Natur Bornholm udstiller unikke dinosaurfund

Natur Bornholm udstiller unikke dinosaurfund
Det første danske knoglefund fra en dinosaur bliver udstillet på Natur Bornholm. Aakirkeby. Foto: Sten Lennart Jakobsen
PALÆONTOLOGI | AAKIRKEBY | 10. JUL 2021 • 10:00
Henrik Nielsen
Journalist
PALÆONTOLOGI | AAKIRKEBY
10. JUL 2021 • 10:00

Humøret er højt på Natur Bornholm. Det naturvidenskabelige oplevelsescenter har fået mulighed for at udstille to nye bornholmske fossiler, deriblandt det første danske knoglefund fra en dinosaur.

Det fortæller ledende naturvejleder René Larsen Vilsholm i en mail.

Det andet fund er en tand, der har tilhørt en forfader til pattedyrene.

De to fund stammer fra haslesandsten, som man længe har beskrevet som aflejringer fra marint miljø, da der er fundet knogler fra flere dyr, som levede i havet. I 2015 blev der dog fundet et fodspor fra den lille, landlevende dinosaur stenonyx. Dette viste, at der også har været tørre perioder, hvor landlevende dyr har levet der. Det bekræfter de to nye fund, fremgår det af pressemeddelelsen.

Sandstenen er 190 millioner år gammel.

Første i Norden

Knoglen er toppen af et lårben, der stammer fra en lille sauropodomorf, som er i slægt med de kæmpestore langhalsede planteædere sauropoderne. Denne dinosaur er dog kun en halv meter i højden og to meter fra halespids til snude. Muligvis en unge af de mindre arter, der kunne gå på to eller fire ben, fortæller Natur Bornholm i pressemeddelelsen.

Tanden er formentlig en tritylodont Stereognathus, og den er det første fund af en i Norden. Tandroden er væk, og tanden fremtræder som en afstødt rokketand med den underliggende tands markering på rodsiden. Der er gjort fund af omkring 14 tænder i Rusland og Storbritannien. Alle de fundne tænder ser ud til at være mindre end denne, når man opmåler tandemaljen. Tanden afventer at blive videnskabeligt undersøgt, og indtil det sker, er den midlertidigt udlånt til Natur Bornholms udstilling.

Stereognathus var et lille landdyr, der repræsenterer overgangsformen til pattedyrene. Den udstilles sammen med en multituberkulat, et bornholmsk fund, der også er en efterkommer af stereognathus, men stadig ikke et pattedyr.

Et tæt bånd

Bag fundene står Marianne Falbe Nattestad, som ifølge Natur Bornholm er en af de amatørpalæontologer, der har øje for tingene og tager sig tid til at finde dem. På oplevelsescentret i Aakirkeby er man utrolig glad for at have et tæt bånd til både de almindelige mennesker, der finder nogle spændende fossiler, og til den del af forskningsverdenen, der arbejder professionelt med fossiler.


Marianne Falbe Nattestad og René Larsen Vilsholm har blandt andet arbejdet sammen om at hente en sten med et dinosaurfodspor på stranden ved Pyritsøen på Sorthat Odde. Det var i 2017. Arkivfoto: Allan Rieck


Samtidig er man utrolig stolt af at kunne udstille disse fossiler, der på trods af deres lille størrelse har stor betydning for videnskaben.

Natur Bornholm opfordrer folk til at komme og vise deres fund. Nogle gange er det mere spændende, end man selv tror. Marianne Falbe Nattestad er dog en af de fossiljægere, der udmærket ved, hvad der er nyt og interessant.