Gæsten fejrer 20 år med gratis koncerter og ny adresse på Bornholm

Gæsten fejrer 20 år med gratis koncerter og ny adresse på Bornholm
Henrik Lehmann og Malene Botoft har gennem 20 år skabt et unikt miljø på Gæstgivergården i Allinge. Foto: Anette Vestergaard
NYHED | ABONNENT | 1. JUL 2022 • 11:06
NYHED | ABONNENT
1. JUL 2022 • 11:06

Gæstgiveren i Allinge fejrer 20 års jubilæum og flytter adresse. Torsdag åbnede Folkeklubben sæson 2022 med en pacifistisk gallakoncert.

Da Henrik Lehmann og Malene Botoft købte Gæstgivergården i Allinge i 2000 var den i temmelig dårlig stand.

– En af de lokale sagde, at der kun var en bygning, der var i dårligere stand på Bornholm, og det var Hammershus, siger Malene Botoft og smiler bredt. Hun er iført grøn bøllehat, grønne sneakers og grønt tracksuit fra Adidas – ikke en type man ser på Torvet i Rønne hver dag.

Torsdag åbnede Folkeklubben sæson 2022 med en velbesøgt koncert. "Endnu et nederlag vendt til succés", sang Kjartan Arngrim – og det kunne jo godt være en hilsen til den gamle gæstgivergård, der ved overtagelsen blev sammenlignet med en ruin.

Stjernernes foretrukne feriested

I år det 20 år siden, at Gæstgiveren for alvor slog ind på den vej, som siden har udviklet sig til et helt unikt koncept. Den gamle gæstgivergård rummede tidligere teatersal, restaurant og krostue og var det sted Gasolin valgte at opløse sig selv. I dag er Gæsten en slags festivalferieoase for toppen af dansk rock. Store og meget store navne som Christopher, Lukas Graham, Nephew og Peter Sommer vender tilbage til Allinge år efter år, ofte medbringende koner og børn, og undervejs giver de lige en intimkoncert i gårdhaven med de kulørte lamper.

Det hele er utrolig uformelt, faktisk næsten uvirkeligt, i lyset af nutidens stigende sikkerhedstyranni. Publikum kommer usædvanlig tæt på stjernerne og omvendt, og man kan købe sig et måltid mad inden koncerten og indtage det på de smalle bænke i den hyggelige klippehave.

De fleste koncerter sommeren igennem er udsolgte. Men sådan har det ikke altid været, understreger Malene Botoft.

Gæstgivergården og Kim Larsen

Gæstgivergården blev i en årrække drevet af Niels og Monika Pallesen, og der går mange historier om de fester og de mennesker, der boede hos Monika og Niels. Monika Pallesen var sangerinde og blev senere i livet ejer af Café Intime i København, hvor hun blandt andet sang i Niels Pallesens orkester.  En af de faste gæster på Gæstgivergården i 70erne var Gasolin, og da Niels Pallesen døde i 1988 skrev Kim Larsen sangen Pianomand til hans ære.  Det blev Monika Pallesen meget rørt over.

- Det er jo en helt fantastisk sang, der rører ved hjertet, sagde hun til P4 Bornholm i 2003.

Monika Pallesen gik bort i 2007.

– De første år måtte jeg slæbe folk ind til vores arrangementer. Hvis der kom ti til en koncert, vidste jeg hvem de var, for jeg havde selv været ude og uddele flyers, fortæller hun.

Kromutter og gøgleren

Malene Botoft og Henrik Lehmann mødte oprindeligt hinanden i København. Han optrådte med artistgruppen Die Onklen, og hun arbejdede som sekretær på Berlingske. I dag har parret to døtre, Stella og Mercedes, og ejer desuden en række firmaer sammen. Mange vil kende Ingolfs Kaffebar og Spisehus på Amager, som parret åbnede i 1999.

Derudover har Malene og Henrik selskabet Kromutter og Gøgleren, samt et ejendomsselskab og et lille forlag ved navn Zittans. Malene Botoft er direktør i dem alle.

Ingolfs Kaffebar og Gæstgiveren kom ud af 2021 med et overskud på tilsammen 5,5 millioner kroner.

For to uger siden skiftede Gæstgiveren adresse fra Amager til Allinge. Det kunne umiddelbart se ud som om, at det betyder, at virksomheden fremover vil lægge sine skattekroner på Bornholm, i stedet for i København. Det er nu ikke helt tilfældet, siger Malene Boftoft.

– Ifølge min revisor går 15 procent af de 22 procnt vi betaler i selskabsskat til kommunerne, siger hun.

Denne forholdsvis lille del fordeles efter hvor virksomheden driver forretning, ikke hvor adressen ligger.

– Da Gæstgiveren altid har haft p-nummer i Allinge vil jeg gå ud fra at stort set alle 15 procent går til Bornholm. Dog er Gæstens største bidrag til Bornholm betaling af ejendomsskatter, køb af lokale råvarer, og brug af lokale håndværkere og ansatte, der alle betaler personlig skat på Bornholm, siger Malene Botoft.

Folkeklubben åbnede sæson '22 med en koncert torsdag aften. Foto: Anette Vestergaard

 

Kunstværk afsløres

20 års jubilæet fejres med det sædvanlige højtprofilerede musikprogram, samt tre jubilæumsmiddage, hvoraf den første afholdes på mandag.

– Her er alle inviteret, og det er gratis at komme ind, siger Malene Botoft.

Dørene åbnes klokken 17.00, maden kan købes fra klokken 18.00 og så er der underholdning klokken 20.00. På mandag er der desuden en stor afsløring på programmet indenfor kategorien kunst. Mere vil Malene Botoft ikke sige.

– Jubilæumsmiddagene er en chance for at fortælle Gæstgiverens historie og fejre jubilæet sammen med dem, der har støtte os gennem alle årene. Og så vil vi gerne vise, at vi er meget mere end et spillested, siger Malene Botoft.

De øvrige jubilæumsmiddage afholdes 11. og 18. juli.

 

RED: Artiklen er opdateret klokken 16.33 med nye opysninger om skatteforhold.