.

På generalforsamlingen i maj blev det besluttet at sætte gang i en støtteindsamling, så for tiden samler Rønne Havbad penge ind, som skal bruges til opdaterede tegninger, der kan fremvises for politikerne i september, og til at dække udgifter i forbindelse med ansøgningen om byggetilladelse. Helene Rask Grøn håber, at støtteindsamlingen kan give foreningen 100.000 kroner at arbejde med.


Rønne Havbad

En gruppe rønneboer begyndte i 2018 at arbejde på idéen om en sauna og en badebro for vinterbadere ved Galløkken.

Foreningen blev stiftet i efteråret 2021 og er oppe på 432 betalende medlemmer.

Bestyrelsen består af formand Helene Rask Grøn, Lasse Ipsen, Ann-Birgitte Nielsen, Andreas Bille Brahe, Michael Trolle og Kristoffer Schriever.