Kulturugen er i gang

Mikkel Bach-Jensen byder velkommen. Gå ned i teksten for at få lyden med. Video: Torben Østergaard Møller
NYHED | ABONNENT | 15. SEP 2023 • 19:06
NYHED | ABONNENT
15. SEP 2023 • 19:06

Den bornholmske kulturuge blev officielt skudt i gang på Natur Bornholm fredag eftermiddag.

Ikke et ord om, hvorvidt Kim Kock-Hansen tog sit BAT-ur med sig, da han forlod busselskabet for i stedet at bliver leder af Natur Bornholm i Aakirkeby, men der var nu engang en lille forsinkelse, da den bornholmske kulturuge fredag klokken 16 skulle skydes i gang på aktivitetscentret.

Nå, de par minutter gjorde nu næppe nogen forskel for de rigtig mange fremmødte, som ikke stod i et bussely og spejdede efter noget transport, men sad mageligt på deres stole og afventede, hvad der skulle ske.

Først greb Mikkel Bach-Jensen fra kulturugens sekretariat mikrofonen og bød velkommen til de fremmødte, inden han gav den videre til Kim Kock-Hansen, som bød de fremmødte velkommen, inden han gav den videre til den bornholmske folketingspolitiker for Venstre Peter Juel-Jensen, som ... ja, bød de fremmødte velkommen, idet han indledte med at sige:

– Man ved, efteråret er på vej, når gode folk forsamles på Bornholm for at sætte ekstra fokus på kulturen. De sidste strandløver, fra nær og fjern, har børstet sandet af fødderne og er draget hjem, og bornholmerne, venner af øen og alle de, der bare ikke kan få Bornholm nok, kan efter endnu en vel overstået sommer lade skuldrene falde lidt og bruge den fantastiske sensommer til at fordybe sig i alt det, som gør Bornholm helt unik.

– Bornholms Kulturuge danner rammerne for unikke oplevelser med øens særlige kulturhistorie, kunsthåndværk i verdensklasse, teater og scenekunst på små og meget forskellige scener, billedkunst, musik i mange genrer, madkultur, hvor Bornholm virkelig har sat sit aftryk, og litteratur med både bornholmske og andre danske forfattere og sidst, men ikke mindst, så kan I opleve den helt unikke bornholmske natur.


Peter Juel-Jensen holdt fredag her på Natur Bornholm åbningstalen for den bornholmske kulturuge. Foto: Torben Østergaard Møller

Politikeren filosoferede også over det faktum, at i en tid med krig i Europa, klimaudfordringer, naturkatastrofer og migrantpres, er kulturen vigtig som aldrig før.

– For kulturen kan mange ting, den kan berolige, den kan bygge bro, den kan skubbe på, og den kan provokere. Kort sagt, den kan flytte os, slog han fast, idet han også funderede over, hvor kulturugen kan flytte os hen ikke mindst set i kontrast til russisk misinformation.

– Jeg glæder mig over et fokus på det, der binder os sammen og ikke det, der splitter os – for det kommer vi længst med, også hvis vi skal kunne håndtere de udfordringer, der ligger foran os, sagde han og sluttede med at påpege:

– Husk, kulturen er ligesom vores lokale butikker. Ønsker man dem på øen i morgen, så skal vi bruge dem i dag!