Stenaldermur er fundet på havbund mellem Danmark og Tyskland

NOTITS | 13. FEB 2024 • 06:17
Af:
Ritzau
NOTITS
13. FEB 2024 • 06:17

Den 10.000 år gamle stenaldermur, der i dag er 21 meter under vandet, blev formentlig brugt til jagt.


Forskere har fundet en 970 meter lang gruppering af sten, som formodes at være en menneskeskabt mur, i et område mellem Tyskland og Danmark. 

Det skriver Videnskab.dk efter opdagelsen, der beskrives i det videnskabelige tidsskrift PNAS.

Grupperingen, der har fået navnet Blinkermuren, blev fundet ved en tilfældighed via akustiske skanninger af havbunden under en ekspedition i 2021.

Den ligger i et område, der i dag er 21 meter under vand, da det blev oversvømmet af Østersøen for 8500 år siden.

Muren er sandsynligvis blevet brugt i forbindelse med jagt og minder om lignende konstruktioner fundet i Norge, Grønland, Tyrkiet og Nordamerika.

Datidens jægere kan have brugt muren til at trænge rensdyr op i et hjørne og gøre dem til nemme ofre i det kolde vand, der dengang blot var en sø.

Blinkermuren kan være over 9800 år gammel, hvilket ifølge Videnskab.dk vil gøre den til en af verdens ældste, opdagede jagtkonstruktioner.

Seniorforsker David John Gregory fra Nationalmuseet udtrykker over for mediet begejstring for opdagelsen.

- Det er potentielt et væsentligt fund, for som der står i forskningsartiklens konklusion, vil det være det første af sin slags i Europa, siger han til Videnskab.dk.

- Det vil kunne bidrage til at besvare mange spørgsmål om, hvordan mennesker organiserede sig socialt i den periode.

Forskere fra Leibniz Institute for Baltic Sea Research Warnemünde og Universitetet i Rostock har bidraget til studiet.

Marcel Bradtmöller, forskningsassistent i forhistorie ved Universitetet i Rostock og en af hovedforfatterne bag studiet, fortæller Videnskab.dk, at forskningen af Blinkermuren stadig blot er i sit tidlige stadie.

DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 01-03-2024 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Fredag: Jævnt kedelige og homogene priser resten af fredagen. Spring kogespidsen (kl. 17-21) over – den er dyr - hvis du kan. Ellers er det hip som hap. Prisforskellen denne fredag torsdag mellem det kvartalsfastsatte produkt til det variable timeprisprodukt er 21%.  Opdateret kl. 00.14. Næste opdatering kl. 13.14.

Bornholms energi og forsyning