Vandreture på Bornholm - de afmærkede naturstier

Vandreture på Bornholm - de afmærkede naturstier
Stien langs kysten på Hammerknuden
DELUXE | ABONNENT | 31. MAR 2024 • 05:30
Af:
Tekst/foto: Søren P. Sillehoved
DELUXE | ABONNENT
31. MAR 2024 • 05:30

Denne uges naturrejse tager os ud på de mange naturstier på Bornholm.

De første afmærkede vandreture på Bornholm var i Almindingen.

Skovrider Adolf Steen lavede i 1900 flere ture og afmærkede med forskellige symboler på sten og træer. Senere lavede Naturstyrelsen mange ruter med gule skilte på alle statsskovens arealer. Almindingen, Rø Plantage, Hammerknuden, Slotslyngen. Paradisbakkerne fik allerede i 1930 forskellige ruter, mærket med blåt, rødt og gult.

Den nye skov på Bornholm

Man kan næsten kalde den en ”skilteskov”, for i vore dage er der utallige afmærkede stier og ruter på Bornholm.

For 20 år siden lavede Landbrugsrådet med private lodsejere over hele landet ”Sporet i Landskabet”. På Bornholm var der et mærket spor ved Jons Kapel, Listed, Store Hallegård ved landevejen Aakirkeby – Nexø, der førte gennem skoven langs Øleåen. Der var ligeledes et spor gennem de ukendte ”Helvedsbakkerne” øst for Paradisbakkerne. De to sidste er i dag nedlagt.

Til gengæld er der mange andre afmærkede vandreture på Bornholm.

Kyststien

Da den bornholmske redningssti langs øens kyster blev nedlagt i 1970, genopstod den samme sti som en afmærket kyststi med et gult skilt.

Hele strækningen er på 140 km, og ruten er meget populær. Nogle vandrer hele ruten og sover i medbragte telte eller de anlagte shelters. Andre tager ruten i små etaper og bestiller et hotel eller lignende til natten. Mod betaling kan stedet sørge for afhentning efter aftale og aflevering dagen efter og sørge for bagagens transport til det næste sted på ruten.


Klippestien og Højlyngsstien gennem Ekkodalen


Højlyngsstien

Da man i året 2020 ikke måtte rejse til udlandet, lavede Naturstyrelsen på Bornholm en 67 km lange rute gennem øens tidligere lyngarealer.

Den afmærkede rute starter i Sandvig og går over Hammerknuden, Hammershus og Slotslyngen. Den fortsætter gennem Ravnedalen, Rutsker Højlyng, Rø Plantage og Almindingen, hvor ruten går mod øst i de gamle plantager til Paradisbakkerne og Aarsdale. Højlyngsstien er tildelt 10 stjerner af mange, især ruten i de ukendte gamle østbornholmske plantager.


Stenhuggerstien på Hammerknuden er mærket med en rød hammer og pil


Stenhuggerstien

På Hammerknuden kan man følge i stenhuggernes fodspor fra Sandvig til deres arbejde i de forskellige stenbrud.

Den er afmærket med en hammer og pil, men ruten er nogle steder hård. ”Cirkelstien” kaldes en rute i Slotslyngen til områderne med de mange helleristninger fra bronzealderen, stien forbindes med Madsebakke i Sandvig.

”Finnens Fodspor” er en skiltet rute i Slotslyngen til udsigten ved Finnens Top og det flotte vandfald kaldet ”Pissebækken” nord for Vang. På Hammerknuden findes også en mærket rute med ”Rundt om Hammerknuden”, samt en kortere rute kaldt for ”Salomons Sti”, der er en genvej til Salomons Kapel.

Almindingens mange ruter

En skiltet rute gennem Ekkodalen kaldes ”Klippestien”, der fører ad den slyngende gangbro mod Jægergrotterne.

Derfra op af en lang trappe op over klipperne til den flotte udsigt fra Dronningestenen og tilbage igen ved klippeslugten Fuglesangsrende.

Den afmærkedes ”Borgesti” forbinder vikingeborgen Gamleborg med kongeborgen Lilleborg fra 1150. ”Ekkodalens Moser” er en nyere sti mod Vallensgård Mose og de nye gendannede enge med et rigt fugleliv.

En kort børnevenlig afmærket rute kaldes ”Musestien”. Den starter ved legepladsen i Hareløkkerne, og undervejs ses musenes fjender af udhuggede træfigurer. Slange, egern, ugle og andre skabninger.


Flagermusstien i Rø Plantage. En ældre hulvej ses til højre


Rø Plantage

Der er ligeledes mange afmærkede stier gennem Rø Plantage. Nye ture er Borgestien til Storeborg.

Fra det røde stråtækte Flagermus Hus med sovende flagermus på loftet kan man se dem på opsatte fjernsyn i stuen. Herfra kan man følge en kortere afmærket rute og se flagermusene jage om natten.

”Bisonskoven” ved Svinemose

Siden 2012 har der været udsat et antal polske bisonokser i et indhegnet område ved Svinemose i Almindingen.

Det har udviklet sig til en af øens største attraktioner. Der kommer omkring 700.000 turister til Bornholm hvert år, de fleste skal se og opleve Hammershus, men der kommer 300.000 til Ekkodalen og 200.000 skal opleve bisonokserne. Man kender ikke antallet af bornholmere, mange af dem nøjes med at køre ad Chr.X vej, andre går den korte rute til mosen, mens nogle følger den tre km lange afmærkede rute gennem Bisonskoven.

Den nye naturnationalpark i Almindingen

Der arbejdes i øjeblikket med at lave en naturnationalpark i Almindingen.

Den nuværende bisonskov skal udvides til det dobbelte og indhegnes med et højere hegn. Foruden endnu flere bisonokser kommer der også en flok kronhjorte. Den planlagte hovedindgang til parken skal være ved Hareløkkerne, hvorfra man kan følge en 15 km lang afmærket rute. Der vil også være andre indgange, så man ikke behøver at gå den lange tur. Måske kan naturparken skabe en helt ny attraktion. Brølende kronhjorte i brunst i september og oktober kan udvide turistsæsonen.


Kortet over ”Linjer i Landskabet” syd for Aakirkeby


”Linjer i landskabet”

Se kortet.

Et stort stisystem forbinder landskabet syd for Aakirkeby med geologiske steder. Den er skabt i samarbejde med Natur Bornholm, Bornholms Regionskommune, Bornholms Museum og private lodsejere. Ruten er i alt på 10 km. Den udgår fra Natur Bornholm, og derfra er der en afmærket en rute over Klintebakken med den 1.7 milliard år gamle granit til en 600 millioner år gammel forstenet havbund med bølgeslags riller og aftryk af vandmænd.


Langs Læsåen er stien mellem Vejmøllegård og Vasegård afmærket med skilte


Læsåens eventyr

Herfra følger man landevejen uden skilte til det næste højdepunkt, Læsåen.

Ved Vejrmøllegård kan man følge en afmærket sti langs åen til Vasegård. På den 2.50 km lange rute ser man undergrundens formationer af aflejrede kalksten og sort skifer. Tidsmæssig en strækning på 200 millioner år. Stien er ikke kun for ivrige geologer. Der er også smukt med mange blomster og fuglesang om foråret.

Herfra må man igen se på kortet. Der er ingen skilte mod Limensgade til Ugleenge vej med sine små stenbrud med sandsten og sjældne orkideer. Heller ingen skilte på resten af turen tilbage til Aakirkeby.

Dem der vandre ture over hele landet har på internettet givet ”Linjer i Landskabet” på Bornholm dårlige karakterer og mener, turen kun har to klare højdepunkter. Det er Klintebakken og stien langs Læså, derfor kan man nøjes med at besøge dem.

Måske har de misforstået navnet. ”Linjer i Landskabet” er ikke kun stier, men en næsten firkantet linje syd for Aakirkeby, der knytter historien sammen med naturen.

God fornøjelse på øens mange forskellige afmærkede stier.


Skovrider Steens afmærkede ruter gennem Almindingen fra 1900

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT