Lars blev hånet for sin forskning – nu er den på frimærkerne

Lars blev hånet for sin forskning – nu er den på frimærkerne
Forskeren Lars Rømer er en kendt formidler af historierne om de underjordiske på Bornholm. Derfor fik Postnord ham med på holdet, da der skulle laves frimærker om netop de underjordiske. Arkivfoto: Torben Østergaard Møller
NYHED | ABONNENT | 22. MAJ 2022 • 10:30
Niels Ebdrup
Journalist
NYHED | ABONNENT
22. MAJ 2022 • 10:30

En senere videnskabsminister kaldte Lars Rømers forskning i de underjordiske for "verdensfjern". Men nu ligger den til grund for tre frimærker, som er Danmarks bidrag til konkurrencen om Europas smukkeste frimærke.


Da antropolog Lars Rømer i 2014 fik offentlige kroner til at forske i historierne om de underjordiske på Bornholm, blev det mødt af hårde ord fra den dengang senere videnskabsminister Esben Lunde Larsen (V). Han kaldte i Politiken forskningen for "verdensfjern" og sagde, at "folk er velkomne til at tale med både skove og træer – i dette tilfælde på Bornholm – men ikke for offentlige midler."

I dag kan vi konstatere, at Lars Rømers forskning, der gjorde ham til ph.d., ikke var mere verdensfjern, end at den nu er kommet på frimærkerne. Det er nemlig Lars Rømers forskning, der ligger til grund for papirklipperen Ane Cecilie Mogensens helt nye frimærker med de underjordiske.

– For et år siden blev jeg kontaktet af Postnord (der her lavet frimærkerne, red.). De havde fået mine kontaktoplysninger af Finn Ole fra Bornholms Museum, og af den vej kom jeg til at sidde og lave konsulentarbejde med frimærkerne. Jeg så på Sabbers gamle papirklip og bragte Ane Cecilie Mogensen i spil.

– Det er sjovt, at min forskning er endt på frimærker – det må være det mindste format, man kan formidle i, siger Lars Rømer.

 

Ane Cecilie Mogensen har klippet illustrationerne til tre nye frimærker: 'Bonavedde og hans havfruemor', 'Højen, hvor de underjordiske bor', samt 'Ellestingeren, som er konge for de underjordiske'. Foto: Postnord

 

En meget lille infotavle

Lars Rømer mener, at frimærkerne er en påmindelse om, at vi lever et sted, hvor naturen og landskabet er noget helt særligt.

– Frimærket er en meget lille infotavle, der gør opmærksom på, at der faktisk er et landskab derude, som er fyldt med alle mulige fantastiske og magiske fortællinger, der henviser til steder, man stadig kan være nygerrig på og besøge, siger Lars Rømer.

Samtidig holder frimærkerne historierne om de underjordiske i live, og giver dem et nyt visuelt udtryk.

– Fortællinger har vi masser af, men visuelle fremstillinger er der færre af. Det er så skønt, at Ane Cecilie Mogensen arbejder videre i Sabbers tråd. Sabber har også klippet Bonavedde, Ellestingeren og højen, de underjordiskes bor i. Men det er helt forrygende, at vi nu får dem i nye versioner med Anes egne historier til, siger Lars Rømer.

Som kronen på værket er de bornholmske frimærker blevet udvalgt som Danmarks bidrag til den europæiske postorganisation Posteurops konkurrence om Europas smukkeste frimærke.