Bofa får millioner til test af nye løsninger for fødevarer

Bofa får millioner til test af nye løsninger for fødevarer
NYHED | 12. SEP 2023 • 19:00
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED
12. SEP 2023 • 19:00

Nyt projekt skal undersøge muligheden for at begrænse mængden af plastemballage til fødevarer og dermed også affaldsmængden.

Plastemballage fylder meget i supermarkederne, køleskabene og skraldeposerne, og indpakningen til vores mad- og drikkevarer er med til, at vi i Danmark er et af de mest affaldsproducerende folkefærd i EU. Det skal et nyt EU-projekt være med til at lave om på, og Bornholm kommer til at spille en hovedrolle, fremgår det af en pressemeddelelse.

Det kommunale affaldsselskab Bofa har fået 4,2 millioner kroner til et treårigt projekt, der skal udvikle nye, mere ressourceeffektive løsninger for fødevareemballager inden for detailhandlen. I projektet vil cirkulære løsninger blive afprøvet sammen med forbrugere, detailhandlen og affaldsindustrien, og der er udsigt til at eksperimentere med blandt andet emballagefrie løsninger og returemballage.

Projetet hedder Retail Relooped og vil i praksis betyde, at lokalbefolkningen og turister skal være med til at prøve løsninger i udvalgte Coop-butikker. Samtidig er det med til at understøtte den bornholmske vision om en affaldsfri ø i 2032.

– Det er rigtigt godt for Bornholm, at vi har fået projektet. Det giver os endnu bedre muligheder for at opnå vores ambitiøse mål på affaldsområdet. Og så er jeg også stolt af at have så ambitiøse og engagerede medarbejdere, som gør det muligt, siger borgmester Jacob Trøst (K) i pressemeddelelsen.

Stort ansvar

Udfordringen med plastemballage og dermed plastaffald er, at det ofte er svært og dyrt at genanvende, og meget af det kan undgås, hvis man blot gennemtænker emballagen, affaldshåndteringen og infrastrukturen fra begyndelsen. Desuden er der ny EU-lovgivning på vej, der strammer reglerne for fødevareemballage, og detailkæder som Coop har egne klima- og miljømålsætninger. Det er den udvikling, Retail Relooped skal hjælpe på vej.

– Projektet går ind i vores indsats om bæredygtig emballage, cirkulær økonomi og Coops klimaplan. Jeg er glad for, at vi kan teste ting og prøve at lukke nogle kredsløb på Bornholm, siger klimachef Jonas Engberg hos Coop i pressemeddelelsen.

Pengene kommer fra EU-programmet EU Interreg South Baltic, og det er første gang, Bofa står i spidsen og koordinerer et sådant projekt.

– Bofas projektarbejde kunne godt være mere synligt, da vi faktisk inden for de seneste år har opbygget en rigtig stor samling af eksternt støttede projekter. Ingen har dog givet os så stort ansvar som her med Relooped, så bevillingen er et kæmpe skulderklap, siger projektleder David Christensen hos Bofa i pressemeddelelsen.

Projektet har et totalbudget på over 15 millioner kroner, og partnere i Sverige, Polen og Litauen deltager under Bofas ledelse.

Om projektet

Retail Relooped støttes af EU's Regionalfond via Interreg South Baltic-programmet.

Det samlede budget er på 2,1 millioner euro, 15,7 millioner kroner.

Bofa er koordinator, og de øvrige partnere er Institute of Fluid-Flow Machinery – Polish Academy of Sciences (Polen), Klaipeda University (Litauen) og Sustainable Business Hub (Sverige). Detailkoncernerne Coop og Zabka er associerede partnere.