Julemarkeder jubler: Over al forventning

Julemarkeder jubler: Over al forventning
Bornholms Julemarked i Nexø er kommet forrygende fra start i år. Her ses et billede fra sidste års marked. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 6. DEC 2022 • 05:30
NYHED | ABONNENT
6. DEC 2022 • 05:30

Sæsonen for julemarkeder er for alvor gået i gang, og efter første weekend i december er der også udelukkende positive tilbagemeldinger fra en række arrangører.

Sikken voldsom trængsel og alarm der er på de bornholmske julemarkeder.

Sæsonen er skudt i gang, og over hele Bornholm vrimler det med markeder i større eller mindre skala. På markederne vrimler det med juleglade og købelystne gæster - i hvert fald hvis man skal tro arrangørerne fra en række af de markeder, der blev afholdt den første weekend i december.

– Det er gået helt fantastisk, over al forventning, fortæller Peter Sørensen, der er projektleder på Bornholms Julemarked på havnen i Nexø, der holder åbent hver weekend frem til jul med start den sidste weekend i november.

– Første weekend var der flere tusinde mennesker. Der var det selvfølgelig både nyt, og vejret var mildt. Man kunne godt mærke weekenden efter, at folk lige skulle tage sig sammen for at gå ud i den heldagsregn, vi blev præsenteret for, fortæller han om vejrforholdene, der ikke ligefrem var optimale for et udendørs marked og som gjorde, at færre mødte op.

– Men bornholmere er lidt sejere end os på Østerbro, siger projektlederen, der bor i København.

– Vi bliver altså hjemme, når det støvregner, og her tager folk bare mere tøj på.

Lørdag var der også sørget for lidt ekstra underholdning i form af den slovakiske mezzosopran, Lucie Szabova, der kunne trække de regnforskrækkede til markedet.

Det er ikke hver weekend, man kan forvente den slags underholdning på julemarkedet.

– Men vi arbejder lidt på en overraskelse senere. Her på lørdag har vi den lokale unge sangerinde Freja, som kommer og synger lidt musik.

Den slovakiske mezzosopran, Lucie Szabova, optrædte på Bornholms Julemarked i Nexø lørdag. Foto: Mikael Berg Harild


12.000 kroner

På havnen i Nexø er der opstillet 30 hytter med forskellige tilbud af lokale specialiteter.  Herudover er der en food-court med seks madboder, man kan gå på opdagelse i.

– Vi kunne godt have haft flere (hytter, red.), men man skal også passe på med ikke at gøre det for stort i første hug, tror jeg, siger Peter Sørensen.

– Man skal lige så stille bygge det op, så alle kan følge med og har salg, for det kræver også, at de laver noget salg i hytterne, før det er hyggeligt.

Og med en pris på 12.000 kroner for at leje sig ind på markedet i en måned, så kræver det noget salg for ikke at tabe penge for standholderne.

Udover hytte, varme og strøm, så køber man sig ifølge Peter Sørensen ind i et samarbejde.

– Man bliver præsenteret i samarbejde med alt det andet, og den presse, der bliver lavet. Hvis du deler det ud på de dage, der er åbent, så er alene pressepakken og holdet, der er hevet ind for at få det ud over hele Norden, pengene værd.

For at sikre et vist niveau, er der også krav til dem, der vælger at leje sig ind.

– Der er et krav til, at man pynter sin bod flot, og at det er et kvalitetsprodukt, fordi det netop skal være et julemarked med lokal kvalitet. Det er nogle fede produkter, der bliver lavet på øen, så det skal også præsenteres derefter.

12.000 kroner lyder af meget. Er der nogen, der har meldt fra, fordi det er for dyrt?

– Ikke meldt fra. Måske er der nogen, der ikke er hoppet på, og det skal man jo have lov til.

Vind og vejr

Selvom Bornholms Julemarked kun holder åbent i weekenderne, er der nok at se til for arrangørerne i de mellemliggende dage.

– Der er meget klargøring. Når så mange mennesker bruger så mange ting, er der mange ting, der skal holdes ved lige, siger Peter Sørensen og nævner, at der blandt andet er meget 'praktik med strømmen i vinterhalvåret på en havn'.

Også andre udfordringer har de stødt på, særligt dem der handler om vind og vejr, som er svære at forudse.

