Pris til lokal kunstner: 'Du skaber nutidshistorie'

Pris til lokal kunstner: 'Du skaber nutidshistorie'
Jo Dam Kjærgaard fik Gudhjemprisen. Privat foto
NYHED | GUDHJEM | ABONNENT | 9. MAR 2023 • 15:30
NYHED | GUDHJEM | ABONNENT
9. MAR 2023 • 15:30

Trafik, skraldeindsamling og parkering var på dagsordnen i Gudhjem.

 

Gudhjemprisen gik i år til den lokale kunstner Jo Dam Kjærgaard for udstillingen 'Det vi samler' i Gudhjem Banken.

– Udstillingen skabte dialog og nutidig lokalhistorie, og det er netop formålet med prisen, siger Ole Stigemo.

Udover en indrammet tekst med begrundelsen fulgte en vase og en skål fra Lerja keramik.

35 fremmødte mødte frem til gårsdagens generalforsamling i Gudhjem By- og Museumsforening på Gudhjem Museum.

Ole Stigemo berørte i sin beretning en række aktuelle udfordringer i byen med de stejle gader, herunder den kommende affaldsløsning.

– Vi er ikke særlig glade for miljø'øerne. Dels af æstetiske grunde, men også fordi det bliver svært for store lastbiler med kraner at komme rundt i de små gader. Vi mener, på linje med Ældrerådet, at man skal finde en løsning, hvor man henter affaldet på matriklen, siger Ole Stigemo.

Udover praktiske bekymringer i forhold til miljø'øerne frygter lokalforeningen i Gudhjem, at det kan blive svært for byens ældre beboere at få den nye affaldsordning til at fungere. Især hvis man vælger at placere en affaldsø på havnen.

– Man har peget på græsplænen overfor vandrerhjemmet, og der kan ældre altså ikke komme ned, hvis det stormer fra øst, siger Ole Stigemo.

Paneldebat om trafikkaos i næste uge

Diskussionen om fremtidens udvikling i Gudhjem fortsætter i næste uge, når Gudhjem By- og Museumsforening den 22. marts inviterer til debatmøde. Med fokus på trafik og turisme vil et panel bestående af debattør Anita Bay Bundegaard, turistchef Pernille Kofod Lydolph, Helle Munk Ravnborg (EL) Nicklas Fick (EL) og Søren Schow (V) tage livtag med emner som parkering, turisme og kvalitet på Gudhjem Museum.

Der kører dagligt 2.000 bilister gennem Gudhjem i højsæsonen, eksklusive autocampere og busser – et tal, der efter al sandsynlighed øges, når den nye Express 5 med en årlig merkapacitet på 70.000 passagerer sættes ind.

I dag er Gudhjem ensrettet fra 1. maj til efter efterårsferien. Ifølge Ole Stigemo vil man foretrække en total lukning for udefrakommende trafik i højsæsonen. Derfor står en shuttlebus højt på ønskelisten. En bus, der kører i 20 minutters drift mellem parkeringspladsen på hotelgrunden og havnen, vil ifølge byforeningen være den perfekte løsning på det trafikale sommerkaos i den populære ferieby.

Efter den formelle del af generalforsamlingen optrådte folkemusikeren Henning Larsen med en håndfuld bornholmske viser.

 

 

Bestyrelsen

Ole Stigemo og Hans Jørgen Jensen er forsat formand og næstformand i Gudhjem By- og Museumsforening.

Der var genvalg til Karina Elkær, Käthe Bruun Jensen, May Bjørn Riis og Hanne Strøby.

Birgitte Eybye og Malene Kyed kom ind som suppleanter.