MeToo-bevægelsen ændrer Miss Sild

MeToo-bevægelsen ændrer Miss Sild
Kong Neptun præsenterer i år kun piger over 18 år til Miss Sild-konkurrencen. Arkivfoto: Allan Rieck
NYHED | HASLE | ABONNENT | 11. MAJ 2022 • 15:30

Musik, underholdning og masser af sjov er nøgleordene for årets sildefest i Hasle, som nu efter to års corona kan afvikles med fuldt program. En internationalt kendt DJ spiller for alle de unge, mens traditionsrige Miss Sild igen i år bliver et tilløbsstykke.


Sildefesten i Hasle bliver i år afholdt med fuldt program og tro mod alle traditionerne. Det fortæller tovholder Trine Leerskov.

– Det bliver en sildefest med fuld knald på, som vi kender den fra før corona, spækket med god musik og underholdning. Nu krydser vi bare fingre for at alt går som det skal.

Især en enkelt ting er tovholderen glad for er lykkedes i planlægningen.

– Vi er meget stolte af, at vi har fået Faustix til at komme til Hasle. Han er jo en international stjerne, så vi er meget beæret over at han vil underholde os til Sildefesten.

Faustix er blandt Danmarks bedste og mest berømte DJ's, og han har en række sange på Spotify, der har rundet mange millioner afspilninger. Den ældre del af befolkningen kender ham måske bedre som ham, der dansede sammen med Asta Björk i Vild med Dans i 2020. Og det er da et helt bevist forsøg på at tiltrække flere unge mennesker til Sildefesten.

– Vi vil gerne tiltrække flere unge. Det er vigtigt, for vi skal jo have gang i et generationsskifte. Så Faustix er noget af et scoop for os. Derudover er programmet stadig meget traditionelt, så Sildefesten ændrer sig ikke markant i år. Alt er, som det plejer at være.

Trine Leerskov nævner blandt andet bankospillet, som er en fast tradition torsdag aften, og hvor arrangørerne forventer, der kommer rigtig mange til.

Miss Sild regler ændret

En af traditionerne ved Sildefesten i Hasle er skønhedskonkurrencen Miss Sild, som også i år bliver afholdt som den plejer. Og alligevel ikke. For konkurrencen har fået en ny regel, der gør, at den seneste vinder tilbage fra 2019, 16-årige Freja Strøjer Petersen fra Brøndby, slet ikke ville kunne deltage. Fra i år skal deltagerne nemlig være over 18 år. Den ny regel er indført for at sende det rette signal, forklarer tovholder Trine Leerskov.

– Det er faktisk på grund af MeToo-bevægelsen, at vi har ændret reglerne. Det, der foregår, skal være ordentligt, og nogle har åbenbart tidligere haft den oplevelse, at pigerne var meget unge, sågar helt ned til 15-års alderen. Og det synes vi ikke er noget godt signal at sende, og vi skal stå inde for det, vi gør ved Sildefesten.

Har I talt om helt af aflyse konkurrencen af den grund?

– Jo, det har vi da også snakket om, og der er flere holdninger til det. Men vi gør det nu på en sober måde, og der er både mænd og kvinder med i panelet, der skal kåre en vinder. Og vi synes også, der skal være plads til noget sjov og ballade, uden det bliver krænkende. Vi skal absolut ikke krænke nogen, men det skal være sjovt, mener Trine Leerskov.

Hun fortæller, at der allerede er tilkendegivelser fra flere, som vil stille op, og at hun i år har hørt, at der er nogle kvinder på 40, som synes det kunne være sjovt at stille op i årets konkurrence, hvilket hun tilskriver den nye ændring med kravet om plus 18 år i tilmeldingsannoncerne.

– Det vigtige er, at det er voksne, der stiller op i sådan en konkurrence. Og det bliver det i år.

Frivillige kræfter

Som alle andre store arrangementer på Bornholm skal der bruges mange frivillige kræfter til Sildefesten, og det stærke frivillige engagement er festens dna, fremgår det af omtalen i det seneste nummer af Haslenyt. Og Trine Leerskov har været ude og appellere til frivillige kræfter igen i år, og med et rigtig godt resultat.

– De frivillige er begyndt at melde sig på banen, så lige nu har vi ikke et akut behov. Vi fik rigtig meget respons, da vi søgte på Facebook, og så må vi se, hvordan det ser ud, når vi kommer nærmere, siger tovholder Trine Leerskov.

Sildefesten holdes fra torsdag den 7. juli til søndag den 10. juli, og finder som sædvanligt sted på Hasle Havn.