Museumsbyggeri er blevet 30 millioner dyrere på tre år

Museumsbyggeri er blevet 30 millioner dyrere på tre år
Lars Kærulf Møller stoppede som museumsdirektør for Bornholms Kunstmuseum for tre år siden. Men han har ikke forladt museumsverdenen, og arbejder i øjeblikket på to projekter i udlandet. Foto: Anette Vestergaard
NYHED | ABONNENT | 18. NOV 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
18. NOV 2023 • 05:30

Prisstigningerne under og efter coronaepidemien har ifølge tidligere museumsdirektør Lars Kærulf Møller gjort udvidelsen på Helligdommen markant dyrere. Budgettet er i dag på 185 millioner.

Modstanderne glimrede ved deres fravær, da Lars Kærulf Møller torsdag indfandt sig i Rø Medborgerforening for at fortælle om sit mere end 30 år lange virke i den bornholmske museumsverden.

De 30 fremmødte fra Rø Pensionistforening viste sig at være tilhængere af både Lars Kærulf Møller og hans seneste museumsprojekt i Rø, selv om en enkelt tilhører var ked af, at tårnet skal rives ned.

– Vi gør det blandt andet for at forbedre handicapadgang til toiletterne, men også fordi tårnet er på kanten af byggesjusk. Der løber vand ind gennem muren, og det har gjort, at den flere steder er frostsprængt, forkarede Lars Kærulf Møller.

Den 73-årige museumsdirektør gik på pension for tre år siden, men er fortsat aktiv som fagkonsulent, blandt andet i Portugal og Grønland, hvor han er i gang med at planlægge opførelsen af et nationalgalleri med Bjarke Ingels som arkitekt. Og Lars Kærulf Møller følger også processen med Lysmuseet, en udvidelse han selv har barslet med og kæmpet for i snart ti år, fra sidelinjen og i avisens debatspalter.


Lars Kærulf Møller, der bor i Allinge, tog sig god tid til at fortælle medlemmerne af Rø Pensionistforening om sin fascination af lys i alle dets former. Foto: Anette Vestergaard

Lysets fascinerende historie

Men Lysmuseet, der blev forsinket i fire år på grund af en række klagesager, er ikke den første store opgave, den kunsthistorieuddannede østjyde har gennemført.

Lars Kærulf Møller kom fra Aarhus til Bornholm i 1988 og blev hurtigt en af hovedkræfterne bag opførelsen af det nye kunstmuseum, der åbnede i 1993. Ti år senere fik han ydermere opbakning til, at museet på Helligdommen blev udvidet fra 3.000 m2 til 4.500 m2.

– Jeg vidste allerede fra den dag, vi åbnede, at det var for lille, indrømmede han torsdag, og lod i det hele taget forstå, at en museumsbygning er en dynamisk størrelse.

Under foredraget kom det frem, at drømmen om at realisere visionen om et lysmuseum på Bornholm tager afsæt i Lars Kærulf Møllers personlige fascination af lys. Ikke kun det lys, der har inspireret kunstnere på Bornholm og Christiansø i mere end hundrede år, men også lys i videnskabelig forstand. Her har danske videnskabsfolk haft en stor rolle at spille, sagde Lars Kærulf Møller, og startede med Ole Rømer, der ret præcist udregnede lysets hastighed i 1676, en opdagelse der ifølge Kærulf Møller førte til en århundredelang diskussion om, hvorvidt lys består af partikler eller bølger. Tvisten blev delvist afgjort af den danske fysiker og Nobelpristager Niels Bohr, der fastslog, at der var tale om begge dele.

– Det var rigtigt, men han kunne ikke bevise det, fortalte Lars Kærulf Møller. Der skulle gå mange år, før kvantefysikken bekræftede Niels Bohrs teori.

Og sådan bevægede Lars Kærulf Møller sig gradvist frem mod lysets rolle i psykiatrien, sundhedssektoren og kunsthistorien, samt den mere lokale inspiration til det aktuelle nybyggeri, som påbegyndes i Rø i starten af det nye år.

– Man taler om, at der et specielt lys i Skagen, men det er endnu mere specielt på Bornholm og på Christiansø, fordi vi er højt over havets overflade, og det betyder, at horisonten er højere. Men det betyder også, at der er seks lag skygger på havstokken, sagde Lars Kærulf Møller, der mødte den amerikanske arkitekt James Carpenter første gang i 2005.

– Han tegnede Bygning 7, som var den første bygning, der blev opført på Ground Zero, og han arbejder meget med lys. Fem år efter modtog han Velux Fondens Daylight Award på 100.000 euro, hvilket bare bekræftede mig i, at jeg havde set rigtigt, sagde Lars Kærulf Møller.

Havde sparet mellem 30 og 40 millioner

Den oprindelige tanke om at lave et Lysmuseum i Rø fik hurtigt følgeskab af en ny idé, nemlig at rykke den kulturhistoriske samling væk fra det nedslidte museum i Rønne og op til kunstmuseet i Rø.

Undervejs blev projektet forsinket af protester, fuldstændig ligesom det var tilfældet med det første kunstmusem i 1993.

– Men denne gang var det eliten, der protesterede, sagde Lars Kærulf Møller, der vurderer, at museumsudvidelsen vil koste 185 millioner i nutidspenge.

– Vi havde nok sparet et sted mellem 30 og 40 millioner hvis kontrakterne var skrevet under inden corona, vurderede den afgåede museumsdirektør.

Til gengæld er der ikke længere tvivl om, at Lysmuseet bliver til virkelighed, inklusive ny boghandel, ny café og muligvis også nye tilkørselsforhold, så besøgende slipper for den stejle udkørsel til Helligdomsvej.

Og åbningsdatoen? Lars Kærulf Møller forventer, at det nye Lysmuseum står færdigt om knapt tre år. Hans bedste gæt på en åbningsdato er juli 2026.