Den gamle tekniske skole blev til et aktivt fritidshus

Den gamle tekniske skole blev til et aktivt fritidshus
Østermarie Fritidshus blev bygget som teknisk skole i 1936 af håndværkerforeningen. Her var også kommunekontor og sognerådsmøder før kommunesammenlægningen i 1970. Foto: Holger Larsen
NYHED | ABONNENT | 25. FEB 2024 • 15:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
25. FEB 2024 • 15:30

Østermarie Fritidshus fejrede søndag 50 års fødselsdag.

– Der stod "Teknisk Skole" på huset. Jeg tog bogstaverne ned og tog dem med ud til smed Kofoed i Lindet, og så lavede han bogstaverne om til "Fritidshuset", som jeg så satte op. Det er ren genbrug.

Det fortæller tidligere postbud Arne Dahl, da der søndag eftermiddag bliver holdt reception i Østermarie Fritidshus i anledning af, at det er 50 år siden, at byen overtog huset som fritidshus. Det vil sige, at det fortsat er kommunen, der ejer huset, men at det drives af brugerne.

Det er ikke kun bogstaverne over indgangsdøren, som er solide. Det er huset i sin helhed, siger fritidshusets formand, Anne-Grethe Guldfelt:

– Det er et fantastisk hus. Det er jo ikke noget tilfælde, at det er så fint og flot, for det er bygget af håndværkerforeningen, siger hun.

Aftenskole for lærlinge

"Opført af Østermarie Haandværkerforening 1936" står der med mindre bogstaver over døren. Her var der mange år aftenskole for områdets handels- og håndværkerlærlinge. Det var dengang, man skulle på skolebænken efter en lang arbejdsdag.

Senere har bygningen rummet mange forskellige aktiviteter. Der har været sygekassekontor, og Østermarie Sogneråd havde kontor og sognerådssal i bygningen.

Ved kommunesammenlægningen i 1970 blev Østermarie Kommune en del af den langstrakte Allinge-Gudhjem Kommune, og skattekontoret blev flyttet til Allinge og bogholderiet til Gudhjem. Teknisk forvaltning blev dog i huset i Østermarie i yderligere nogle år, indtil man fik bygget administrationen i Tejn.

Huset, som oprindeligt blev bygget som teknisk skole for sognets lærlinge, har nu været fritidshuset for byens foreninger og grupper i 50 år. Foto: Holger Larsen

20 kroner som startkapital

– Bygningen stod tom, og derfor spurgte vi, om vi kunne få lov til at bruge den, fortæller Arne Dahl.

Han blev et af de fire medlemmer i fritidshusets første bestyrelse. De øvrige var Aage Jensen, Knud Sjøholm og Anna Svendsen – og fra kommunen Svend Aage Kristensen.

På den stiftende generalforsamling 22. februar 1974 var der mødt 10 medlemmer af repræsentanter fra de forskellige foreninger. De betalte hver to kroner for kaffen, og disse 20 kroner blev fritiidshusets startkapital.

Arne Dahl fungerede desuden i mange år som husets frivillige pedel, der blandt andet sørgede for at skovle sne, og at der var fyringsolie på tanken.

Helt fra Rønne

Husets brugere er foreninger og grupper, og dem har der igennem årene været rigtig mange af.

– De kom helt fra Rønne for at spille musik oppe på loftet, fortæller Arne Dahl ud fra den scrapbog, han har samlet med glimt fra husets historie.

Der har været spejdere, husmoderforening, dagplejere, vægtvogtere, køre- og rideforening, ungdomsklub og meget andet.

Anne-Grethe Guldfelt glæder sig over, at huset er i rigtig god stand:

– Tidligere bestyrelser har renoveret huset, der er nyt køkken, der er malet og gjort ved. Indretningen er super, så vi har et fint hus, siger hun.

– På første sal er der et kondirum, som bliver brugt tre gange om ugen. Her finder man også Østermaries lokalarkiv. Vi har en fin billardstue, som der er gang i både formiddag og eftermiddag hele ugen, og vi har salen, hvor der bliver holdt møder af forskellig slags. Vi har det hele, synes jeg, siger Anne-Grethe Guldfelt.


Arne Dahl (stående) havde taget scrapbogen med og underholdt forsamlingen med nedslag i fritidshusets historie. Foto: Holger Larsen

Prisen blev skruet op

Huset bliver flittigt brugt, og det er måske også, fordi det er rimeligt billigt.

Indtil 2009 kostede det kun 20 kroner at leje salen en hel dag. Så skruede kommunen bissen på ved at skære tilskuddet til rengøring og indvendig vedligeholdelse væk. Resultatet blev en femdobling af prisen, så det kom til at koste 100 kroner at leje sig ind i huset, fordi man nu selv skulle stå for rengøring og indvendig vedligeholdelse.

Den pris kørte man med helt frem til sidste år, hvor det blev vedtaget at hæve prisen for at leje salen til 150 kroner, mens prisen for at deltage i en aktivitet i huset steg fra 10 til 15 kroner per person, oplyser Anne-Grethe Guldfelt.

Huset har åbent hele året. Aktiviteterne ligger ganske vist stille midt på sommeren, men her bruges huset som sommergalleri til skiftende udstillinger, og i dag har man kunst udstillet året rundt.

Et stort ønske

Mange af brugerne er ældre, og derfor har bestyrelsen sat sig for at løse en opgave:

Det er specielt nogle af dem, der skal op i lokalarkivet, som synes, at trappen er besværlig. Vi skal derfor finde nogle, der vil være med til at betale en trappelift til små 100.000 kroner, siger Anne-Grethe Guldfelt.


Søndag blev der holdt reception for fritidshusets mange brugere, byens borgere, gode venner, tidligere bestyrelsesmedlemmer og samarbejdspartnere. Foto: Holger Larsen

De bruger fritidshuset

Brugergrupper, som er deltagerberettigede ved repræsentantskabsmødet i Østermarie Fritidshus:

Billard
Kortklubben
Motionisterne
Østermarie Borgerforening
Lokalarkivet
Efterlønsklubben
Aktive Kvinder
Sangaften
UK MC Burgundia
Håbets Hjem
Racefjerkræ



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT