Ny chef træder til med den hidtil største opgave på vej

Ny chef træder til med den hidtil største opgave på vej
53-årige Jens Berthold fra Wuppertal er ny chefarkæolog på Bornholms Museum. Privatfoto
NYHED | ABONNENT | 3. MAJ 2023 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
3. MAJ 2023 • 05:30

Bornholms Museum skifter chefarkæolog netop som energiøen stiller museets arkæologer over for den største arbejdsmængde nogensinde. Mød tyske Jens Berthold, som er kommet på Bornholm gennem hele sit liv og som faktisk er opkaldt efter Jens Kofoed.

Bornholms Museum har holdt skiftedag på posten som chefarkæolog. Efter næsten 50 års virke er Finn Ole Nielsen gået på pension.

Hans afløser har Bornholms Museum fundet i Tyskland. Jens Berthold er dog særdeles godt bekendt med Bornholm, for han har været her på ferie hvert år gennem hele sin barndom og ungdom.

Nu er han så flyttet til Bornholm netop på det tidspunkt, hvor Bornholms Museums arkæologer står over for den største opgave nogensinde: Det store areal til energiøens landanlæg, beliggende på det arkæologisk interessante sydlige Bornholm.

Svært at planlægge

– En af mine opgaver bliver at komme i gang med energiøen og grave i det område, hvor landanlægget skal bygges. Det bliver et meget stort stykke arbejde, og vi skal have mange herop og være med, fortæller Jens Berthold.

Kan de arkæologiske undersøgelser forsinke energiøen?

– Det tror jeg ikke. Men nu starter vi med forundersøgelserne for at finde ud af, hvor meget der skal graves. Vi har tid frem til 2025, men lige nu kan man ikke svare på, hvor betydningsfuldt området egentlig er, siger han.

Arbejdet omkring energiøens kommende landanlæg bliver så stort, at Jens Berthold ikke finder det værd at lægge detaljerede planer ud over det.

– Ud over energiøen er det svært at planlægge ret meget, for energiøen kommer til at tage næsten al vores kapacitet. Vi lukkede udgravningen på Sorte Muld sidste år, og vi skal heller ikke have alt for mange undersøgelser i gang samtidig med energiøen, siger han.

– Jeg har masser af ideer til, hvad man kan udforske, men det ville være lidt vanvittigt at begynde at planlægge det, for energiøen kommer til at give os rigtig meget at lave. Men det er også godt at vide, hvad der ligger hvor, og hvor der er gode chancer henne.

Navngivet efter frihedskæmper

Personligt er Jens Berthold godt og grundigt forbundet til Bornholm. Han er ovenikøbet opkaldt efter den legendariske bornholmske frihedskæmper Jens Kofoed.

– Jeg har en meget gammel forbindelse til Bornholm, for jeg er kommet på Bornholm siden jeg var to år gammel, og jeg har holdt alle mine ferier her, da jeg var barn og ung, fortæller han.

– Det giver en vis fornemmelse af hjemlighed, og jeg kender også en del folk herovre. Jeg kan godt lide naturen og landskabet.

Og så er der den med frihedskæmperen:

– Jeg fik mit fornavn fra Jens Kofoed. Da min far var på Bornholm i tresserne, så han mindesmærket for Jens Kofoed i Allinge og tænkte, at det var et godt navn, fortæller Jens Berthold.

Større interesse

– Som barn kørte jeg rundt på cykel og så på runesten og gravhøje på Bornholm, og jeg har også været med på mange udgravninger herovre, senest på Sorte Muld.

– Da jeg hørte, hvad der skulle ske, og at Finn Ole var ved at trække sig tilbage, så jeg, at der var en mulighed. På forskellige tidspunkter af mit liv har jeg flere gange tænkt på at flytte til Danmark, siger han.

– Jeg kan godt lide at være i Danmark. I forhold til befolkningens størrelse har Danmark også det største antal arkæologer, og der er også større interesse for arkæologi i Danmark, end der er i Tyskland. I Danmark er det jo næsten alle, der har en gammel sten liggende i skabet.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT