Beof indfører ny afgift – nogen vil få en bonus

Beof indfører ny afgift – nogen vil få en bonus
Claus Andersen, administrerende direktør for Bornholms Energi og Forsyning. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 30. SEP 2024 • 11:15
NYHED | ABONNENT
30. SEP 2024 • 11:15

Forsyningsselskabet indfører afkølingsafregning fra 2025. Den administrerende direktør udtaler, at det i runde tal kommer til at dreje sig om 500 kroner om året. Enten i bonus eller i straf. For nogle huse vil den potentielle straf dog snarere være over 2.000 kroner årligt.

Send kold vand retur til Beof, og modtag en bonus. Sender man derimod lunkent vand retur, kan man risikere at modtage en ekstra regning. Ifølge Beof står cirka halvdelen af Beofs kunder til at skulle betale en afgift.

Fra 1. januar 2025 vil de bornholmske husstande med fjernvarme blive underlagt en afkølingsafregning, som enten kan resultere i en bonus eller en ekstra regning. Resultatet afhænger af, hvor effektivt det enkelte hus er til at udnytte fjernvarmen. Jo højere temperaturforskellen er, når vandet bliver ført ind og ud i huset, jo bedre har huset formået at udnytte varmen. Bor man i et velisoleret og energioptimeret hus er muligheden for at modtage en bonus altså højere.

– Et eksempel kunne være, at hvis fremløbstemperatur, som er den temperatur vandet har, når det kommer ind i huset, er 80 grader, så skal returvandet være under 30 grader eller under, for at modtage en bonus. Er returvandets temperatur mellem 30 og 37 grader, ligger man i den neutrale zone, og er temperaturen over 37 grader, får man en straf, lyder det fra administrerende direktør i Beof Claus Andersen til Tidende.

'Fjernvarmen skal være så billig og bæredygtig som muligt'

Den nye afgift er ifølge Beof-direktøren en win-win for både kunder, miljøet og Beof selv.

– Vi indfører afkølingsafregning, fordi vi gerne vil sikre os, at vores kunder betaler så lidt som muligt for deres fjernvarme. Jo bedre de kan udnytte fjernvarmen, jo mindre slider produktionen på vores fjernvarmeværker, jo mindre halm og flis skal vi bruge i vores produktion, jo mindre CO2 udleder vi, og jo billigere kan vi producere varmen, siger Claus Andersen.

Han forklarer, at der er loft på afregningsmodellen.

– Man kan maksimalt komme til at betale eller få gevinst på 20 procent af den variable afgift. Den variable afgift afhænger af den enkelte husstands energiforbrug. Herudover betaler man en fast afgift samt en afgift pr kvadratmeter. Det betyder i realiteten, at udsvinget på totalprisen aldrig vil blive større end 20 procent, forklarer Claus Andersen til Tidende og fortsætter:

– Langt hovedparten af de private forbrugere vil få en bonus eller en afgift i niveauet op til plus/minus 500 kroner om året. Jo større afvigelse, jo større gevinst eller straf.

Der er stor forskel på, om man bor i et hus med energiklasse A og G, siger forsyningsdirektøren.

– Et gammelt radiatorsystem eller et radiatorsystem, som er dimensioneret helt forkert, kan være et element. Men det kan også være, at en VVS'er har sat fjernvarmesystemet forkert op, og derfor bliver varmen ikke udnyttet korrekt. Derfor er det ikke kun gamle ineffektive huse, som kan komme ud for at modtage en straf.



BEOF illustrerer her, hvordan afkølingsafregningen bliver udregnet. Pressefoto, BEOF.

 

Kan ramme skævt

Er der ikke risiko for, at de borgere, som bor i gamle huse med ældre radiatorer, netop ikke vil have ressourcer til at betale en ekstra regning?

– Man kan også sige, at dem der har energiklasse G har mest interesse i at udnytte varmen bedst. Der hvor du har ret, det er, at hvis radiatorerne ikke passer til rummets dimensioner, kan det være et problem.

Risikerer man ikke til at fremme uligheden, hvis de nyeste mest effektive boliger kommer til at modtage en bonus, og de ældre huse kommer til at modtage en ekstra regning?

