De fejrede 180 års fødselsdag

De fejrede 180 års fødselsdag
Rønne Børneasyl betegner sig selv som en aktiv institution, hvor man tager på tur i al slags vejr. Foto: Holger Larsen
NYHED | ABONNENT | 18. SEP 2023 • 19:43
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
18. SEP 2023 • 19:43

Bornholms ældste børneinstitution fejrede endnu en rund fødselsdag.

Der var overraskelser til både børn og personale, da Rønne Børneasyl mandag fejrede 180 års fødselsdag.

Personalets overraskelse til børnene var en tur i hestevogn, mens forældrene overraskede personalet med en "taknemmelighedsvæg", hvor forældrene på opslag formet som stjerner og hjerter har skrevet en hilsen.

– Vi syntes, det var en god anledning til at vise vores glæde og taknemmelighed over personalets arbejde, siger bestyrelsesformand Julie Askou.

Da Bornholms ældste børneinstitution for fem år siden fyldte 175, blev det markeret med både åbent hus og en udstilling. Denne gang valgte man at holde fødselsdagen i lidt mindre skala, så det mere blev for asylets nuværende børn, forældre, bedsteforældre og personale.

Selv om man fylder 180, bliver man ikke træt af at holde fødselsdag.

– Vi synes, det er en god tradition, og børnene glæder sig, fordi de ved, at det er den ene dag på året, hvor de får kage i børnehaven, siger Julie Askou.

Julie Askou, med datteren Laura på fem, glæder sig over en velfungerende børneinstitution på 180 år. Foto: Holger Larsen

Gavmilde erhvervsdrivende

Gavebordet bugnede som eftermiddagen skred frem.

– Vi har i bestyrelsen været rundt til nogle af de erhvervsdrivende, og mange har gerne villet give os en gave, hvilket vi er maget taknemmelige for. Vi har fået både blomster og legetøj og nogle pengegaver, som kan bruges til indkøb af nye klapvogne, siger Julie Askou.

– Er I som privat institution afhængig af denne støtte?

– Nej, det er vi ikke, for den almindelige drift løber rundt. Men denne støtte bruger vi vil at forsøde tilværelsen, siger Julie Askou.

– Er børneasylet en 180-årig i god form?

– Ja, vi har en god leder, et godt personale, børnene er trygge, og vores venteliste er fyldt op. Det betyder rigtig meget for os. Vi har et godt samarbejde mellem bestyrelse og institution. Vi har et gammelt hus, hvor der er mange ting, man kan gå i gang med – og det er vi også, siger Julie Askou.

62 børn

Det oprindelige Rønne Børneasyl på hjørnet af Nellikegade og Damgade fra 1843 blev efter 2. verdenskrig revet ned, måske på grund af skader efter det sovjetiske bombardement i 1945, og erstattet af et nyt byggeri, som blev indviet i 1949.

Rønne Børneasyl blev stiftet af amtmandinde Krabbe og provstinde Steenberg. Man mener, at der var omkring 100 børn (i alderen 5-10 år) i asylet dengang.

Rønne Børneasyl er i dag en integreret institution med 19 børn i vuggestuen og 43 børn i børnehaven.

Det er en målsætning for Rønne Børneasyl, at alle børn går ud af institutionen med mange gode venskaber og minder i rygsækken. Foto: Holger Larsen