Solhøj: En vild og fornøjelig klippehave

Solhøj: En vild og fornøjelig klippehave
Gitte og Lars Goldschmidt åbner haven på Solhøj to gange i løbet af sæsonen. Haven er blandt andet inspireret af haverejser til England og parrets fokus på at skabe gode levesteder for insekter og fugle. Foto: Anette Vestergaard
NYHED | ABONNENT | 15. MAJ 2022 • 11:00
NYHED | ABONNENT
15. MAJ 2022 • 11:00

Lars og Gitte Goldschmidts parklignende have i Tejn er en mellemting mellem ukontrolleret natur og engelsk landhave.

Åben Have er som navnet antyder et tilbud fra private haveelskere, der for en stund inviterer fremmede mennesker - men nok især andre haveelskere – indenfor.

– Og så slipper vi dem løs, siger Gitte Goldschmidt, der sammen med gemalen Lars Goldschmidt ejer ejendommen Solhøj på 3,3 hektar lige nord for Tejn.

Parret er medlem af Havelskabet og i lørdags tog de for andet år i træk imod gæster udefra.

Solhøj er et ældre husmandssted, som blev grundigt renoveret i 2006. Både hovedhuset og den bagvedliggende stald fremstår nye, med terrasser på begge sider af gårdspladsen og en chokerende smuk udsigt over havet og den østlige kyst ned mod Gudhjem.

– Det kan man ikke fange med et kamera, siger Gitte Goldschmidt.

– Jeg har forsøgt.

Klippehaven omkring Solhøj er giftfri. På grund af sin størrelse og fraværet af pergolaer, kvadratiske staudebede og revne grusstier har haven i virkeligheden mere karakter af en park. Den er delt op i fire afdelinger. Den oprindelige gamle landhave tæt på hovedhuset, og den nye have umiddelbart syd for, med en sø, der blev udgravet i 2007. Syd for den nye have ligger Sydmarken, med frugthave, kvasbunker, åløb og en sø udgravet i 2011.

Mod nord er den gamle have og den bagvedliggende mark omdannet til et område med solceller, mindelund under anlæg og et mindre skovområde tilplantet i 2011.

"Vi arbejder for at skabe en vild og robust have, som vi synes er smuk og fornøjelig at opholde sig i, samtidig med, at den kan være levested for vilde væsner – store som små", skriver Goldschmidt-parret i velkomstfolderen, som udleveres ved lågen.

 

Hjem til Bornholm

Lars og Gitte Goldschmidt studerede begge kemi på DTU, da de slog sig sammen for 40 år siden. Haven er en fælles interesse. I København havde parret en lillebitte kolonihave på 400 kvadratmeter, og ville egentlig gerne have noget større på et tidspunkt. At det blev en kæmpehave på Bornholm skyldes at Gitte Goldschmidt fik brystkræft i 2004.

- Så blev vi enige om, at vi skulle ud af København med det samme. Pludselig vidste vi jo ikke hvor lang tid, vi havde tilbage, fortæller Gitte Goldschmidt, der sidste år overtog posten som formand for Kræftens Bekæmpelses lokalafdeling på Bornholm.

Det var dog ikke umiddelbart planen, at parret skulle helt til Bornholm.

– Vi kiggede også på Ærø og Sejerø. Men min mor er bornholmer og jeg kender Sandkaas og Allinge fra min barndom – og så fandt vi stedet her.

Parken på Solhøj er en blanding af vildskab, kunst og orden. Foto: Anette Vestergaard

 

Grunden ligger højt over vandet på øvre side af vejen. Da parret overtog ejendommen i 2005 bestod området af dyrkede marker på tung lerjord, med store klippepartier spredt over hele grunden.

I dag er det meste slået græs, tilplantet med træer, buske og blomster. Men der er også ukrudt, højt græs og vildtvoksende hegn.

– Vi fjerner det, vi gider, siger Gitte Goldschmidt, der godt kan lide at have en smule struktur og opdelte rum i haven.

På turen rundt i klippehaven udpeges blomster og planter øjeblikkeligt og uden tøven: Engelske roser, primula, vortemælk, akeleje, lysegule og lyslilla anemoner, tulipaner, rhododendron, magnolie - tæt på afblomstret allerede – samt engkabbeleje, gul hestehov og blomstrende hæg.

 

Troldeskulpturer i rønnegranit

I udkanten af den centrale plæne poserer en gruppe elegante hvide birketræer som søjler i en kunstnerisk opstilling.

– Det er Himalaya birk. Deres bark er ikke så sort som almindelig birk. Vores datter har lige vasket dem med varmt vand og en bilbørste, de bliver grønne af alger i løbet af vinteren, forklarer Gitte Goldschmidt, der indtil sidste år var kemilærer på Campus i Rønne.

I den sydlige parklignende del af haven spadserer gæsterne rundt mellem søer og klippeknolde. Enkelte sætter sig prøvende på en bænk og nyder solen, andre søger læ for vinden i et af drivhusene.

Lars Goldschmidts finurlige troldeskulpturer, hugget i Blå Rønne-granit, er spredt rundt i hele området. En lille opstemning i bækken har fået navnet 'Politikeren'.

– Det er fordi der hele tiden løber vand ud af munden på den, siger Gitte Goldschmidt. Nu har Lars Goldschmidt, tidligere direktør i Dansk Industri, været opstillet til Folketinget for Socialdemokratiet, så man må formode, at lige netop denne herboende politiker er en sjælden undtagelse. 66-årige Lars Goldschmidt sidder desuden i en række erhvervsbestyrelser, blandt andet er han formand for bestyrelsen i det bornholmske energiselskab Beof.

Men i sin fritid laver han figurer i granit med vinkelsliber og diamantbor, og lige nu kan man – hvis man er omhyggelig – finde ti af Goldschmidts fabeldyr i parken omkring Solhøj.

Parret åbner klippehaven for besøg igen den 2. juli og 13. august.

Adressen er Tejnvej 36.