Ny præstevikar har respekt for 'sorte præster'

Ny præstevikar har respekt for 'sorte præster'
Benedicte Gyes blev indsat som ny præstevikar i Aakirkeby og Pedersker Sogne med en ceremoni i Sct Peders Kirke ledsaget af provst Johannes Gregers Jensen. Foto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 13. FEB 2022 • 14:59
Berit Hvassum
Journalist
NYHED | ABONNENT
13. FEB 2022 • 14:59

Benedicte Gyes blev søndag formiddag indsat som præstevikar i to sogne, Aakirkeby og Pedersker.

 

Både himlen og lyset var med de 36 kirkegængere, som søndag fandt vej til Sct. Peders Kirke for at deltage i dagens gudstjeneste og ikke mindst indsættelsen af den nye præstevikar, Benedicte Gyes til Aakirkeby og Pedersker sognene.

Inde i kirken begyndte den traditionelle ceremoni med en utraditionel indgangsmelodi med pastoralen ’largo’ af den italienske barokkomponist Domenico Zipoli.

Musikstykket blev akkompagneret af en håndtromme, der fik flere mennesker fra kirkebænkene til at kaste et blik op mod orglet og de ti korsangere, samtidig med, at Benedicte Gyes blev ledsaget ind i kirken af provst Johannes Gregers Jensen og præst Birgit Friis.

Skal sætte sig selv i spil

Under ceremoniens første halvdel fandt solens stråler den nye præstevikar, da hun sad på en stol tæt på alteret under provstens tale, uden at kunne flytte sig. Men det så ikke ud til at genere en smilende Benedicte Gyes, som fik beroligende ord med på vejen om ”en kirke, der nok er lille, men et sogn som er stort”.

Johannes Gregers Jensen havde også en hilsen med fra biskoppen i Københavns Stift, Peter Skov Jacobsen og provsten rundede sin tale af med påmindelsen om, at ”som præst bliver din opgave at sætte dig selv i spil.”

Når man kommer fra anonyme naboer og mere eller mindre anonyme bekendte, og bliver taget imod og inkluderet i fælleskabet, så føles det ’nærmest’ som at komme i Himmeriget

Benedicte Gyes, præstevikar, Aakirkeby og Pedersker sogn

Et håndtryk blev efterfølgende udvekslet mellem den nu nyindsatte præstevikar og provsten.

Benedicte Gyes bringer erfaring med sig fra sit tidligere præsteembede i København og med klar røst indtog hun prædikestolen i en af hendes nye sognekirker.

– Når man kommer fra anonyme naboer og mere eller mindre anonyme bekendte, og bliver taget imod og inkluderet i fælleskabet, så føles det ’nærmest’ som at komme i Himmeriget, sagde Benedicte Gyes.

Har respekt for 'sorte præster'

Hun berørte også emnet omkring de såkaldte 'sorte præster', som hun ikke er enig med - i tolkningen eller manglende tolkning - af Guds ord.

– Men jeg har respekt for, at de lever deres liv, som de tror på, at det skal leves, understregede hun.

De tager dem selv og deres Gud og tro alvorligt og ikke lader sig blæse omkuld af tidens toner, fortsatte Benedicte Gyes.

– Hvis ikke sand diversitet skal kunne findes her, hvor skulle vi da kunne finde den?, spurgte hun ud i kirkerummet.

Hun takkede derefter Johannes Gregers Jensen og Birgit Friis, samt biskoppen, der havde givet sig tid til en snak om den bornholmske diversitet over en kop kaffe.

Menigheden afsluttede gudstjenesten sammen med provsten og de to præster til kaffe og kage i Våbenhuset.

Benedicte Gyes er allerede i gang med sin præstegerning for kirkens konfirmander og med gudstjenester, samt andagter på Aabo Plejecenter.

Birgit Friis fortsætter sin gerning som sognepræst og opgaven i diakoni-tjenesten for ensomme, syge og døende.

Det var en lettet præst, som efter den officielle indsættelse rakte hånden frem til håndtryk til de 36 fremmødte kirkegængere. Foto: Berit Hvassum

FÅ ABONNEMENT