– Vi havde lavet en flot scene til operasangeren, men det blæste for meget i lørdags, så vi var nødt til at rykke hendes scene ind mellem to hytter i stedet, siger han med reference til nogle lommer mellem hytterne, julemarkedet har oprettet i år.

– Der er dækket af med presenninger og pyntet flot, så man kan sidde foran vores små varmeovne i læ og varme. Det er meget fint.

Flest gæster lørdag, størst salg søndag

Hvis man havde brug for at komme indendørs og få varmen, kunne man stikke tværs over Bornholm og slå et smut forbi Grønbechs Gård i Hasle, hvor der for første gang var julemarked med kunsthåndværk lørdag og søndag.

– Det er gået helt forrygende. Vi har haft over 750 besøgende, og det er vi helt overvældede over, fortæller centerleder Lene Havtorn.

– Der var mange lokale, der satte hinanden i stævne, drak gløgg og snakkede. Det blev en stor succes.

Det er første gang, Grønbechs Gård afholder julemarked, i hvert fald i nyere tid, fortæller Lene Havtorn.

– Vi vil gerne støtte op om de mange andre gode aktiviteter, der foregår i Hasle. Vi fornemmede, folk både kom på rådhuset og hos os. Man hang ud begge steder, siger hun med henvisningen til Hasle Julemarked, der blev afholdt på rådhuset i samme weekend.

De fleste gæster kom lørdag, men det største salg var søndag, fortæller hun.

Handler ikke kun om penge

Det var 34 frivillige fra Grønbechs Gård, der stod for salget på vegne af over 20 kunsthåndværkere, der var repræsenteret.

– Det handler ikke kun om penge, men også om, at det er blevet så positivt taget imod. Både kunsthåndværkerne og folk i Hasle var glade for, at vi havde valgt at åbne op. Det handler lige så meget om, at der var så mange. Det var helt overvældende, og vi er meget taknemmelige for det store salg. Men der var så positiv energi, det var så hyggeligt begge dage.

Men selvom det ikke kun handler om penge, gik det nu alligevel godt med salget.

– Det var virkelig skønt, at også kunsthåndværkerne, der har travlt med at være i deres egne butikker og andre markeder, havde valgt at fylde varer op her. Det kunne også ses på salget. Vi har solgt for lige så meget som en dag i højsommeren, fortæller hun.

– Det var tydeligt, at de prioriterede at købe gode og dyre ting i kvalitet og unika. Det var helt klart det, vi så. Alt hos os er unika, og det vil man gerne betale for. Det er en prioritering.

Lene Havtorn ikke i tvivl om, at julemarkedet vender tilbage næste år.

– Vi kiggede lidt hinanden i øjnene og sagde, ' har vi måske startet en ny tradition her?', hvor alle nikkede.

Folk var både købelystne og nysgerrige på markedet med kunsthåndværk på Hjorths Fabrik. Foto: Anders Beier

Nysgerrige og købelystne

Lidt sydpå i Rønne var der fredag og lørdag endnu en premiere på et julemarked, nemlig på Hjorths Fabrik, hvor der var udstilling af den bornholmske sammenslutning af kunsthåndværkere, ACAB.

Også her er der en god fornemmelse et par dage efter.

– Det var en stor succes, fortæller leder af Hjorths Fabrik, Karina Skibby.

– Alle ACAB'erne var glade, vi var glade, gæsterne var glade. Mange havde aldrig været på Hjorths før, og det var også et af vores motiver for at holde det her arrangement. Vi vil gerne have nogle folk igennem, også nogen som ikke kender stedet i forvejen.

Fordelt på de to dage var cirka 1.500 gæster igennem til at kigge på de 17 udstillende kunsthåndværkere, flest om lørdagen.

Havde I nogle forventninger?

– Nej. Det var svært at vurdere. Vi har ikke prøvet det før, men jeg tænkte på forhånd, hvis der kommer 1.000 er jeg rigtig glad. Så det var virkelig positivt.

Var folk købelystne eller mest nysgerrige?

– Både nysgerrige og købelystne. Jeg har ingen salgstal for de individuelle sælgere, så jeg ved ikke, hvad hver enkelt omsatte for. Men vi kunne se, der blev handlet og folk kom med poser, og vi havde en fin omsætning i butikken, som også havde åbent.

Ligesom i Grønbechs Gård var det også første gang, Hjorths Fabrik afholdt julemarked - men nok ikke sidste.

– Det er første gang, så det var også en prøve. Men det vender vi tilbage med.