– Det er i hvert fald på ingen måde vores intention. Vores intention, det er at lave et system, hvor alle har et incitament til at hjælpe fællesskabet, så vi kan få den samlede pris ned. Vores intention er at lave et system, hvor man kan få hjælp til at få indstillet sit fjernvarmeanlæg. Vores intention er at man kan få et overblik over, hvordan man ligger. Vi indfaser systemet over 3,5 år så alle har en mulighed for at reagere på det, og så vi kan hjælpe dem som ikke har ressourcerne til at kunne overskue alt det her.

– Hvis vi ser på de borgere, som bor i den type huse du beskriver, så er det omvendt også dem, der vil kunne få den største gevinst ved den rigtige indstilling, fordi deres forbrug vil være større end nybyggede parcelhuse. De borgere som bor i nybyggede huse, er ofte ligeglade med hvordan systemet står, fordi de bruger meget få penge om året på deres varmeregning.

Men hvis du omvendt ser et ekstremt ineffektivt hus, som bruger mange flere penge på at varme huset op, så svarer de 20 procent vel også til en langt højere udgift end et nyt hus?

– Det har du fuldstændig ret i. Men den tilsvarende gevinst er jo så også meget større, end den ville være i et nyt hus. De 20 procent er jo kun på den variable del af regningen, som typisk udgør halvdelen af den samlede regning. Derfor taler vi omkring 10 procent som straffen maksimalt kan være på.

Men hvor meget svarer 10 procent af den samlede regning til, for et hus, som i forvejen ikke udnytter varmen optimalt? Claus Andersen kan ikke oplyse de præcise tal for et hus i det værst tænkelige scenarie, men kan oplyse, hvor meget den maksimale straf for et gennemsnitligt hus kan komme til at ligge på.

– Jeg kan ikke give dig et tal for den mest uheldige kunde på Bornholm, men jeg kan fortælle dig, at et standardhus har en regning på omkring 21.000 kroner om året. Så den maksimale straf ville kunne komme til at ligge på 2.100 kroner årligt. For at sætte det hele i perspektiv, så vil omkring 50 af vores private kunder komme til at skulle betale en årlig afgift på 2.000 kroner om året. Men det skal siges, at det jo netop er disse kunder som vi gerne vil hjælpe med vores tiltag. Det er vores klare overbevisning, at alle der ligger dårligt i statistikken, vil kunne komme ned i den neutrale zone som minimum, ved at få indstillet fjernvarmeanlægget korrekt og mest effektivt. Jeg skal ikke kunne sige, at det kan lade sig gøre for alle, men det er min klare overbevisning, at langt de fleste, som bliver ramt af en afgift, vil kunne indstille sig ud af det, lyder det fra Claus Andersen.

 

Syv tips til bedre afkøling

1. Hold øje med din returtemperatur via minForsyning. Det betaler sig at være opmærksom, og at du sætter dig ind i din nuværende afkøling. Vær nysgerrig på dine egne data og kontroller hvordan du anvender varmen i dit hjem.

2. Skru lige højt op for radiatorer. Det giver bedre afkøling at indstille radiatorer i samme rum og i sammenhængende rum med åben dør imellem på samme temperatur, end hvis der er skruet helt op for en enkelt radiator.

3. Stil termostater på trin 1 i rum, du ikke bruger, for at undgå skader på huset og luk døren.

4. Undgå at bruge radiatorerne som tørrestativ, da det hæmmer termostatens funktion.

5. Mærk på radiatoren. Varmen udnyttes bedst, når radiatoren er lunken eller kold forneden og varm foroven. Hvis den er varm i bunden, kan det være tegn på, at radiatoren er for lille til rummet. Kontakt din VVS-installatør for hjælp.

6. Hold styr på temperaturen. Vi anbefaler at temperaturen i stuen ikke er højere end 21 grader. Hver gang du hæver temperaturen med 1 grad, stiger forbruget typisk med 5–6 procent. Hvis stuen er for kold, selvom termostaten står på trin 4 eller højere, bør du kontrollere, om fremløbstemperaturen ved varmeveksleren er høj nok.

7. Hold temperaturen på det varme brugsvand mellem 50-55 grader – det er tilstrækkeligt.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT