Sune hader plankebøf, men har påtaget sig at lave den godt
Sune Rasborg udgiver sammen med Bornholms Tidende kogebogen "Mâd", som dels peger på fortidens bornholmske serveringer – og på fremtidens.
At tage billeder af mad er en ganske særlig disciplin, som hurtigt kan få beskueren til at gå fra et begejstret "aahhhh!", når det lykkes, og til et vrængende "adr", når det ikke gør.
Sune Rasborg mestrer kunsten, lige som han kan noget med ord, hvilket man kan forsikre sig om ved at tjekke indholdsfortegnelsen i den bog, han netop i samarbejde med Tidende har sendt på gaden, se blot:
"Brune lår med jordskokker og brændte porrer", "Bondagekylling" eller hvad med "Sprød sild i hipsterbolle"?
Men dertil – og ikke mindst – så kan han jo altså noget med at håndtere gryder, potter og pander ved komfuret, hvilket han da også har bevist i fem tidligere udgivne kogebøger.
"Kok, kogebogsforfatter, madfotograf og kulinarisk eventyrer" betegner han da også sig selv som i denne sin sjette kogebog, som han slet og ret kalder:
"Mâd".
Dermed er det bornholmske udgangspunkt også eftertrykkeligt etableret, og som chefredaktør på Bornholms Tidende Kristoffer Gravgaard blandt andet slår fast i bogens forord:
"Mad er en af de mest vidunderlige måder, vi kan være sammen med hinanden. Familiemiddagen, datemiddagen, måltidet med gode venner. Det bringer os sammen på tværs af kulturer, og det er en essentiel del af vores identitet".
Og længere nede i forordet:
"Mâd er mere end bare en kogebog; den er en invitation til at udforske Bornholms smag og magi i dit eget køkken. Den kan tjene som en uundværlig følgesvend i dit mad-eventyr, men den har også den æstetik, der gør den til et smukt værk på dit kaffebord, når du trænger til inspiration".
Bornholmertoast. Foto fra bogen
En smule søgt
Jo, Sune skal nok få lokket dig om ombord, uden at vi skal vurdere, om han er mere røget, end læseren er speget, ligesom vi ikke her skal så meget som foreslå, at svaret kan ligge i det faktum, at man på bogens omslag tydeligvis fornemmer røgen fra fremstillingen af de kulinariske frembringelser.
Sidste år udgav Sune Rasborg ligeledes i samarbejde med Tidende bogen "Vildt sulten", og det er grundtanken, at han hvert år skal udgive en kogebog på den måde i skøn samdrægtighed med det lokale mediehus.
Bogen er på 194 sider, og der er mange forskellige retter i, men hvordan finder han frem til, hvad hans kogebøger skal indeholde?
– Vi vil gerne forsøge at finde ud, hvad bornholmerne spiser i dag, hvilket på en måde er en smule søgt, for de spiser jo nok langt hen ad vejen det samme, som man spiser i resten af landet, siger han om nyudgivelsen.
– Men der er stadig nogle retter, som man må sige er kendetegnende for bornholmerne, og som man ikke rigtig spiser andre steder, om det så er saltstegt sild eller kogt torsk med gudhjemmadyppa. Og det startede egentlig med, at jeg lavede nogle nyfortolkninger af den slags retter, eller gav dem et lille twist.
– Men så mange af den type retter er der jo heller ikke, og så gik det lidt over i at tjekke i Ø-arkivet eller den gamle bog "Bornholmernes mad" for retter, men det blev også meget ensidigt med noget flæsk, noget rugbrød og noget sennep – og så twistede vi det over til "hvad kunne det være fedt at spise i fremtiden på Bornholm?". Der er jo for eksempel FoodsBornholm, som laver bælgfrugter og andre ting, ligesom jeg også tænker, at havet vel kommer tilbage, så vi igen får nogle flere fisk.
Hader plankebøf
Så man kan sige, at "Mâd" peger fremad?
– Ja, den peger fremad, men den tager også de ting med fra fortiden, som er værd at tage med. Og man kan jo ikke diktere, hvad folk skal spise i fremtiden.
Nej, men inspirere?
– Ja, bogen er lidt et sammensurium af det hele. Der er både saltstegte sild, rejecocktails, kikærter, kaniner og plankebøffer – selv om jeg hader plankebøf. Så den er en meget alsidig, bogen.
Du hader plankebøf?
– Ja, men jeg tænkte på, hvordan jeg kunne gøre den bedre, så den i bund og grund blev dødlækker. Jeg synes ellers, det er en forfærdeligt ret, haha, men det skyldes, at den ofte bliver lavet sjusket af et halvdårligt stykke kød med pulverkartoffelmos til. Rent faktisk er der jo ikke noget i vejen med selve konceptet, det er i udførelsen, det ofte går galt.
Og du angiver, hvordan man kan gøre den ret lækker?
– Ja. I hvert fald som jeg synes, den skal laves for at blive lækker, siger Sune Rasborg.
Det er svært at tage gode madbilleder, men du kan, hvordan har du lært det?
– Siden jeg var ung og nyuddannet har jeg faktisk lavet mad til reklamebilleder, og så har jeg jo allerede udgivet et par bøger, hvor Anders Beier Photography stod for billederne, og ham har jeg lært meget af. Under coronanedlukningerne spurgte min kammerat, som har Fangst, der sælger brislinger fra Østersøen på konserves, om jeg ville lave nogle opskrifter til dem og tage nogle billeder. Jeg sagde, at jeg gerne ville lave opskrifterne og også prøve at tage nogle billeder – og begge dele gik rigtig godt, viste det sig. Og så tænkte jeg, at det da var fantastisk – nu havde jeg en pakke og kunne selv lave det hele. Og det er dødhyggeligt, så går jeg bare rundt her og laver mad og leger med det.
Er det en ekstra tilfredsstillelse både at lave maden, skrive om den og selv tage billederne?
– Absolut! Det er vildt fedt at gøre det hele selv, siger Sune Rasborg.
I Kieffers Kælder på Bornholms Tidende i Nørregade 11, Rønne, er der torsdag den 14. december klokken 16.30 præsentation af Sune Rasborgs nye kogebog "Mâd". Der er mulighed for at møde forfatteren, smage hans specielle gløgg og eventuelt købe en bog. Tilmelding på mail.tidende.dk eller via 5690 3000.

Styrk regionerne
NYT JOB
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration